Ψητές ακρίδες: Γαστρονομική νοστιμιά

Ακρίδες σάντουιτς

Ακρίδες σάντουιτς

Με αφορμή την ανάρτηση μιας φίλης σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία περιγράφει τον τρόπο που τηγανίζουμε ακρίδες ήταν σαν να είδα την αηδία που ένιωσαν κυρίως οι γυναίκες.

Τότε μου ήρθαν στο νου οι καταπληκτικές ψητές ακρίδες που πουλάνε οι μικροπωλητές στους δρόμους της Μπαγκόγκ αλλά και της Αγιούταγια, της αρχαίας πρωτεύουσας της Ταϋλάνδης.

Για τους τολμηρούς που αγόρασαν ένα χωνάκι ακρίδες από τους μικροπωλητές του δρόμου, θα ανακάλυψαν ότι οι ψητές ακρίδες είναι εξαιρετικά νόστιμες και προσομοιάζουν με το δικό μας το ψιλό γαριδάκι του νοτίου Αιγαίου, αυτό που ονομάζουμε Συμιακό.

Γιατί λοιπόν, να μας αηδιάζουν οι ακρίδες; Διαβάζοντας πρόσφατα το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του έγκριτου αμερικάνου δημοσιογράφου και κριτικού γεύσης Josh Schonwald, «Η γεύση του αύριο» (The Taste of Tomorrow: Dispatches from the Future of Food) ανακάλυψα ότι οι προβλέψεις του για το τί θα τρώμε σε 20 χρόνια από τώρα μπορεί να μας εκπλήξουν. Ή μήπως όχι.

Πράγματι, εάν σκεφθείτε τι τρώγαμε πριν πενήντα ή ακόμα περισσότερο πριν από εκατό χρόνια στη χώρα μας θα ανακαλύψετε ότι τίποτα στο φαγητό δεν είναι παράξενο.

Η εξέλιξη του παγκόσμιου μενού έχει κι αυτή τις στροφές της. Αυτό που χθες ήταν άγνωστο ή ακόμα και απεχθές, μπορεί αύριο να είναι λαχταριστή και ζηλευτή λιχουδιά… Ο Schonwald έχει άποψη. Και γράφει στη Huffington Post για το τι θα περιλαμβάνει το πιάτο μας το 2030.

Πιστεύει ότι επτά παράξενες (για σήμερα) τροφές θα κυριαρχήσουν κι εγώ επιλέγω να σας παρουσιάσω τη μία απ’ αυτές. Τις ακρίδες: Ακρίδες ψητές και ακριδικά tacosΈτσι Οι εκ Βενεζουέλας ορμώμενοι τρώνε μυρμήγκια τηγανισμένα όπως εμείς τρώμε τηγανιτές πατάτες.

Οι εκ Γκάνας τρώνε ψωμί που φτιάχνεται από τερμίτες. Η Ταϊλάνδη έχει πάνω από 15.000 εκτροφείς ακρίδων και το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το χρόνο περισσότερα από 1400 έντομα.

Ποια είναι η πρώτη σας αντίδραση; Μήπως κάτι σαν «μπλιαχ»; Το 2012, το να τρώει κανείς έντομα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική είναι ακόμα «αγώνισμα» σε τηλεοπτικά show αντοχής.

Αυτό ωστόσο αναμένεται να αλλάξει. Τα έντομα είναι υγιεινή τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, χαμηλή σε λίπος και χοληστερόλη. Απαιτούν λιγότερο χώρο αποθήκευσης, λιγότερο νερό, ενώ είναι και φιλικότερα στο περιβάλλον σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επηρεάζεται αρνητικά από την εκτροφή μεγάλων ζώων.

Μπορείτε πλέον, να αγοράσετε προς βρώσιν σκαθαράκια και ακριδοειδή. Στις ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα μενού γνωστών εστιατορίων (π.χ. στο José Andrés, που πέρυσι κέρδισε το διαγωνισμό για τον σεφ της χρονιάς «James Beard», σερβίρονται tacos με ακρίδες).

Ήδη επιχειρηματίας του Σικάγο σχεδιάζει να φέρει εγγύτερα τους Αμερικάνους στην κατανάλωση εντόμων επενδύοντας στην εντομοφαγία. Δεν το πιστεύετε με τίποτα;

Μήπως θα το πιστέψετε αν μάθετε ότι το 19ο αιώνα, ο αστακός θεωρούνταν οπτικά τόσο αποκρουστικός, που μερικές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν νομοθετήσει να μην δίνεται σε κρατούμενους παρά μόνο 1 φορά την εβδομάδα; Έτσι για να ξέρετε τι θα τρώμε σε κάποια χρόνια!

email