Τα σύγχρονα ποπ τραγούδια είναι πιο θορυβώδη και όλα μοιάζουν μεταξύ τους

Ήχος-Μουσική

Ήχος-Μουσική

Μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων χρησιμοποίησε αλγορίθμους για να μελετήσει την ποπ μουσική.

Οι ερευνητές λοιπόν ανέλυσαν τα ποπ τραγούδια από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα σύγχρονα ποπ τραγούδια είναι πιο θορυβώδη και όλα μοιάζουν μεταξύ τους

Επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας με πολύπλοκους αλγορίθμους ανέλυσαν τη βάση δεδομένων Million Song Dataset, ένα σύστημα που μετατρέπει τη μουσική και τους στίχους ενός τραγουδιού σε δεδομένα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τραγούδια της ποπ από το 1955 μέχρι και το 2010 και διαπίστωσαν ότι τα σημερινά τραγούδια έχουν υψηλότερη ένταση στον ήχο τους καθώς επίσης και οτι οι δημιουργοί τους χρησιμοποιούν τις ίδιες μουσικές συνταγές με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

Ο Ζοάν Σέρα, ειδικός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι υπάρχει ομογενοποίηση στη μουσική έκφραση. Από τη δεκαετία του 1950 περιορίζεται σταθερά η ποικιλία στη σύνθεση των ποπ τραγουδιών, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα όργανα που χρησιμοποιούνται, τις μελωδίες κ.λ.π. Στα σύγχρονα ποπ τραγούδια χρησιμοποιούνται λίγα και συγκεκριμένα όργανα τα οποία “παίζουν” κατά βάση στον ίδιο ρυθμό.

Επίσης η σημερινή τάση στην παραγωγή της ποπ μουσικής είναι να γράφονται τα τραγούδια στο στούντιο με μια μέθοδο η οποία τα κάνει να ακούγονται πολύ πιο δυνατά στο ραδιόφωνο ή στις διάφορες συσκευές αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού από ό,τι τα άλλα τραγούδια χωρίς ο ακροατής να έχει μεταβάλει την ένταση του ήχου».

email
Πηγή άρθρου: lifo.gr