Ο Έλληνας πρόεδρος του HBO

Ο Κάρυ Ανθόλης

Ο Έλληνας πρόεδρος του HBO, Κάρυ Ανθόλης.

Οι καλύτερες τηλεοπτικές σειρές παγκοσμίως είναι, κατά κοινή ομολογία, αυτές του ΗΒΟ και πρόεδρος της είναι ένας Ελληνας, ο Κάρυ Ανθόλης.

Εχει κερδίσει βραβεία Emmy για τις μινι-σειρές «Mildred Pierce» και «The Pacific» και, ως κινηματογραφιστής, Οσκαρ «Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους» για το «One Survivor Remembers about Holocaust survivor»! Ο Κάρυ Ανθόλης δηλώνει γνήσιος Ελληνας και πρόσφατα βραβεύτηκε από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Ο σπουδαίος παραγωγός Κάρυ Ανθόλης ήταν ο υπεύθυνος για την πραγαγωγή των πολύ πετυχημένων και πολυβραβευμένων δραματικών σειρών:

 • Mildred Pierce,
 • The Pacific,
 • John Adams,
 • Generation Kill,
 • Elizabeth I,
 • Angels in America,
 • The Corner,
 • Wit,
 • The Gathering Storm,
 • From the Earth to the Moon,
 • Educating Peter.

Ως κινηματογραφιστής κέρδισε Όσκαρ «Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους» το 1995 και το Emmy στην κατηγορία Outstanding Information Special (1994–95) για το έργο του «One Survivor Remembers» για την επιζούσα του Ολοκαυτώματος, Gerda Weissmann Klein.

Η πραγματική ιστορία της Gerda του έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσει βαθύτερα τα όσα υπέστη η μητέρα του Ευανθία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα, όταν οι Ναζί σκότωσαν τον πατέρα της.

Το 2005 η ταινία προσφέρθηκε από το Southern Poverty Law Center ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Teaching Tolerance για καθηγητές Λυκείου, ώστε να διδάξουν σωστά στους μαθητές τους την αλήθεια για το Ολοκαύτωμα.

Αποδεχόμενος το Βραβείο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου είπε ότι η ιστορία του είναι λίγο-πολύ παρόμοια με όλων των Ελληνοαμερικανών που μεγαλώνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με αγάπη για την θρησκεία τους, την οικογένειά τους και τη γενέτειρα των πατεράδων και παππούδων τους.

Στο πλαίσιο της βράβευσης δήλωσε

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως σαν παιδί η μητέρα μου με έντυνε τσολιά και με έβγαζε να πάρω μέρος σε ομογενειακές παρελάσεις. Στην αρχή ένιωθα λίγο αμήχανος, αλλά έπαιρνα θάρρος μόλις έβλεπα στο πεζοδρόμιο την μητέρα μου να με χειροκροτεί με χαμόγελο που έδειχνε περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Κάρυ Ανθόλης είναι μέλος όχι μόνον της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Αμερικανικής Εταιρείας Σεναριογράφων και του Αμερικανικού Συνδέσμου Σκηνοθετών, αλλά επίσης και των Δικηγορικών Συλλόγων Νέας Υόρκης, Νέας Υερσέης και Ουάσιγκτον.

Έχει επίσης κερδίσει πολλές διακρίσεις από την ομογένεια, όπως το Βραβείο της ΑΧΕΠΑ για Καλλιτεχνικά Επιτεύγματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά και πιο ενεργά μέλη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου και διαμένει.

Η μητέρα του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αρκαδία στις αρχές του 1950 και έγινε Αμερικανίδα υπήκοος το 1955. Δίδαξε ελληνικά σε νέους της ομογένειας και λίγο αργότερα ίδρυσε το Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικών στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Γουέστφηλντ της Νέας Υερσέης. Υπηρέτησε το πρόγραμμα αυτό για πάνω από 2 δεκαετίες μαθαίνοντας σε εκατοντάδες παιδιά της ενορίας όχι μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά επίσης και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Ο πατέρας του, ο Τζων Ανθόλης, ήταν Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στην Αγία Τριάδα του Γουέστφηλντ και Πρόεδρος των Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών της Επισκοπής Νέας Υερσέης. Διετέλεσε επίσης αξιωματούχος τοπικού παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ και ανέπτυξε μεγάλη δράση σε ένα επιστημονικό ίδρυμα που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του παραρτήματος αυτού για έρευνες γύρω από διάφορες μορφές καρκίνου.

Πηγή άρθρου: goodnews.gr