Oι παράγοντες που επηρεάζουν τη… γεύση μας

Παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση

Παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση

Το θέμα που έρχεται στο προσκήνιο είναι η αίσθηση που κρύβεται πίσω από τη γεύση, την όσφρηση, την αφή, την όραση και την ακοή και ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στην τελική εικόνα ενός γεύματος.

Πρόκειται για τη συναισθηματική εμπειρία και το βίωμα του φαγητού, που ξεπερνά το τρόφιμο και φτάνει σε άλλα επίπεδα.
Η συγκεκριμένη αίσθηση είναι ξεχωριστή για το κάθε έναν από εμάς. Θα μπορούσε να είναι η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας ή η αίσθηση του σπιτιού. Μπορεί να αναστατώνεται από την εποχή του Φθινοπώρου ή από το αίσθημα της αγάπης.
Μπορείτε κι εσείς να ανάγετε το φαγητό σας σε μια μοναδική εμπειρία, ακολουθώντας μικρά μυστικά που κάνουν οι chefs σε όλο τον κόσμο.
Ταξιδέψτε νοητά σε άλλα μέρη
 Στο εστιατόριο Fat Duck στην Αγγλία, όπως αναφέρει το Reader’s Digest, υπάρχει ειδικό δείπνο όπου κανείς μπορεί, φορώντας ακουστικά, να απολαύσει τους ήχους του ωκεανού, ενώ παράλληλα απολαμβάνει ένα πιάτο με θαλασσινά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, είναι να βάλετε στο cd player σας μουσική που να ταιριάζει με το θέμα του δείπνου σας.
Τι θα λέγατε για τον ήχο του ξύλου όταν καίγεται, ενόσω εσείς απολαμβάνετε το καλοψημένο steak σας;
Αλλάξτε εποχή
Υπάρχουν εστιατόρια όπου καίγονται φύλλα δέντρου προκειμένου να δημιουργηθεί η γνώριμη μυρωδιά της πρασινάδας, καθώς σερβίρεται ένα πιάτο με κυνήγι.
Εσείς απλά μπορείτε να κάψετε λίγη κανέλα για να μυρίσει… χειμώνας, καθώς θα τρώτε τη μηλόπιτά σας, ανεβάζοντας ακόμα ένα επίπεδο την γευστική εμπειρία σας…
Αναπτύξτε δεσμούς με τους συνδαιτυμόνες
 Είναι αρκετά συνηθισμένο στο εξωτερικό, οι ίδιοι οι chefs να σερβίρουν τα πιάτα τους στους πελάτες. Εσείς, μπορείτε απλά να σερβίρετε μόνοι σας τα πιάτα, αντί να αφήσετε τους καλεσμένους να σερβιριστούν μόνοι τους ή να σερβίρει ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας στενότερους δεσμούς μαζί τους.
Φέρτε την πηγή του φαγητού σας στο τραπέζι
Ο Αμερικανός chef Grant Achatz, σύμφωνα με το Reader’s digest, θέλησε να σερβίρει ένα πιάτο με φρέσκια καλοκαιρινή ντομάτα, αλλά με τρόπο που να φαίνεται ανέγγιχτη από την πρώτη της μορφή, σαν να έχει κοπεί μόλις από το φυτό της.
Έτσι αποφάσισε να φέρει έναν μικρό κήπο στο τραπέζι. Εσείς μπορείτε στο σπίτι να σερβίρετε τα όστρακα για παράδειγμα, με το κέλυφός τους και ποτέ καθαρισμένα ή την σαλάτα σε όσο το δυνατόν πιο ατόφια μορφή. Βγάλτε έτσι, το πέπλο που καλύπτει τη μαγειρική…
Γυρίστε πίσω τον χρόνο
 Συχνά ένα φαγητό είναι πιο νόστιμο από το άλλο, όχι απαραίτητα γιατί είναι πιο καλοεκτελεσμένο ή έχει καλύτερα συστατικά, αλλά επειδή μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα ή μας ανασύρει αναμνήσεις. Μπορεί να μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια ή τα φαγητά της μαμάς και της γιαγιάς που αγαπήσαμε τα κυριακάτικα μεσημέρια μας.
Φροντίστε κι εσείς λοιπόν, να προσθέτετε τακτικά στο γεύμα σας, γεύσεις που έχουν συνδεθεί με όμορφες εικόνες και θα δείτε ότι θα τα απολαμβάνετε πολύ περισσότερο.
 Πειραματιστείτε με το φαγητό και την εικόνα του
Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει. Υπάρχουν πιάτα σε μεγάλα εστιατόρια που μοιάζουν με ζωγραφικούς πίνακες. Τι θα λέγατε για λίγη φαγώσιμη άμμο, νόστιμα δέντρα που τρώγονται από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα τους κτλ;
Εσείς μπορείτε να κάνετε επίσης το ίδιο μόνοι σας. Φανταστείτε με τι θα μπορούσατε να φτιάξετε εικόνες στο πιάτο.

Τα θρυμματισμένα μαύρα μπισκότα μπορούν να αποτελέσουν το χώμα, η μους σοκολάτας τη λάσπη και πολλά άλλα υλικά μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο δημιουργώντας φαγώσιμη τέχνη

email
Πηγή άρθρου: .clickatlife.gr