Όπου η Φύση συναντά την Ιστορία – Περιήγηση στα Παλιά Φάρσα

Τραβέρσο - Κοινωνικό Εργαστήρι

Τραβέρσο – Κοινωνικό Εργαστήρι

Σας προσκαλούμε σε μια ανοιξιάτικη περιήγηση στα Παλιά Φάρσα την Κυριακή  21 Απριλίου.

Πάνω από το σύγχρονο χωριό Φάρσα σε απόσταση 9χιλ. από το Αργοστόλι, βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο παλιό χωριό. Σαν οικισμός εμφανίζεται για πρώτη φορά στα επίσημα Βενετικά έγγραφα το 1678. Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας αποτελούσε με άλλα έξι χωριά την περιφέρεια Ποταμιανά. Καθώς η περιοχή είναι ημιορεινή, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας άρχισε και η ανάπτυξη της ναυτιλίας, η οποία μετά την ένωση των Επτανήσων αποτελούσε την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν με ιδιόκτητα σκάφη οι κάτοικοι μετέφεραν εμπορεύματα κυρίως από την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά.

Το Σεπτέμβριο του 1943 η περιοχή βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, αλλά η χαριστική βολή ήρθε δέκα χρόνια αργότερα. Στις 12 Αυγούστου 1953 η ζωή του χωριού ανακόπηκε βίαια και οριστικά από τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα νότια Ιόνια Νησιά. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν λίγο χαμηλότερα στην πλαγιά, όπου έχτισαν το νέο χωριό των Φάρσων. Το 2005 με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού καθηγητή κ.Ζαφειράτου, ξεκίνησε μια μεγάλη και σοβαρή μελέτη ανάπλασης του χωριού, η οποία όμως δυστυχώς έμεινε ως τώρα στα χαρτιά.

Σήμερα, τρεισήμισι αιώνες από τη θεμελίωση του χωριού και 60 χρόνια μετά την καταστροφή του, ο παλιός οικισμός στέκεται μοναχικός, ερειπωμένος αλλά αρκετά διατηρημένος, ώστε να αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα της περιήγησης είναι δωρεάν και περιλαμβάνει:

v  Ξενάγηση στο χωριό

v  Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά 6-12 ετών με στόχο την περιβαλλοντική και πολιτισμική ευαισθητοποίηση

v  Ρεφενέ πικ-νικ!

Farsa afisa

Ώρα συνάντησης: 11:00πμ έξω από το κλειστό γυμναστήριο Αργοστολίου. Στην περίπτωση που δε διαθέτετε όχημα, επικοινωνήστε μαζί μας για να φροντίσουμε για τη μεταφορά σας.

www.e-traverso.gr Email: [email protected] Τηλ. Επικοινωνίας: 6937741701