Λεμοντσέλο Κεφαλλονίτικο

Λεμοντσέλο Κεφαλλονίτικο

Λεμοντσέλο Κεφαλλονίτικο.

Η ποτοποιία Πολυκαλά, που ιδρύθηκε το 1897 στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς, έχει λύσει το πρόβλημά της· όποτε θέλει να προσθέσει μία νέα γεύση λικέρ στη λίστα των προϊόντων της, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο οικογενειακό συνταγολόγιο των τελών του 19ου αι., να επιλέξει την καλύτερη, να την εκσυγχρονίσει όσο πρέπει και να τη λανσάρει σε μια αγορά ανέκαθεν φιλικά διακείμενη απέναντί της. Φέτος, σειρά έχει το λικέρ λεμόνι.

Με λαμπερό χρώμα, παρά την έλλειψη διαύγειας, έντονο άρωμα και σπινθηροβόλα γεύση, κάθεται φρόνιμο-φρόνιμο μέσα στο συμπαθέστατο καραφομπούκαλό του και περιμένει να μας δροσίσει και να μας γλυκάνει, κατά προτίμηση παγωμένο, μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Το λικέρ προκύπτει από έναν συγκερασμό του αφεψήματος της φλούδας και του χυμού. Είναι ωραίο που το λεμόνι κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσία του και στη γεύση και στην επίγευση, ωστόσο, κατά τη διάρκεια μίας και μόνης γουλιάς, σου δίνει την εντύπωση ότι φωνάζει όσο πιο δυνατά μπορεί, προκειμένου να μην του πάρουν τα πρωτεία μια αποφασισμένη ποσοτικά ζάχαρη και ένα αιχμηρό οινόπνευμα.

Για το λόγο αυτό, θα το βαθμολογήσουμε με πολύ καλά, αντί για άριστα.

Η ποτοποιία Πολυκαλά

Ξεκίνησε την ιστορία της στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Εκεί ο Βασίλης Πολυκαλάς, έμπορος κρασιών την εποχή εκείνη, άρχισε να συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές για λικέρ απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας που επισκέπτονταν. Μελετώντας προσεκτικά τα συστατικά τους, βρήκε τρόπους για να τις κάνει ακόμα καλύτερες, τρόπους τους οποίους κατέγραφε σχολαστικά στα μυστικά του συνταγολόγια.

Το ανήσυχο πνεύμα και η λαχτάρα του για ανακάλυψη και δημιουργία τον ώθησαν στην ίδρυση της ποτοποιίας Πολυκαλά στο Ληξούρι, το 1897. Τα προϊόντα του έγιναν γρήγορα γνωστά για την εξαιρετική ποιότητα τους και η ποτοποιία απόκτησε μεγάλη πελατεία γεγονός που τον οδήγησε στην μεταφορά της επιχείρησης στην Αθήνα. Η φήμη των προϊόντων του καλόκαρδου Κεφαλλονίτη εξαπλώθηκε γρήγορα, μετατρέποντας το μαγαζί του σε σημείο συνάντησης, ακόμα και για γνωστά ονόματα της τότε πολιτικής και κοινωνικής εποχής,

οι οποίοι μαζευόντουσαν στο Ποτοποιείο για να πιούνε το ποτό ή το κρασί τους απευθείας από τα βαρέλια, και να συζητήσουνε τα προβλήματα που απασχολούσαν την χώρα. Η σύγχρονη εποχή, βρίσκει την ποτοποιία Πολυκαλά στην περιοχή του Βοτανικού, στην Αθήνα.

Η Ρένα Πολυκαλά, αισίως 4η γενιά ποτοποιών, μαζί με τον πατέρα της Γιώργο Πολυκαλά, συνεχίζει με αμείωτο κέφι και μεράκι την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, σε ένα δίκτυο πελατών που καλύπτει πλέον όλη την Ελλάδα.

Οι μυστικές συνταγές των λικέρ του προπάππου Β. Πολυκαλά δουλεύονται με την ίδια αφοσίωση και βαφτίζονται «Συλλογή Πολυκαλά 1897», συνδυάζονται με τη σύγχρονη εποχή και οι γεύσεις εξελίσσονται και απογειώνονται, οι συσκευασίες αντικαθίστανται με νέες πολυτελείς φιάλες, νέα προϊόντα και προτάσεις μπαίνουν στο προσκήνιο και το όνομα Πολυκαλά γίνεται συνώνυμο με την ποιότητα και το καλό γούστο.

email
Πηγή άρθρου: gastronomos.gr