Φτιάξε το καραβάκι σου και στήριξε τους παράκτιους ψαράδες

Παράκτιοι ψαράδες

Παράκτιοι ψαράδες

Μετά από δράση παράκτιων ψαράδων από όλη την Ευρώπη και της Greenpeace στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν αποφάσεις που μπορούν να ανατρέψουν δεκαετίες υπεραλίευσης από τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη και να φέρουν τη ζωή πίσω στη θάλασσα!

Καθώς η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης αναθεωρείται για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, ζητάμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη, να στηρίξει τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία με πυρήνα την υγεία των θαλασσών και την επιβίωση των ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται από αυτές.

Τόσο οι παλιές, όσο και οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ευνοούν τα μεμονωμένα συμφέροντα των πιο ισχυρών, δηλαδή των μεγάλων αλιευτικών σκαφών. Τα σκάφη αυτά συντηρούνται χάρη σε επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες. Και παρά το γεγονός ότι οι παράκτιοι ψαράδες αντιπροσωπεύουν το 80% των Ευρωπαίων αλιέων, καρπώνονται μόνο το 20% των αλιευτικών ποσοστώσεων και άρα της διαθέσιμης ψαριάς. Το υπόλοιπο 80% των ποσοστώσεων πηγαίνει στην καταστροφική βιομηχανική αλιεία, όπως οι μηχανότρατες.

Στη χώρα μας, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση, η αλιεία μαζί με τον τουρισμό αλληλοστηρίζονται και επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν σε τόπους που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.

Έλα μαζί μας για να βοηθήσουμε τον αγώνα των παράκτιων ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με αρκετό ψάρι στο πιάτο μας και περισσότερο ακόμη στις θάλασσες.

Μαζί, μπορούμε να γίνουμε μία φωνή ζητώντας την πραγματική αλλαγή αυτού του τόσο καταστροφικού μοντέλου θαλάσσιας εκμετάλλευσης, περνώντας στην αξιοποίηση της θαλάσσιας ζωής προς όφελος της οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας αλλά των καταναλωτών.

Μπες εδώ: https://myboat.gp/gr/

Πηγή άρθρου: greenpeace.org