Βυσσινάδα

Βυσσινάδα

Βυσσινάδα. Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Υλικά:

  • 1.500 γρ. βύσσινα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 200 γρ. νερό

-Προετοιμασία 30΄-Αναμονή 15΄-Μερίδες 2 μπουκάλια.

Διαδικασία 

Πλένουμε τα βύσσινα, κόβουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, τον αποπυρηνωτή. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου δέσει το σιρόπι. Αν έχουμε θερμόμετρο, υπολογίζουμε ότι πρέπει να φτάσει τους 125° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, περιμένουμε να πάρει 1 – 2 βράσεις το σιρόπι και ρίχνουμε λίγο σε ένα ποτήρι με κρύο νερό· θα πρέπει να σχηματίσει μια μπαλίτσα που όταν την πιάνουμε να είναι μαλακή (σαν λουκούμι).

Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε στο σιρόπι τα βύσσινα και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά να κρυώσει. Έπειτα περνάμε όλο το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι, το οποίο στηρίζουμε σε μεγάλο μπολ, και πιέζουμε τα βύσσινα, ώστε να βγει όλος ο χυμός τους. Μοιράζουμε τον χυμό σε μπουκάλια και τα διατηρούμε σε σκιερό μέρος ή στο ψυγείο.

Σερβίρισμα: Το σιρόπι αυτό πίνεται πάντα αραιωμένο. Γεμίζουμε το 1/6 ενός νεροπότηρου με το σιρόπι βύσσινου και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε καλά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ανθρακούχο νερό ή σόδα.

email
Πηγή άρθρου: gastronomos.gr