Έφυγε από τη ζωή ο Andrew Sarris

Andrew Sarris

Andrew Sarris

Σε ηλικία 83 χρόνων, έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου νοσηλευόταν από το περασμένο φθινόπωρο, ο ομογενής Andrew Sarris, ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς κινηματογράφου.

Η σύζυγός του, επίσης κριτικός κινηματογράφου, Molly Haskell, δήλωσε ότι αιτία ήταν οι επιπλοκές μιας λοίμωξης μετά από πτώση. Διεισδυτικός και οξύς ως κριτικός, ο Sarris ξεκίνησε τη δραστηριότητα του τη δεκαετία του ’60 από το περιοδικό «Film Culture».

Αργότερα, από την στήλη του στην εφημερίδα «Village Voice», παρουσίασε τους μεγάλους δημιουργούς της εποχής του – Φρανσουά Τριφό, Μαξ Οφίλς, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Ακίρα Κουροσάβα. Με τα γραπτά του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της θεωρίας του δημιουργού στην Αμερική, ενώ παράλληλα, σύμφωνα μ’ αυτήν, ένας μεγάλος σκηνοθέτης μιλάει μέσα από τις ταινίες του, με τον ίδιο τρόπο που ένας σημαντικός συγγραφέας μιλάει μέσα από τα βιβλία του.

Ο ελληνικής καταγωγής κριτικός υποστήριξε ότι ένας σκηνοθέτης με το όραμα του μπορεί να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό έργο που να είναι ισάξιο των έργων της μεγάλης τέχνης.

Υποστήριξε ότι αρκετοί από τους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες της κλασικής περιόδου ανήκουν στο Πάνθεον των μεγάλων δημιουργών, όπως οι Όρσον Γουέλς, Τζον Φορντ, Χάουαρντ Χοκς, Σαμ Φούλερ, αλλά και ο Βρετανός Αλφρεντ Χίτσκοκ.

email
Πηγή άρθρου: difernews.gr