Καγκουρό Κεφαλονιάς

Καγκουρό Κεφαλονιάς

Καγκουρό Κεφαλονιάς

Ο καλεσμένος μας, Νίκος Παπαδόπουλος, πέρασε μαζί μας λίγες μέρες εδώ στο Περθ. Φεύγοντας, για να μας ευχαριστήσει με λίγο ελληνικό φαγάκι, αποφάσισε να μαγειρέψει μια κεφαλονίτικη συνταγή με λαγό σκορδάτο, πατέντα της αξέχαστης γιαγιάς του, Ηρας Παπαδοπούλου. Δεν βρήκαμε λαγό στη γειτονιά. Είχε κάτι κουνέλια αλλά ήταν κατεψυγμένα.

Μέσα στην απόγνωση-και την πείνα μου- ενθάρρυνα το μάγειρα, να αντικαταστήσει το κρέας με φρέσκο καγκουρό, εξηγώντας και χειρονομώντας αντιστοίχως μπροστά στον απόπληκτο χασάπη ότι στην πραγματικότητα, αν το φιλοσοφήσεις, τι είναι φίλε μου, το καγκουρό; Ένας τεράστιος λαγός! Βγήκε τεράστιο σουξέ και εδώ μπορείτε να βρείτε τη συνταγή.

Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: Το κανγκουρο-κρέας δεν κόστισε σχεδόν τίποτα, οκτώ στόματα, εννιά δολάρια, αλλά τα σκόρδα στο Πέρθ, (κάθεστε;) πωλούνται προς 24,90 δολάρια το κιλό.

Ερώτηση κρίσεως: Το φαγητό το ονομάζουν -στην οικογένεια Παπαδοπούλου- «λαγότο».

Πως λεγόταν το δικό μας;

Καγκουρό Κεφαλονιάς (λαγότο της ξενιτειάς)

  • 1 ¾ κιλό φιλέτο καγκουρό,
  • έξι μεγάλα ή (οκτώ μικρά) σκόρδα,
  • ένα μεγάλο μπουκάλι άσπρο ξύδι,
  • τρία λεμόνια,
  • αλάτι, πιπέρι,
  • μισό μπουκάλι λάδι.

Κόβετε το καγκουρό σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε στη μαρινάδα με το λάδι, το χυμό λεμονιών και το ξύδι, στην οποία έχετε ψιλοκόψει τα σκόρδα. Αφήνετε στη μαρινάδα μέχρι να λήξει η απεργία της Κουάντας. Στραγγίζετε το κρέας πολύ καλά, να στεγνώσει και να του φύγει η ξιδίλα.

Το περνάτε μία γρήγορη από το τηγάνι. Εν συνεχεία, το βράζετε σε πολύ σιγανή φωτιά, μέσα στη μαρινάδα του, σκεπασμένο με μια πετσέτα, για μιάμιση ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Σερβίρετε με το ζουμί του ξεχωριστά, ως σάλτσα σε ρύζι, ή πατάτες.

Ταϊζει έξι με οκτώ άτομα.

Αν δεν σας βρίσκετε πρόχειρο καγκουρό, δοκιμάστε το στην παραδοσιακή μορφή του, με λαγό ή κουνέλι. Ο μάγειρας εγγυάται ότι «σκοτώνει».

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr