Εγκλημα και μυστήριο στην Κνωσό

Ο Βίγκο Μόρτενσεν (Viggo Peter Mortensen)

Ο Βίγκο Μόρτενσεν (Viggo Peter Mortensen)

Ο Αραγκορν στην Κνωσό και μάλιστα ανακατεμένος σε δολοφονία; Με την Αστυνομία ξοπίσω του; Οχι ακριβώς. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για συνέχεια του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά για έναν αστυνομικό. Ο Βίγκο Μόρτενσεν θα εμπλακεί σε φόνο στη μινωική πόλη, μαζί με την Κίρστεν Ντανστ και τον Οσκαρ Αϊζαακ, αν και εφόσον δώσει άδεια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα αύριο.

Η άδεια χρειάζεται για να γίνουν τα γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο φόνος έχει ήδη γίνει, στο βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου» (εκδόσεις «Αγρα»). Μία μέρα, και συγκεκριμένα η 28η Σεπτεμβρίου, είναι αρκετή για τους παραγωγούς. Πρέπει όμως να συμφωνήσει το ΚΑΣ.

Αν και μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως το Λούβρο ή το Γκουγκενχάιμ, «παραδίδουν» τους χώρους τους σε ταινίες που έχουν ακόμη και φόνους ή εκρήξεις μέσα σε αυτά (π.χ. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι), ουδείς μπορεί να προδικάσει τη γνωμοδότηση.

Πάντως, γυρίσματα προβλέπεται να γίνουν στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Σε όλα τα μέρη όπου πήγε η Χάισμιθ όταν είχε έρθει στη χώρα μας, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συνοδευόμενη από μιαν ερωμένη της. Περνάει την Πρωτοχρονιά στο Ναύπλιο, πηγαίνει στην Κρήτη, όπου βρίσκει τα Χανιά βαρετά και στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο όλα της ξινίζουν.

Στα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», ο Βίγκο Μόρτενσεν θα εμπλακεί σε φόνο στην Κνωσό, μαζί με την Κίρστεν Ντανστ, αν και εφόσον δώσει άδεια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα αύριο

Κρατάει σημειώσεις συνεχώς. Οταν πληροφορείται με συντριβή ότι ένας μεγάλος έρωτάς της, η πανέμορφη αριστοκράτισσα Κάθριν Κοέν αυτοκτόνησε με βαρβιτουρικά, καταφεύγει στο γράψιμο, συνθέτοντας ένα από τα καλύτερα βιβλία της, τα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου». Αποσπά το Βραβείο του Ασημένιου Στιλέτου της Ενωσης Αστυνομικών Συγγραφέων της Αγγλίας. Εκτοτε θα χρησιμοποιεί πάντα το στιλέτο για να ανοίγει την αλληλογραφία της!

Στα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» ο νεαρός Αμερικανός Ράινταλ Κίνερ πέφτει πάνω σ’ έναν άντρα που σέρνει ένα πτώμα στον διάδρομο αθηναϊκού ξενοδοχείου. Χωρίς δεύτερη σκέψη, βοηθάει τον άντρα να το μεταφέρει σε μια αποθήκη. Ετσι ξεκινάει η ιστορία.

Η ιστορία
Εχοντας φύγει από τις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να φυλακιστεί για απάτες, ο Τσέστερ ΜακΦάρλαντ κατέφυγε στην Ελλάδα με τη γοητευτική γυναίκα του, την Κολέτ. Και οι δύο προσπαθούν να έχουν το ύφος αθώων τουριστών στην Αθήνα. Μέχρι τη μέρα που στον πανικό του ο Τσέστερ σκοτώνει, χωρίς να το θέλει, έναν περίεργο αστυνομικό επιθεωρητή, στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Κίνγκ’ς Πάλας.

Ο Ράινταλ Κίνερ, αργόσχολος και άφραγκος, προσφέρεται να τους βοηθήσει. Ο Τσέστερ φοβάται πως θα τον εκβιάσει, αλλά ο Ράινταλ μοιάζει να ενδιαφέρεται κυρίως για τη γοητευτική κ. ΜακΦάρλαντ.

Με τον τρόπο αυτό οι τρεις θα βρεθούν δέσμιοι ο ένας του άλλου, σ’ έναν αγώνα προς τον όλεθρο. Ολα αυτά συμβαίνουν με φόντο την Ελλάδα των αρχών του ’60, ανάμεσα στο καφέ Μπραζίλιαν, το ξενοδοχείο Κίνγκ’ς Πάλας και τη Μεγάλη Βρεταννία, το Μουσείο Μπενάκη και τα φτηνοξενοδοχεία της Ομόνοιας, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ανάκτορο της Κνωσού, που θα γίνει το ανατριχιαστικό σκηνικό ενός φόνου.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Χοσέιν Αμινί, υποψήφιος το 1997 για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τα «Φτερά της Αγάπης», σεναριογράφος του «Drive» και για πρώτη φορά εδώ και στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr