Καταδυτικά Πάρκα στην Κεφαλονιά

Καταδυτικά Πάρκα

Καταδυτικά Πάρκα

Η Κεφαλονιά είναι ένα τουριστικό νησί ή τουλάχιστον προσπαθεί να γίνει τα τελευταία χρόνια. Μία δραστηριότητα που θα βοηθούσε περισσότερο προς αυτή την τουριστική ανάπτυξη είναι και τα καταδυτικά πάρκα.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα σχετικά με το μέλλον των καταδυτικών πάρκων στην Κεφαλονιά. Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος, πέρα του κ. Δρακουλόγκωνα, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιώργος Φερεντίνος, οι Γεωπόνοι Παπαγγελόπουλος Άγγελος και Κατσουνόπουλος Θόδωρος, ο κτηνίατρος της Π.Ε., Στέλιος Γαλίδης, ο ιχθυολόγος, Ευθύμιος Σπίνος, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου, Σπύρος Σταματελάτος, ο δύτης και ψυχή των καταδύσεων στην Κεφαλονιά, Γεράσιμος Σωτηρόπουλος και οι εκπρόσωποι των αλιέων της Κεφαλονιάς, Σωκράτης Παπαναστασάτος και Σταύρος Αντωνέλος.

Η Κεφαλονιά έχει τουλάχιστον επτά σημεία, μερικά εκ των οποίων κρύβουν ναυάγια στον πυθμένα τους που θα μπορούσαν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις πρώτα από όλα να προστατευτούν (βιοποικιλότητα) και στη συνέχεια να γίνουν πηγές εσόδων για το νησί μέσα από τον καταδυτικό τουρισμό. «Χρόνια με τα χρόνια μειώνεται η βιοποικιλότητα της θάλασσάς μας και πρέπει να κάνουμε κάτι γι΄αυτό όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα.

Τα ναυάγια που βρίσκονται στα νερά μας είναι πλούτος για το νησί και θα πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Πρέπει να αναδείξουμε το θέμα και να πιέσουμε το αρμόδιο υπουργείο και τις τοπικές αρχές για την αναγκαιότητα προστασίας ορισμένων περιοχών της Κεφαλονιάς», τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξερευνήσει όλες τις θάλασσες γύρω από το νησί μας.

Ήπια τουριστική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ο καθηγητής, Γιώργος Φερεντίνος, σημείωσε: «Η Κεφαλονιά έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο πλούτο. Αν τον εκμεταλλευτούμε σωστά όλοι θα ωφεληθούμε. Θεωρώ ότι η ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 ήταν λάθος, αφού αυτοί που την έφτιαξαν δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση περίπου δύο ωρών, μέσα από την οποία όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν καταδυτικά πάρκα στην Κεφαλονιά, έστω και πυλωτικά στην αρχή. Ακόμη και οι εκπρόσωποι των αλιέων δέχθηκαν να μην ψαρεύουν στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον και για τον αλιευτικό τουρισμό, κάτι που σε άλλες περιοχές είναι πολύ διαδεδομένος.

Την συζήτηση έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος δήλωσε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, προκειμένου η Κεφαλονιά να πάει ένα βήμα μπροστά αναφορικά με τον τουρισμό της. «Ευχαριστώ πολύ τον κ. Σωτηρόπουλο που εργάστηκε αφιλοκερδώς στην κατεύθυνση των καταδυτικών πάρκων, αλλά και τους κ.κ. Γαλίδη και Σπίνο που έχουν δώσει κομμάτι από τη ζωή τους, προκειμένου τα καταδυτικά πάρκα να δημιουργηθούν στην Κεφαλονιά.

Προστατεύοντας τη φύση μπορούμε να αυξήσουμε το εισόδημα του νησιού μέσα από τον τουρισμό. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, λόγω των μεγάλων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ωστόσο θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ήδη έχω μιλήσει τηλεφωνικά με τον Υπουργό, ο οποίος είναι θετικός, αρκεί να του παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η σύνδεση του Πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μόνο καλό μπορεί να προσφέρουν στο νησί μας», υπογράμμισε ο κ. Δρακουλόγκωνας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

email
Πηγή άρθρου: efimeridakefalonia.gr/