Ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” υπό τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο

Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Οι θρύλοι για φαντάσματα ανθρώπων, ή έστω ζωντανών όντων πάντοτε υπήρχαν και έπαιζαν με την φαντασία του ανθρώπου. Υπάρχει όμως και ένας θρύλος για το φάντασμα ενός πλοίου! Είναι ο θρύλος του «Ιπτάμενου Ολλανδού», του πλοίου-φάντασμα που χάθηκε στους ωκεανούς, αλλά έκτοτε το έχουν «δει» να «ταξιδεύει» εκατοντάδες ναυτικοί.

Ο θρύλος ξεκίνησε τον 17ο αιώνα και μιλάει για το πλοίο κάποιου Ολλανδού καπετάνιου που αψήφησε τα στοιχεία της φύσης, προκάλεσε τον Θεό και, εμπιστευόμενος την ταχύτητα και την στέρεη κατασκευή του πλοίου του, τα έβαλε με θυελλώδεις ανέμους και γιγαντιαία κύματα κάπου εκεί έξω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος. Άλλες παραλλαγές του θρύλου μιλούν για συμφωνία του καπετάνιου με τον Σατανά, γεγονός που προκάλεσε την «θεία» τιμωρία.

Οι διάφορες παραλλαγές του θρύλου δεν συμφωνούν ούτε στην εποχή, ούτε στο όνομα του καπετάνιου, ούτε στην ακριβή θέση της εξαφάνισής του. Παρόλα αυτά πολλοί ναυτικοί και ταξιδιώτες ισχυρίζονται πως έχουν «δει» το πλοίο να ταξιδεύει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα με τα πανιά του σε πλήρη ανάπτυξη.

Εμπνευσμένος από τις προφορικές διηγήσεις του θρύλου ο φημισμένος γερμανός ποιητής Χάινριχ Χάινε καταγράφει τον θρύλο με μορφή μυθιστορήματος, δίνοντας στη διήγηση το δικό του τέλος (1830). Από την διήγηση του Χάινε εμπνεύστηκε με τη σειρά του και ο μεγάλος γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ και συνέθεσε την γνωστή όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» (1843).

Εκτός από τους ευφάνταστους ναυτικούς, τον Χάινε και τον Βάγκνερ, ο θρύλος ενέπνευσε επίσης πολλούς ζωγράφους, λογοτέχνες, σκηνοθέτες και άλλους δημιουργούς και πολλά έργα τέχνης έχουν το φανταστικό αυτό πλοίο ως κεντρικό ή δευτερεύον θέμα.

Όπως είναι φυσικό, πολλές ερμηνείες προτάθηκαν για το παράξενο αυτό « φαινόμενο». Άλλες είχαν την τόλμη να κάνουν επιστημονική προσπάθεια εξήγησης (αντικατοπτρισμός και άλλα παρόμοια φυσικά φαινόμενα), αλλά με πολλές τεχνικές δυσκολίες στην ερμηνεία του φαινομένου. Και άλλες, περισσότερο ευφάνταστες, μιλούν για «προβολή του παρελθόντος χρόνου στο παρόν», για «διαστολή του χρόνου» και για «μαγνητικά πεδία σε υποατομικό επίπεδο», ακόμα και για «αντικατοπτρισμό από το παρελθόν», χρησιμοποιώντας μεν ορολογία από την σύγχρονη φυσική, αλλά με ένα τρόπο που μόνο επιστημονικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί!

Η μεγαλειώδης όπερα ¨ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ¨ του Ρίχαρντ Βάγκνερ , θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική  Σκηνή  για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου, με τη συμμετοχή ενός δυναμικού καστ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών,  τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, τη σκηνοθετική καθοδήγηση του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκου και τη διεύθυνση της 80μελούς χορωδίας της Λυρικής του συμπατριώτη μας μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team