Ενας «Ζορμπάς» για μετανάστες

«Papadopoulos and Sons»

«Papadopoulos and Sons».

Γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις ελληνοκυπριακές ρίζες του. Μεγαλώνοντας δεν μιλούσε καν αγγλικά, όπως μας είπε όταν τον συναντήσαμε τον περασμένο Μάιο στις Κάννες, όπου ο Μάρκους Μάρκου προωθούσε την πρώτη ταινία του, «Papadopoulos and Sons», στο τμήμα της Αγοράς.

Η ταινία πραγματεύεται τις ρίζες της οικογένειας και ο Μάρκου (πατέρας δύο παιδιών) δεν ξέχασε ποτέ από πού κρατά η σκούφια του. Το 1962 ο πατέρας του έφυγε πάμπτωχος από το μικρό χωριό του στον Φαρμακά της Κύπρου και αναζήτησε την τύχη του στην Αγγλία. «Είχε έναν στόχο: να ξεφύγει από τη φτώχεια και να δίνει χρήματα στην οικογένειά του» λέει ο σκηνοθέτης. Τα κατάφερε. Σπούδασε οικονομικά και το 1971 έγινε ο πρώτος έλληνας λογιστής στο Μπέρμιγχαμ.
«Ηταν ένας από τους δύο σημαντικότερους ανθρώπους της ελληνικής κοινότητας – ο άλλος ήταν ο ιερέας» θυμάται γελώντας ο Μάρκου, ο οποίος μεγάλωσε σε μια πολύ σφιχτή ελληνική κοινότητα. Και εκείνος βρέθηκε ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους: «Τον πολύ ελληνικό, με τις παραδόσεις του τύπου δεκαετίας ’50, και τον πολύ βρετανικό. Για μένα ένα μέρος αυτής της ταινίας ήταν μια έρευνα, ένας τρόπος να ξεψαχνίσω κάτι το αυθεντικό. Οπως πολλοί της γενιάς μου».
Στο κόστους 800.000 στερλινών «Papadopoulos and Sons», ένας ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας της Αγγλίας, ο Χάρι Παπαδόπουλος (Στίβεν Ντιλέιν), χάνει τα πάντα. Τελικά θα βρει όχι μόνο εκ νέου την οικογένειά του, αλλά ολόκληρη τη ζωή που είχε ξεχάσει. Μια οικογενειακή επιχείρηση fish’n’chips θα σημάνει μια νέα αφετηρία από το μηδέν και ένας ατίθασος αδελφός, ο Σπύρος (Γιώργος Χωραφάς), θα αποδειχθεί πολύτιμος συνεργάτης.
«Ηθελα να κάνω την αντίθεση» μας λέει ο Μάρκου μιλώντας για την ιδιόρρυθμη επιλογή ενός Ιρλανδού, όπως ο Ντιλέιν, και του Χωραφά. Πράγματι, η σχέση των δύο ανδρών έχει κάτι που θυμίζει «Αλέξη Ζορμπά» – απλώς εδώ υπάρχει μεταξύ τους πρώτος βαθμός συγγένειας, ενώ στον Ζορμπά δεν υπήρχε καθόλου συγγένεια. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που ο Ντιλέιν δέχθηκε να παίξει τον Παπαδόπουλο ήταν επειδή ο δικός του πατέρας ήταν ιρλανδός μετανάστης στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα η ιστορία της ταινίας να τον αγγίζει σε προσωπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Μάρκου, ο οποίος εκπαιδεύθηκε ως ηθοποιός προτού τον απορροφήσει η σκηνοθεσία (είναι επίσης συγγραφέας θεατρικών έργων), το καλό με τους «Παπαδόπουλους» είναι ότι η ιστορία μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε έχει σχέση με τη μετανάστευση, ανεξαρτήτως εθνικότητας. «Υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε ότι η ταινία μου είναι σοσιαλιστική. Δεν ξέρω. Σήμερα πιστεύω στον σοσιαλισμό της καρδιάς και όχι του μυαλού».
Ταυτόχρονα ο σκηνοθέτης αναφέρεται με ευλάβεια στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, που τον «επηρέασε αφάνταστα». Ο Κακογιάννης πέθανε μία εβδομάδα προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα των «Παπαδόπουλων». «Πάρε τη σκυτάλη, μου είχε πει». Και αυτό θέλει να κάνει.πότε & πού:
Η ταινία «Papadopoulos and Sons» θα προβληθεί στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 7/11, στις 19.30, στην  αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη». Αργότερα θα διανεμηθεί στις αίθουσες από τη Hollywood Entertainment.
email
Πηγή άρθρου: tovima.gr