Καλοκαιρινό barbeque

 Καλοκαιρινό barbeque

Καλοκαιρινό barbeque.

Αν θες να απολαύσεις και το ψησιματάκι και το κρεατάκι, να πώς το κάνεις σωστά.

Το ψήσιμο ανήκει στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του λαού μας, είναι η βαριά κληρονομιά των προγόνων μας, ο σεβασμός οπότε είναι αναγκαίος! Το barbeque δεν είναι κρέας που ψήνεται στη θράκα, είναι μια μικρή τέχνη με τα δικά της μυστικά. Κι ενώ τα βασικά τα ξέρεις, δεν έχουν αλλάξει και πολύ άλλωστε από την εποχή του πρωτόγονου, κάποια μικρά λαθάκια αποτρέπουν την πλήρη νοστιμιά.

Ιδού λοιπόν η μαγική φόρμουλα του ψησίματος για να αποκομίσεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το χρωστάς στους καλεσμένους σου, περισσότερο απ’ όλα όμως το χρωστάς στον εαυτό σου!

Νο 1 – Καθάρισε καλά την ψησταριά

Ξέρω, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι μετά το ψήσιμο και το τσιμπούσι είναι να ξαναβγείς για να καθαρίσεις το barbeque, έλα όμως που είναι απαραίτητο. Κι όχι μόνο για την υγιεινή του πράγματος, αλλά κυρίως για τη γεύση του κρέατος! Η βρόμικη σχάρα, ειδικά η απλή από χυτοσίδηρο, μαζεύει περίεργες ουσίες και τις μεταφέρει στα ψητά, άσε που κάνει και το κρέας να κολλάει στη σχάρα, χαλώντας την τέχνη της παρουσίασης. Η καθαρή σχάρα λοιπόν είναι αναγκαιότητα και ο καλύτερος χρόνος για να το κάνεις είναι όσο είναι ακόμα ζεστή. Όχι ζεματιστή, αλλά τόσο ζεστή που να μην έχουν ακόμα κολλήσει τα υπολείμματα του κρέατος στη σχάρα. Αν η σχάρα είναι ατσάλινη, την καθαρίζεις με μεταλλική βούρτσα, αν πάλι είναι από χυτοσίδηρο, χρησιμοποίησε συρμάτινο σφουγγαράκι. Και βέβαια μην ξεχνάς το λάδωμα της σχάρας ανάμεσα στα ψησίματα, για να την έχεις πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση…

Νο 2 – Μην ψήνεις πάντα απευθείας στη φωτιά

Είτε μιλάμε για κάρβουνο είτε για γκάζι, η μέθοδος του «ψήνω στη φωτιά» δεν είναι πάντα η ιδανικότερη. Στα μικρά κομμάτια κρέατος δουλεύει εξαιρετικά: τα πετάς πάνω στη φωτιά και σε λίγα λεπτά έχεις το κρεατάκι έτοιμο, και με την απαραίτητη τσίκνα. Όταν όμως μιλάμε για μεγαλύτερα ψητά ή πράγματα που αρπάζουν εύκολα (π.χ. λαχανικά και ψωμί), πρέπει να είσαι πιο χαλαρός στο ψήσιμο: μην τα πετάς απευθείας στη θράκα. Γέμισε το μισό barbeque με κάρβουνα (στο γκάζι, μην ανάβεις όλους τους καυστήρες) και ψήσ’ τα στη μεριά που δεν έχει θράκα από κάτω. Εννοείται πως θα ψηθούν κι έτσι, θα καλοψηθούν μάλιστα, χωρίς να καψαλίσει η φωτιά το φαγητό.

Νο 3 – Άσε το κρέας να «κάτσει»

Αυτός ο κανόνας ισχύει και πριν και μετά το ψήσιμο! Το κρέας πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ρίξεις στη φωτιά, αν θες να έχεις ομοιόμορφο ψήσιμο (τουλάχιστον ένα μισάωρο εκτός ψυγείου). Ομοίως, μετά το ψήσιμο δεν σερβίρεις το κρεατάκι αμέσως. Γιατί; Γιατί αν κόψεις το καυτό κρέας, όλοι οι χυμοί που δίνουν τη γεύση θα κυλήσουν έξω, αφήνοντας το κρέας ελαφρώς άνοστο. Δώσ’ του λοιπόν λίγα λεπτά… ησυχίας πριν το τεμαχίσεις και θα έχεις ζουμερό και λαχταριστό ψητό.

Νο 4 – Πρόσεξε τις σος

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν το barbeque να συνοδεύεται από μια ωραία σος, η διαδικασία ωστόσο θέλει προσοχή. Δεν εφαρμόζεις τη σάλτσα μετά το ψήσιμο, γιατί έτσι δεν θα αναμειχθεί ομοιόμορφα με το κρέας και η γεύση δεν είναι αρκούντως πλούσια. Αντιθέτως, ζεσταίνεις λίγο τη σαλτσούλα πριν την περάσεις στο κρέας και μετά, με ένα μαγειρικό πινέλο, την εφαρμόζεις στο ψητό όσο αυτό είναι πάνω στη σχάρα! Και πάλι θέλει την προσοχή του, γιατί πολλά από τα υλικά της σος είναι «εύφλεκτα» και αρπάζουν γρήγορα. Χαμήλωσε λοιπόν τη φωτιά πριν περάσεις τη σος και καθάρισες…

Νο 5 – Μην κόβεις το κρέας για να τσεκάρεις αν έγινε

Το μέλλον έχει έρθει, κάτι που σημαίνει ότι οι μέρες που ο ψήστης χάραζε το κρέας για να δει αν έγινε ανήκουν το παρελθόν. Κι αυτό γιατί αν κάνεις τομές στο κρέας την ώρα που ψήνεται, τότε όλοι οι χυμοί θα βγουν έξω και θα μείνει το κρεατάκι στραγγισμένο και στεγνό. Αν είσαι αρχάριος ψήστης, προμηθεύσου το ειδικό θερμομετράκι και ξεμπέρδεψες. Αυτό θα κάνει μια πολύ μικρή και ακίνδυνη για τη γεύση τομή. Αν πάλι είσαι βετεράνος στον χώρο, τότε ξέρεις πώς να διακρίνεις αν το κρέας είναι έτοιμο, οπότε δεν σε αφορά η διαδικασία. Όπως και να έχει, το κρέας δεν το κόβουμε ποτέ πάνω στη σχάρα για να δούμε αν είναι έτοιμο..

email
Πηγή άρθρου: delamagen.gr