Η καταδίκη των Pussy Riot πλήγμα για την ελευθερία του λόγου, υποστηρίζει η Δύση

Pussy Riot

Pussy Riot

Φίμωση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου βλέπουν διεθνείς οργανώσεις στην απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε δύο χρόνια φυλάκιση τα τρία μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση των γυναικών, δύο από τις οποίες είναι και μητέρες.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση μιλώντας για απόπειρα φίμωσης του συγκροτήματος, επισημαίνοντας την πολιτική διάσταση της απόφασης που αφορά και τον πρόεδρο Πούτιν.

«Η απόφαση έχει στόχο να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του», υπογράμμισε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση έχει χαρακτηρίσει τις γυναίκες «φυλακισμένες συνείδησης», επισημαίνοντας ότι κρατούνται απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, ενώ επισημαίνει ότι «έχουν εκφράσει τις απόψεις τους ειρηνικά».

Επιπλέον ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη των Pussy Riot «αμέσως και χωρίς όρους».

Επρόκειτο για μία ποινή δυσανάλογη που δεν συνάδει με το κράτος δικαίου, επισήμανε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Καταδικαστική ήταν και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία επισημαίνοντας ότι η ποινή τους είναι «δυσανάλογη τις πράξεις τους».

Τα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot δεν θα πρέπει να φυλακιστούν καθώς οι πράξεις τους προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, υπογράμμισε ο ΟΑΣΕ.

«Ο λόγος, ανεξάρτητα από το πόσο προκλητικός, σατιρικός ή ευαίσθητος είναι, δεν πρέπει να περιορίζεται ή να εμποδίζεται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί σε ποινές φυλάκισης», επισήμανε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ και πρόσθεσε ότι η καταδίκη είναι μέρος μιας επικίνδυνης τάσης να περιορίζεται η ελευθερία του λόγου.

«Βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε σε μήνυμα της και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 οπαδοί των τραγουδιστριών που ξέσπασαν σε κραυγές διαμαρτυρίας, όπως «Ντροπή», μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 20 προσαγωγές μεταξύ τους και του Γκάρι Κασπάροφ.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ των Pussy Riot είχαν εκφραστεί πολλοί (δυτικοί) καλλιτέχνες όπως η Μαντόνα, ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Στινγκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι τραγουδίστριες δεν έκαναν «τίποτε καλό» αλλά δεν θα έπρεπε να κριθούν αυστηρά. Στην γραμμή του κινείται και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης: σύμφωνα με δημοσκόπηση μόλις το 6% τις υποστηρίζουν, 51% έχουν αρνητική ως εχθρική γνώμη αλλά οι υπόλοιποι είναι μάλλον αδιάφοροι.

email
Πηγή άρθρου: Τα Νέα