Carnivale (2003)

Carnivàle

Carnivàle.

To Carnivale είναι μία σειρά που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πολύ καλύτερη σκηνοθετικά από τις επιτυχημένες σειρές που έγιναν πιο ευρέως γνωστές (Lost, Prison Break, Heroes), με σενάριο άσχετο από αυτό των άλλων σειρών (καλό/κακό, θρησκεία, ταρώ) και με ιδιαίτερα καλή ηθοποιία, το Carnivale κατάφερε να αποκτήσει πιστούς οπαδούς στα 2 μόλις χρόνια προβολής του, οι οποίοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει καμπάνια, υποστηρίζοντας τη συνέχεια των γυρισμάτων.

Το Carnivale πάει τον θεατή πίσω στην δεκαετία του ’20, στην περίοδο του Tσάρλεστον, του μεσοπολέμου και του οικονομικού κραχ. Τα γυρίσματα γίνονται αποκλειστικά σε εξωτερικές τοποθεσίες (όχι σε studio).

Διαδραματίζεται στις Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και ίσως να γυρίζεται και εκεί. Η σκηνοθεσία καταφέρνει να πείσει τον θεατή ότι βρίσκεται πίσω, στη ρομαντική αλλά και δύσκολη εκείνη εποχή, και η μουσική επένδυση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις Νότιες πολιτείες, καθώς και η σκόνη και ο αέρας των ερήμων της περιοχής, αναπαρίστανται (ή φαίνονται) πολύ καλά και σε λεπτομέρεια.

Οι ηθοποιοί είναι ξεχωριστοί και επίλεκτοι, όπως και η σειρά. Κάποιοι έχουν κάνει περάσματα ή έχουν πρωταγωνιστήσει σε άλλες δημοφιλείς σειρές, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν παίξει σε δημοφιλή αμερικάνικα θρίλερ, όπως το Texas chainsaw massacer (και στο πρώτο, αλλά και στο The beggining), το σπίτι με τα 1000 πτώματα, στον Σκαθαροζούμη κ.λπ.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Οι πρωταγωνιστές είναι τα μέλη ενός τσίρκου, είναι νομάδες, κάποιοι είναι τσιγγάνοι, και όλοι έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Άλλοι λένε το μέλλον και το παρελθόν, ένας έχει την ικανότητα να θεραπεύει, άλλοι διαβάζουν ταρώ (ένα από τα μέσα που εντείνουν το μυστικισμό στη σειρά), ενώ άλλοι είναι φρικιά (circus freaks).

Υπάρχει μία γυναίκα με μούσι, μία αδερφή με δέρμα ερπετού, δύο σιαμαίες που τραγουδάνε και χορεύουν ρυθμικά, ο γνωστός στραβός-ψηλός από το Texas chainsaw massacer-the beginning, ένας νάνος, μία γυναίκα που γητεύει φίδια, ένας υπερβολικά χειροδύναμος και γλυκός άνθρωπος, μία lobster lady, κάποιος που καταπίνει μαχαίρια και φυσικά, the man behind the curtain.

Επίσης, ορισμένοι από τους ηθοποιούς έχουν πολύ καλές υποκριτικές ικανότητες, μπαίνουν τέλεια στο πετσί του ρόλου και σίγουρα πείθουν τον θεατή ότι βρίσκεται στα 1923 (εδώ βοηθάει και το μακιγιάζ, οι κομμώσεις και τα ρούχα).

Η προφορά των νότιων πολιτειών έχει μεταφερθεί σχεδόν άψογα και, καθώς οι άνθρωποι του τσίρκου είναι αμόρφωτοι και χωριάτες, είναι και κάπως έντονη. Σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα.

Προσπαθώ επιμελώς να μην πω κάτι για την υπόθεση, για να μην επηρεάσω και κυρίως για να μη δημιουργήσω προσδοκίες. Μπορώ όμως να πω ότι το τσίρκο, το οποίο λέγεται Carnivale, πηγαίνει από τόπο σε τόπο, κινούμενο από τις νοτιοανατολικές πολιτείες προς τις νοτιοδυτικές, με τελικό προορισμό την California.

Σε κάθε τόπο που σταματάει, οι άνθρωποί του στήνουν τα σκηνικά, τον μύλο, τα παιχνίδια και τα θεάματα, αλλά και τις σκηνές ή τα αυτοκίνητα στα οποία μένουν και δίνουν παραστάσεις στους κατοίκους της πόλης. Φυσικά, κάποιοι από αυτούς τους κατοίκους θα τύχει να είναι red necks και να κάνουν σαφή επίθεση στους ελευθέριους του τσίρκου.

Η ΗΒΟ διέκοψε τα γυρίσματα μετά το 24ο επεισόδιο (2 κύκλοι-12 επεισόδια ο καθένας). Ο λόγος λένε ότι είναι τα υπερβολικά έξοδα των γυρισμάτων. Εξωτερικές λήψεις, μετακίνηση του crew μαζί με τους νομάδες, γύρω σε όλες τις νότιες πολιτείες, στήσιμο-ξεστήσιμο σκηνικών σχεδόν για κάθε επεισόδιο…ακούγεται υπερβολικό.

Το τελευταίο επεισόδιο βέβαια, κλείνει ικανοποιητικά, αλλά αφήνει μερικά κενά και απορίες που δεν καλύπτονται ποτέ.

email
Πηγή άρθρου: cinematv.wordpress.com