Συνταγή για Κεφαλονίτικο Παστέλι

Παστέλι

Παστέλι

Για να φτιάξετε και να γευτείτε ένα παραδοσιακό παστέλι και να θυμηθείτε, οι παλαιοί τα παλιά χρόνια και οι νέοι να μάθετε τις παρασοδιακές γεύσεις, ακολουθείστε προσεχτικά την παρακάτω συνταγή:

Έχετε μισό κιλό μέλι – κατά προτίμηση γνήσιο από θυμάρι, διότι εκεί είναι η φίνα γεύση και το άρωμα- παραγωγής του χωριού μας ( Φαρακλάτα ) και μισό κιλό σουσάμι ωμό.

Πρώτα βράζετε το μέλι σε μια ανάλογη κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά έως ότου κοκκινίσει λίγο (προσοχή να μην καεί). Στη συνέχεια βάζετε μέσα το μισό κιλό σουσάμι και το ανακατώνετε καλά με μια ξύλινη κουταλίτσα, μέχρι του σουσάμι να πάρει κι αυτό το χρώμα του μελιού, δηλαδή, κοκκινωπό.

Προηγουμένως θα έχετε πάρει μια καθαρή τετράγωνη σανίδα (τον ταυλά), διαστάσεων περίπου 30-40 εκατοστά, την οποία θα έχετε βρέξει με νερό. Σ’ αυτή τη σανίδα- ταυλά ρίχνετε προσεχτικά το παστέλι και στη συνέχεια το απλώνετε με έναν κύλινδρο ξύλινο, χονδρό ή λεπτό, κι αφού το στρώσετε καλά, ώστε να μη γίνει ούτε πολύ χονδρό, ούτε πολύ λεπτό, με ένα μαχαίρι που το βουτάτε στο νερό, χαράζετε και κόβετε το παστέλι στον ταυλά, πριν μείνει, κρυώσει, σκληρύνει και δυσκολευτείτε στο κόψιμο, σε κάθετες και οριζόντιες γραμμές, ώστε να σχηματισθούν κομμάτια που εσείς επιθυμείτε. Συνήθως γίνονται στενά και μακριά κομμάτια, 3 Χ 10 εκατοστά.

Με μια σπάτουλα τα ξεκολλάτε και τα σερβίρετε, αφού πρώτα τα γευτείτε εσείς.

Αν θέλετε, πριν κόψετε το παστέλι, την ώρα που είναι ζεστό, το γαρνίρετε με πολύ μικρά πολύχρωμα κουφετάκια ή άλλα πολύχρωμα ψιλά παρόμοια.

Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η Βαρβάρα, κόρη του Αθανασίου Β. Πολλάτου, όταν την επισκέφτηκα σπίτι της, στις 22 Ιουλίου 1999. Ο πατέρας ήταν χρόνια ο πρώτος φημισμένος παστελάς στο χωριό.

Παναγής Ιούλιος 1999

Και εμείς με την σειρά μας ευχαριστούμε τον Παναγή Γ. Σπανό (Καναέλλο) που μας παραχώρησε αυτήν την πολύτιμη συνταγή.

email
Πηγή άρθρου: golden-honey.gr