Γελιέται ο Κεφαλλονίτης;

Σπορά σταριού

Σπορά σταριού

Άκουσε κάποιος έξυπνος και πετυχημένος για τους Κεφαλλονίτες και τη «διαολιά» τους και είπε να αποδείξει ότι πρόκειται για μύθο.

Κατέβηκε λοιπόν στο νησί και αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι εύφορης γης σε ακριβή τιμή για να μη πονηρέψει τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια του ζήτησε να συνεργαστούν για τη καλλιέργεια του χωραφιού αφού ο ίδιος δεν ήξερε καλά τη γη της Κεφαλονιάς.

Ο Κεφαλλονίτης συγκατένευσε και πρότεινε να σπείρουν στάρι.΄

Έτσι και έγινε, ο Κεφαλλονίτης παρακολουθούσε από κοντά το χωράφι μαζί με τα δικά του, ο έξυπνος πηγαινοερχόταν. Έφτασε η ώρα του θερισμού και ο έξυπνος πήγε στο χωράφι που τον περίμενε ο Κεφαλλονίτης για να ξεκινήσει το θέρισμα.

Ο Γεράσιμος χαιρέτησε το συνεργάτη του και μετά του είπε:

-Σε βλέπω κουρασμένο, θα ζεσταίνεσαι κιόλας, Ιούλιο μήνα. Κοίτα θα κόψω εγώ στα γρήγορα τα πάνω πάνω και θα σου αφήσω το μεγαλύτερο μέρος να το κόψεις με την άνεσή σου όποτε θέλεις. Συμφώνησαν, ο Γεράσιμος θέρισε το καρπό και ο πετυχημένος πήγε στο καφενείο να πιει κάτι να δροσιστεί και να πει στο φίλο του ότι από τη συμφωνία βγήκε αυτός κερδισμένος αφού κράτησε το μακρύτερο τμήμα του σταχιού!

Ο φίλος του γέλασε μαζί του και του εξήγησε πως τη πάτησε. Δαγκώθηκε ο πετυχημένος και λίγο καιρό μετά επανήλθε και πρότεινε πάλι συνεργασία στο Γεράσιμο. Ο Κεφαλλονίτης διάλεξε να καλλιεργήσει πατάτα, συμφώνησαν και οι πατάτες φυτεύτηκαν. Βγήκαν τα βλαστάρια και όταν τα είδε ο «έξυπνος» δήλωσε ότι ήταν η σειρά του να κόψει πρώτος.

Μπήκε στο χωράφι, έκοψε όλα τα βλαστάρια, τα τσουβάλιασε και ευχαριστημένος πήγε να βρει το φίλο του στο καφενείο. Ο Γεράσιμος έμεινε πίσω, έσκαψε το χωράφι, έβγαλε τις πατάτες τις τσουβάλιασε και αυτός και πήγε σπίτι του.

Στο καφενείο ο πετυχημένος αφού τράβηξε μια ρουφηξιά από το καφέ του, μια τζούρα από το τσιγάρο του, έγειρε πίσω στη καρέκλα του και διηγήθηκε αυτάρεσκα στο φίλο του πως την έφερε πρώτος στο Κεφαλλονίτη. Ο φίλος έμεινε να τον κοιτά με ανοιχτό το στόμα ενόσω ο πετυχημένος δήλωνε:

-Μπήκα πρώτος και μάζεψα τα πάνω πάνω. Του Κεφαλλονίτη του έμεινε το αποκάτω.

…….και στο τέλος ψέλισσε:

-Μα όταν πρότεινε πατάτα έπρεπε να καταλάβεις ότι θα έμπαινες εσύ πρώτος στο χωράφι σου να μαζέψεις τη σοδειά σου!!

Σημ.: Ευχαριστώ τη συμπατριώτισσα και φίλη μου κα Αφροδίτη από το Αργοστόλι, που μου διηγήθηκε τόσο χαριτωμένα αυτή την ιστορία και με έκανε να γελάσω με τη καρδιά μου με τη καπατσοσύνη της ράτσας μου.

email
Πηγή άρθρου: kythirionpolitia.gr