1962: «Ένα γκρουπάκι, οι Beatles»

The Beatles

«Ένα γκρουπάκι, οι Beatles».

Το ‘62 κυκλοφόρησε το πρώτο τους single: λεγόταν Love me Do.

Που να ήξεραν τη συνέχεια…

Το 1962 ήταν μια χρονιά ορόσημο για Σκαθάρια: όχι μόνο κυκλοφόρησαν επίσημα το πρώτο τους single, αλλά συνδέθηκαν με τον 5ο Βeatle, τον παραγωγό George Martin, καθιέρωσαν το χαρακτηριστικό τους κούρεμα και την εμφάνιση με το σακάκι χωρίς κολάρο.

Η ηχογράφηση του Love me Do ήταν επεισοδιακή.Ένα από τα χαρακτηριστικά του κομματιού, είναι βέβαια ο ήχος της φυσαρμόνικας, την οποία έπαιζε ο Lennon. H συγκεκριμένη φυσαρμόνικα που έπαιζε ο Lennon στην πρώτη ηχογράφηση, ήταν κλεμμένη. Την είχε βουτήξει από ένα μαγαζί στο Arnhem της Ολλανδίας από όπου πέρασαν οι Beatles το 1960 σε road trip. Στην πρώτη ηχογράφηση μάλιστα η φυσαρμόνικα κάλυπτε την φωνή του Lennon και έπρεπε πάση θυσία να διορθωθεί.

Το Love me Do ηχογραφήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τρεις διαφορετικούς ντράμερ. Ο πρώτος ήταν ο Pete Best, που στην συνέχεια απολύθηκε. Έπειτα αντικαταστάθηκε από τον Ringo Starr, αλλά και πάλι ο παραγωγός George Martin δεν έμεινε ικανοποιημένος. Έβαλε έτσι στη θέση του τον Andy White αναθέτοντας στον Ringo το ταμπουρίνο! Τελικά οι διαφορετικές ηχογραφήσεις συμπεριλήφθηκαν σε διαφορετικά άλμπουμ.

Το single βρέθηκε στην 17η θέση των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στην πρώτη θέση στην Αμερική, δύο χρόνια αργότερα.

email
Πηγή άρθρου: doctv.gr