Μάγεψαν οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος στην Ιθάκη

Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

Ο Ζακυνθινός μουσικός πολιτισμός ταξίδεψε στο νησί του Οδυσσέα,  το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015.

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ιάκωβου Κονιτόπουλου και τη σκηνοθεσία του Τώνη Λυκουρέση, παρουσίασαν την παράσταση:

«Μουσικές Γέφυρες στο Χρόνο» – Ζάκυνθος 15ος – 21ος αιώνας

Στο κατάμεστο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης.

Την αίθουσα πλημμύρισαν ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, ευρωπαίοι χειμερινοί κάτοικοι αλλά και λίγοι επισκέπτες που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο νησί και θέλησαν να παρακολουθήσουν κάτι από τις μουσικές του Ιονίου.

Το κοινό επέδειξε υψηλό δείκτη προσοχής στο περιεχόμενο, εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο και σχολιάζοντας υπερθετικά το αποτέλεσμα. Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος, τόσο μετά το τέλος της βραδιάς όσο και την επόμενη μέρα στα στενά δρομάκια και τις πλατείες στο Βαθύ, όπου ο κάτοικοι δεν σταμάτησαν να σφίγγουν το χέρι ευχαριστώντας στους Ζακυνθινούς συντελεστές.

Η μουσική παράσταση «Μουσικά Γιοφύρια στο Χρόνο», κάλυψε όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας της Ζακύνθου, εκκλησιαστική μουσική – κοσμική μουσική (αστικό τραγούδι, αρέκια, σερενάδα, βαρκαρόλα , αγροτικοί χοροί και τραγούδια), λόγια ζακυνθινή μουσική (θρησκευτική και οπερατική), μια διαδρομή από το 15ο στον 21ο αιώνα.

Οι ενορχηστρώσεις και η μουσική επεξεργασία, η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες, έγιναν ειδικά για την παράσταση. Η αφήγηση βοήθησε τον θεατή – ακροατή στην κατανόηση του δρώμενου και τον επιμόρφωνε.

Η χρήση οπτικοακουστικών μέσων προσέδωσε στο θέαμα σύγχρονη διάσταση, και βοήθησε στην  κατανόηση της σύνδεσης της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες.

Παρά την μικρή απόσταση (40 ναυτικά μίλια) που μας χωρίζουν με την Ιθάκη, το ταξίδι εκεί – ειδικά αυτούς τους μήνες – είναι μακρύ και οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν. Όμως τα νησιά του Ιονίου τα κρατάει δεμένα ο πολιτισμός και οι παραδόσεις τους. Η επιλογή της Ζακυνθινής ομάδας να ταξιδέψει στην Ιθάκη δεν ήταν τυχαία αφού, τα μικρά νησιά του Ιονίου αποτελούν άγονες γραμμές και στον πολιτισμό και η στήριξή τους είναι επιβεβλημένη και ουσιαστικά αποτελεσματική.


Οι συντελεστές

Παραγωγή – Οργάνωση:  Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

Έρευνα – Ενορχήστρωση –  Μουσική Διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Σκηνοθεσία – Οπτικό Υλικό:    Τώνης Λυκουρέσης

Χορογραφία:   Βάνια Τσιλιμίγκρα

Λυρικοί Σολίστ: Διονύσης Σούρμπης – Ανδριάνα Λυκούρεση

Πιάνο: Στάθης Σούλης

Χορωδία – Ορχήστρα: Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

Κείμενα – Αφήγηση:    Γιώργος Φιορεντίνος

Για την συμβολή και την πολύτιμη βοήθεια, θερμές ευχαριστίες στους:

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Επαρχείο Ιθάκης, Δήμο Ιθάκης, Ionian Group Ferries.

email