Οι 10 μύθοι για το πρώτο μεθύσι του χρόνου και…οι αλήθειες τους

Το "μεθύσι" της Πρωτοχρονιάς

Το “μεθύσι” της Πρωτοχρονιάς

Περιμένετε πως και πως τη μεγάλη βραδιά, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς για να πάτε στο πάρτι με τη μεγάλη παρέα σας.. θα βάλετε τα καλά σας… θα στολιστείτε για έιστε υπερλαμπρες-οι και με την αλλαγή του χρόνου θα δώσετε το πρώτο σας φιλί σε αυτόν /αυτή που ποθείτε, αλλά δυστυχώς δεν τον/την έχετε, όπως κάνουν στη New York! Μόνο που η απόσταση του να τα γράφεις από να τα κάνεις έιναι μακρινή! Έτσι, θα τσούξετε λίγο παραπάνω για να… ελευθερωθείτε! Μας τσάκωσα!

Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί το hangover…δεν έχει καλά αποτελέσματα! Σας μαζέψαμε του 10 μύθους του Πρωτοχρονιάτικου μεθυσιού και γιατί δεν πρέπει να του παραδοθούμε!

1. Μύθος: Δεν παθαίνεις τίποτα με το πολύ αλκοόλ

Αλήθεια: Το πολύ αλκοόλ κάνει άνω κάτω το κεντρικό νευρικό σου σύστημα. Παίζει με τη χημεία του εγκεφάλου σου, προκαλώντας σου πονοκέφαλο, ζαλάδα και ναυτία και σε στέλνει τόσο συχνά στην τουαλέτα που τελικά αφυδατώνεσαι. Το επόμενο πρωί συνήθως το πληρώνεις πολύ ακριβά με κούραση, πονοκέφαλο, στεγνό στόμα, ανακατεμένο στομάχι και πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Μύθος: Δεν έχει σημασία το φύλο

Αλήθεια: Αν ένας άντρας και μια γυναίκα πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα επηρεαστεί περισσότερο. Και αυτό γιατί οι άντρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, που βοηθάει να διυλίσουν καλύτερα το αλκοόλ.

3. Μύθος: Μόνο όσοι πίνουν πολύ έχουν hangover

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να πιεις το Βόσπορο για να πληρώσεις το τίμημα. Για μερικούς, ακόμα και 2-3 ποτά είναι αρκετά να προκαλέσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Αν είσαι πιο ευαίσθητος στο αλκοόλ, πιες μια μπύρα ή ένα ποτό που δεν περιέχει αλκοόλ. Θα σε βοηθήσει επίσης να πίνεις ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα ποτά σου.

4. Μύθος: Το κρασί είναι πιο ήπια επιλογή

Αλήθεια: Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, συστατικά που σε πολλούς προκαλούν πονοκέφαλο. Αν θες να είσαι σίγουρος ότι δεν θα είσαι χάλια το επόμενο πρωί, η καλύτερη επιλογή είναι μια μπύρα ή τα λεγόμενα “διάφανα” ποτά, όπως η βότκα και το τζιν.

5. Μύθος: Τα light κοκτέιλ δεν προκαλούν hangover

Αλήθεια: Τα light ποτά μπορεί να σε βοηθάνε να γλιτώσεις θερμίδες, όχι όμως και το hangover. Έρευνες έχουν δείξει ότι για να αποφύγεις το hangover, καλό είναι να μην αναμιγνύεις το αλκοόλ με φρούτα, χυμούς φρούτων και ό,τι περιέχει ζάχαρη.

6. Μύθος: Μην πίνεις μπύρα αν έχεις πιει πριν άλλα ποτά

Αλήθεια: Δεν έχει σημασία η σειρά με την οποία πίνεις τα ποτά σου αλλά το πόσα πίνεις. Και μην ξεγελιέσαι από το μέγεθος του ποτηριού. Ένα ποτήρι κρασί, ένα σφηνάκι και ένα ποτήρι μπύρα έχουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

7. Μύθος: Φάε ζυμαρικά πριν πέσεις για ύπνο

Αλήθεια: Σημασία έχει να φας πριν αρχίσεις να πίνεις, όχι μετά. Και μάλιστα προτίμησε κάτι λιπαρό, γιατί το λίπος απορροφά καλύτερα το αλκοόλ. Πριν κοιμηθείς πάντως, πιες νερό. Αυτό βοηθάει.

8. Μύθος: Πιες λίγο ακόμα αλκοόλ το πρωί

Αλήθεια: Περισσότερο αλκοόλ το πρωί δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από το να καθυστερήσει το hangover. Αν πιεις το πρωί, θα νιώσεις αργότερα τα αποτελέσματα, όταν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα σου θα φτάσουν στο μηδέν. Και αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς ένα κοκτέιλ για πρωινόί, καλύτερα να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, γιατί είναι πολύ πιθανό να είσαι εθισμένος στο αλκοόλ.

9. Μύθος: Ο καφές είναι η λύση

Αλήθεια: Ο πολύς καφές οδηγεί σε περισσότερη αφυδάτωση και κάνει το hangover χειρότερο. Προτίμησε καλύτερα να πιεις νερό και energy drinks σαν αυτά που πίνουν οι αθλητές, για να μετριάσεις την αφυδάτωση και να αντικαταστήσεις τους ηλεκτρολύτες που έχεις χάσει, ιδιαίτερα αν έχεις κάνει εμετό.

10. Μύθος: Αν πάρεις παυσίπονα πριν κοιμηθείς θα συνέλθεις

Αλήθεια: Καλύτερα να πάρεις παυσίπονο με το που θα ξυπνήσεις, αλλά να αποφύγεις αυτά που περιέχουν ακεταμινοφένη, γιατί σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να βλάψουν σοβαρά το συκώτι σου.

Πηγή άρθρου: LAY-OUT