«Λουλούδια Του Πελάγους», Υπέροχο Ντοκιμαντέρ για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Τα «Λουλούδια Του Πελάγους»

Τα «Λουλούδια Του Πελάγους»

«Λουλούδια Του Πελάγους» ο τίτλος, και… το μυαλό μας πάει απευθείας σε τι;

Αν και το 2ο σκέλος του τίτλου, μας προδιαθέτει σε κάτι άλλο, αυθόρμητα ήδη ταξιδεύουμε σε εικόνες με πολλών ειδών πολύχρωμα λουλούδια, με ιδιαίτερα αρώματα, χρωματικούς συνδυασμούς και αντιθέσεις! Σε σκηνές, που συνδυάζουν χρώμα, άρωμα και ήχο και καταφέρνουν να μαγέψουν τον καθέναν από εμάς!

Κι όμως, δεν πρόκειται για λουλούδια με την κυριολεκτική σημασία τους… Πρόκειται για δύο πανέμορφα νησιά, τα νησιά μας: Την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη!

Δεν διαφέρουν όμως και πολύ με τις παραπάνω σκηνές, στις οποίες μας «ταξίδεψε» ο τίτλος, αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρώματα (το συνδυασμό των γαλαζοπράσινων νερών στις παραλίες μας με το πράσινο του βουνού),αρώματα (απ τα λουλούδια, τα άγρια θαμνώδη φυτά, τα παραδοσιακά φαγητά με τα δικά μας βότανα, τα τοπικά κρασιά), ήχους (των άγριων πουλιών, των αιγοπροβάτων, της θάλασσας, του καταρράκτη στη Σκάλα, του μαντολίνου στις καντάδες και τα πανηγύρια) συνδυάζουν τα δύο αυτά υπέροχα νησιά!

«Λουλούδια Του Πελάγους» λοιπόν ο τίτλος και πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη για τα δύο νησιά μας, από τον Κεφαλλονίτη Γιώργο Μεσσάρη, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και την αφήγηση του ντοκιμαντέρ!

Εμείς βρεθήκαμε στην πρώτη ανεπίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ, που έγινε πριν λίγες μέρες για τους συντελεστές του. Η προβολή έγινε στον καινούριο χώρο του Capitol στο Αργοστόλι, που είναι ιδανικός για θεατρικές παραστάσεις, μικρές συναυλίες κ. ά.

Τους επόμενους μήνες, όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος Μεσσάρης, θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Λουλούδια Του Πελάγους».

Εκεί, ο Γιώργος Μεσσάρης μας δήλωσε το εξής:

«Όταν λείπεις πάνω από σαράντα χρόνια από τον τόπο σου, τον νοσταλγείς. Ο νόστος ήταν για μένα ακαταμάχητος! Έπρεπε να γυρίσω εκεί, που γνώρισα το φως της ζωής. Επιζητούσα αυτή την επιστροφή της αναζωογόνησης. Η αγάπη μου λοιπόν για τον τόπο μου, με οδήγησε στην απόφαση να προσφέρω κάτι… και τί καλύτερο από αυτό που γνώριζα να κάνω; την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για την Κεφαλλονιά, αλλά και για το αδελφονήσι της, την Ιθάκη!

Όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσετε, είναι ένα ντοκιμαντέρ, που προβάλλει τις ομορφιές των δύο νησιών, αλλά πρωτίστως τις προσφορές των παιδιών τους στα γράμματα, τον πολιτισμό και τις επιστήμες γενικά.

Σε ό,τι αφορά τον τίτλο του ντοκιμαντέρ, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου!

Τί άλλο θα μπορούσε να είναι, από το: «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ»;

Το πόνημα τούτο, αφιερώνεται στη μνήμη του πανεπιστημιακού δασκάλου Γεράσιμου Πεντόγαλου και τους απόδημους Έλληνες.

Σ’ αυτούς που ζουν καθημερινά με το όνειρο της επιστροφής, έστω και για λίγο, στον τόπο που τους γέννησε»!

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ:

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελκχίαρ Ζιντανί Ιμάντ Κελφασαχέλ

Μουσική: Θέμος Μέξης και Τζωρτζ Μπόγιερ

Καντάδες: Κεφαλληνιακή Χορωδία και Χορωδία Αργοστολίου

Εμφανίζονται: Ρωσσέτος Λούζης (ο παππούς), Μιμή Παϊζάνη (η γιαγιά), Χαράλαμπος Παπαϊωάννου (ο μπαμπάς), Χρύσα Μαρκάτου (η μαμά), Ελένη Αναγνωστάκη (η κόρη), Ηλίας Κουτεντάκης (ο γιος).

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: Υβόννη Μαρκαντωνάτου (συγγραφέας – ξεναγός), ο Δρ Πέτρος Πετράτος (ιστορικός), ο αείμνηστος Γεράσιμος Πεντόγαλος (καθηγητής πανεπιστημίου – ιστορικός ιατρικής), η Ανδρεάς Τραυλού – Μεσσάρη (συγγραφέας), ο λάτρης της περιπέτειας Γιώργος Ποταμιάνος (Outdoor Kefalonia – Kefalonia Elements), ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος (ιστορικός ερευνητής, λαογράφος) και ο διακεκριμένος Καθηγητής Ψυχολογίας Γ. Παξινός (μέλος της ακαδημίας Αθηνών).

Κείμενα – Παρουσίαση: Αναστασία Κανάκη

email
Πηγή άρθρου: anexarttitosblog.gr/