Το αντίο των Καννών στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Το αντίο των Καννών στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Το αντίο των Καννών στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.Φωτογραφια : tovima.gr

Το κινηματογραφικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου ήταν τόσο στενά συνδεδεμένο με το φεστιβάλ των Καννών, που το πνεύμα του θα ήταν αδύνατον να λείπει από την 65η διοργάνωση, η οποία κατά τραγική ειρωνεία συμπίπτει με την χρονιά του θανάτου του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ηταν ιδιαίτερα συγκινητικό όταν τον είδαμε να εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ Le film anniversaire: Une Journee Particulaire (Επευειακή ταινία: Εβα ξεχωριστό ταξίδι) που σκηνοθέτησε ο Ζιλ Ζακόμπ, νυν πρόεδρος του φεστιβάλ των Καννών και επί πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του.

Η επετειακή ταινία μας μεταφέρει στην χρονιά των εξηκοστών γενεθλίων του φεστιβάλ των Καννών στα οποία είχαν δώσει το παρόν πολλοί σκηνοθέτες πολλοί από τους οποίους είχαν βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα. Ανάμεσά τους, ο Ρόμαν Πολάνσκι, ο Νάνι Μορέτι, ο Ιθαν και ο Τζόελ Κόεν, ο Κεν Λόουτς, Βιμ Βέντερς και βεβαίως, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Το φιλμ του Ζακόμπ δημιουργήθηκε σχεδόν στα «κλεφτά», με κάμερες που παρακολουθούσαν όλους αυτούς τους σκηνοθέτες κατά την διάρκεια της τελετής. Είναι μια ευχάριστη ταινία «εσωτερικής κατανάλωσης» που όμως θα άξιζε να έχουν στην συλλογή τους, κυρίως οι κινηματογραφόφιλοι.

Το δώρο του Ζακόμπ ήταν να την αφιερώσει στον Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και τον Χιλιανό σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ, που επίσης βρισκόταν στην επετειακή τελετή και επίσης πέθανε σχετικά πρόσφατα.

Ο ίδιος ο Αγγελόπουλος ανέκαθεν μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Ζακόμπ, καθώς επί της δικής του θητείας, είχε ζήσει ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές του στην Κρουαζέτ.

Επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Ζιλ Ζακόμπ άλλωστε πέρασαν από τις Κάνες ταινίες του Αγγελόπουλου όπως το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μετέωρο βήμα του πελαργού», το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και βεβαίως το «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» που χάρισε στον αδικοχαμένο σκηνοθέτη τον Χρυσό Φοίνικα.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr