Ο σεβαστός κόμης της Κεφαλονιάς Διονύσιος Νανέτος

Ο σεβαστός κόμης της Κεφαλονιάς Διονύσιος Νανέτος

Ο σεβαστός κόμης της Κεφαλονιάς Διονύσιος Νανέτος

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1979 και για 20 επεισόδια των 50 λεπτών θα κρατήσει τους τηλεθεατές με κομμένη την ανάσα, ως τις 22 Φεβρουαρίου 1980!

Ο σεβαστός κόμης της Κεφαλονιάς Διονύσιος Νανέτος (Ανδρέας Φιλιππίδης) είναι ετοιμοθάνατος και θέλει να συντάξει τη διαθήκη του (καλύτερα να τη διαφοροποιήσει για λόγους που θα δούμε παρακάτω). Καλεί λοιπόν τον γραμματικό του Παύλο -Αθανάσιο στο βιβλίο- Ροδίνη (Γιάννης Φέρτης) για να του την υπαγορεύσει και τον χρίζει γενικό κληρονόμο της τεράστιας περιουσίας του, αποκληρώνοντας ταυτόχρονα τον ανιψιό του Γεράσιμο Νανέτο (Αλμπέρτο Εσκενάζι), εξαιτίας της άσωτης κι έκλυτης ζωής που έκανε.

Ωστόσο, ο Ροδίνης κάνει το λάθος να εμπιστευθεί το μυστικό στον συμβολαιογράφο Τάπα (Βασίλης Διαμαντόπουλος) όταν πηγαίνει να του ζητήσει δανεικά βάζοντας υποθήκη την περιουσία του κόμη, αφού δε θέλει να ξοδέψει ούτε ένα δίστηλο (νόμισμα της εποχής) όσο εκείνος είναι ζωντανός. Δεν ξέρει ότι ο Τάπας πρόκειται να κάνει γαμπρό του τον Γεράσιμο, τον οποίο αγαπά σφόδρα η κόρη του Μαρίνα (Σοφία Σπυράτου)

Μόλις λοιπόν ο Γεράσιμος πηγαίνει στο συμβολαιογραφείο λίγη ώρα αργότερα, ο Τάπας τον ενημερώνει για τα καθέκαστα κι εκείνος έξαλλος του ζητάει να γράψει μια άλλη, πλαστή διαθήκη που ν’ αφήνει τον ίδιο γενικό κληρονόμο. Αμέσως μετά, πηγαίνει στο αρχοντικό του θείου του, τον αναγκάζει με απειλές να υπογράψει το κίβδηλο έγγραφο κι εν συνεχεία τον σκοτώνει για να μη μπορέσει ποτέ να «ξεσκεπάσει» την απάτη.

Λίγο πριν, ο άτυχος κόμης έχει αρραβωνιάσει τον Ροδίνη με την Αγγελική Βοράτη (Μιμή Ντενίση), κόρη του καλύτερού του φίλου Αυγουστίνου Βοράτη (έτσι αναφέρεται στο βιβλίο, αλλά στη σειρά ακούγεται μόνο το «Βοράτης» – Σταύρος Ξενίδης).

Τα χαράματα, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό για το έγκλημα, ο Ροδίνης αναχωρεί για την Κέρκυρα προκειμένου να ενημερώσει τη μητέρα του (Σούλα Αθανασιάδου) για τα ευχάριστα νέα. Ωστόσο, όταν αποκαλύπτεται ότι ο κόμης είναι νεκρός και η ιατρική εξέταση αποφαίνεται ότι δολοφονήθηκε, αρχίζουν ανακρίσεις και τελικώς ο Ροδίνης επιστρέφει συνοδεία αστυνομικών στην Κεφαλονιά και οδηγείται κατευθείαν στη φυλακή, χωρίς να γνωρίζει το λόγο.

Όλα τα στοιχεία είναι εναντίον του, ενώ στην πλεκτάνη ο ρόλος του Τάπα είναι καθοριστικός, αφού φροντίζει παντοιοτρόπως να ενισχύσει τη δεινή θέση του γραμματικού ώστε να γλιτώσει ο μέλλων γαμπρός του και η κόρη του να παντρευτεί τον πάμπλουτο κληρονόμο του Νανέτου. Παρουσιάζει την ψεύτικη διαθήκη που υπέγραψε με τη βία ο κόμης ως απόδειξη ότι η αντίστοιχη του Ροδίνη είναι πλαστή, ενώ για να καλύψει τον Γεράσιμο υποστηρίζει ότι εκείνος το βράδυ του φονικού ήταν στην Ιταλία (αυτό το τελευταίο δεν υπάρχει στο βιβλίο).

Ουδείς καταφέρνει ν’ αποδείξει την αθωότητα του Ροδίνη, ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Ωστόσο, ένα τυχαίο περιστατικό αποκαλύπτει ότι ο Γεράσιμος πρόκειται να παντρευτεί την κοντεσίνα Λουκία (Μαρία Νίκα) στο Ληξούρι και η Μαρίνα οδηγείται στην αυτοκτονία.

Ο συμβολαιογράφος έχοντας χάσει πια το μόνο πολύτιμο κι αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του οδηγείται σιγά-σιγά στην παραφροσύνη. Καλεί τον Γεράσιμο σε δείπνο και τον δηλητηριάζει, ενώ στη συνέχεια εξαφανίζεται αφού πρώτα φροντίζει να γράψει μιαν επιστολή στον εισαγγελέα (Γιώργος Κοτανίδης), αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια.

Εκείνος προλαβαίνει δευτερόλεπτα πριν εκτελεστεί η ποινή του Ροδίνη, τον κηρύσσει αθώο στην επανάληψη της δίκης που ακολουθεί κι έτσι αποδίδεται δικαιοσύνη έστω και την ύστατη στιγμή.

Η τελευταία ενότητα του βιβλίου μας μεταφέρει κάποια χρόνια αργότερα και μας παρουσιάζει τον Τάπα ρακένδυτο και μισότρελο να γυρίζει στα βουνά ακολουθώντας τυχαία κάποιο πολεμικό σώμα -είχε ήδη ξεκινήσει η Επανάσταση του ’21.

Μέσα στο παραλήρημά του, νομίζει ξαφνικά ότι βλέπει μπροστά του την κόρη του καθώς είναι ανεβασμένος σ’ ένα ψηλό βράχο, όπου από κάτω υπάρχει γκρεμός που καταλήγει στη θάλασσα. Θέλοντας να τη «φτάσει», γκρεμίζεται κι ο ίδιος…

Τα σημαίνοντα «φανταστικά» πρόσωπα

Ωστόσο, δύο είναι τα «φανταστικά» πρόσωπα του σκηνοθέτη που παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Το ένα είναι ο ανακριτής (δεν υπάρχει όνομα, ενώ και στο βιβλίο αναφέρεται μόνο μια-δυο φορές) που υποδύθηκε ο Γιώργος Δάνης και το άλλο ο βοηθός του Παναγιωτάκης Μερκάτος που έπαιξε με εκπληκτικό τρόπο ο Στάθης Ψάλτης, πριν την έναρξη της σειράς των γνωστών κωμωδιών που τον έκαναν πασίγνωστο και δημοφιλή…

Ο ανακριτής λοιπόν είναι ένα σημαίνον πρόσωπο για το σίριαλ, καθώς είναι ο πιο δριμύς «αντίπαλος» του Ροδίνη και τον καταδικάζει με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, στην πορεία μαθαίνει την αλήθεια αλλά δε ζητά «αναψηλάφηση» της δίκης, καθώς η αρκετά νεότερη και μεγαλομανής σύζυγός του Αλίκη (επίσης ανύπαρκτο πρόσωπο στο βιβλίο -Μίρκα Παπακωνσταντίνου) του ζητά να σωπάσει, επειδή θέλει να παραμείνει «κυρία ανακριτού» και σε διαφορετική περίπτωση θα τον εγκαταλείψει.

Όταν πλέον η αλήθεια βγαίνει στο φως μετά την επιστολή του Τάπα, ο ανακριτής αυτοκτονεί μέσα στο δικαστήριο μη μπορώντας ν’ αντέξει τη ντροπή και την ταπείνωση.

Εν συνεχεία, υπάρχει ο Μερκάτος που γίνεται «σπιούνος» του Τάπα ο οποίος τον πληρώνει διαρκώς για να του λέει τα όσα συμβαίνουνε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Σιγά-σιγά, καταλαβαίνει ότι μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα από αυτή την ιστορία καθώς τον προσεγγίζουν «εκπρόσωποι» της άλλης πλευράς (Βοράτης, Αγγελική) και του δίνουν μεγάλα ποσά ώστε να τους πει τι γίνεται. Στο τέλος -σύμφωνα με τη διασκευή του σκηνοθέτη-, λογοδοτεί κι εκείνος στη δικαιοσύνη και χρόνια αργότερα πεθαίνει άρρωστος και περιφρονημένος απ’ όλους.

Εξάλλου, στο δεύτερο μισό της σειράς βλέπουμε και μια αποτυχημένη προσπάθεια δραπέτευσης του Ροδίνη μαζί με τον καταδικασμένο φίλο του ο οποίος τελικώς ξεφεύγει (Μπίρος), με τη βοήθεια και του δεσμοφύλακα που από την αρχή πίστεψε στην αθωότητα του γραμματικού. Η συγκεκριμένη ενέργεια οδηγεί σε πρόωρη εκτέλεση της ποινής του Ροδίνη, ενώ το βράδυ πριν από αυτή παντρεύεται την Αγγελική μέσα στη φυλακή.

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα και γεγονότα ήταν επινόησης του ίδιου του σκηνοθέτη και δεν τα συναντάμε στο βιβλίο, αλλά συνετέλεσαν αποφασιστικά στη βραδύτερη εξέλιξη της υπόθεσης που επεδίωκε ο Μιχαηλίδης. Και τα κατάφερε θαυμάσια, αφού η πλοκή ήταν πραγματικά συναρπαστική και η αγωνία για το «τι θα γίνει παρακάτω» μεγάλη!

Το καστ

Σε ποιο όνομα απ’ όλα να σταθεί κάποιος, αναφερόμενος στους πρωταγωνιστές του «Συμβολαιογράφου»; Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος δημιουργεί τον σπουδαιότερο ρόλο της τηλεοπτικής καριέρας του -ανώτερο ακόμα κι από κείνο του «Λουκά» στο περίφημο «Εκείνος κι εκείνος»-, αποδίδοντας μ’ εκπληκτικό τρόπο τον ραδιούργο και πανούργο «σιορ Τάπα» -όπως έχει μείνει στην ιστορία- και ξεδιπλώνοντας όλο αυτό το αστείρευτο υποκριτικό ταλέντο με το οποίο ήταν προικισμένος. Φτάνει μόνο να δείτε τη σκηνή που καταστρέφει τα πάντα μέσα στο συμβολαιογραφείο μετά το χαμό της κόρης του…

Ο Γιάννης Φέρτης είναι απολύτως πειστικός στο ρόλο του «αδικημένου» Ροδίνη που δε μπορεί να βρει το δίκιο του, ενώ και η Μιμή Ντενίση …προσπαθεί φιλότιμα να σταθεί επαξίως δίπλα στα κολοσσιαία ονόματα που απαρτίζουν το καστ της σειράς, ενσαρκώνοντας ένα από τα πιο τραγικά πρόσωπα του έργου.

Για τον Στάθη Ψάλτη τα είπαμε παραπάνω και ο Γιώργος Δάνης είναι πραγματικά έξοχος στο ρόλο του αυστηρού και βλοσυρού ανακριτή που όμως γίνεται παιχνιδάκι στα χέρια της γυναίκας του και για χάρη της διακυβεύει την τιμή και την υπόληψή του.

Για ν’ αντιληφθείτε την τεράστια αξία του καστ, σκεφθείτε ότι οι «δεύτεροι ρόλοι» του Βοράτη και της Νικολίνας δόθηκαν σε δύο μέγιστους πρωταγωνιστές, τον Σταύρο Ξενίδη και τη Δέσπω Διαμαντίδου αντιστοίχως, οι οποίοι δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ. Ακόμη κι ο «κόμης Νανέτος» που εμφανίζεται μόνο στο πρώτο επεισόδιο, έχει την τύχη να ερμηνεύεται από τον σπουδαίο Ανδρέα Φιλιππίδη.

Έκπληξη ασφαλώς αποτελεί η παρουσία της Σοφίας Σπυράτου στο ρόλο της Μαρίνας Τάπα, του πιο τραγικού προσώπου του βιβλίου. Η γνωστή σκηνοθέτης και χορογράφος είναι πραγματικά έξοχη υποδυόμενη τη μελαγχολική κι ευαίσθητη κόρη του συμβολαιογράφου, η οποία αγαπά με πάθος τον Γεράσιμο και δεν διστάζει για χάρη του να κρύψει την αλήθεια για το φόνο του κόμη που μαθαίνει εντελώς τυχαία. Όταν όμως προδίδεται απ’ αυτόν, δε μπορεί ν’ αντέξει και αυτοκτονεί δίνοντας το έναυσμα για την αποκάλυψη της πλεκτάνης…

email
Πηγή άρθρου: musiccorner.gr