Πέθανε στα 76 του ο Φέρντιναντ Πόρσε

Ferdinand Porsche

Ferdinand Porsche(Πηγή φωτογραφίας:telegraph.co.uk)

Οι εραστές -και οι ερωμένες- της ταχύτητας, αλλά και οι καβαλημένοι του life style έχουν σήμερα έναν λόγο να πενθούν.

Χθες, σε ηλικία 76 χρόνων πέθανε ο Φέρντιναντ Πόρσε, ο άνθρωπος που πέρασε στην ιστορία του αυτοκινήτου ως ο σχεδιαστής της Porsche 911.

Όταν στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1963 το συγκεκριμένο μοντέλο, έκανε τόσο πάταγο ώστε η Πόρσε σχεδόν 50 χρόνια μετά να τολμάει στα αγωνιστικά μοντέλα της μόνο οριακές αλλαγές και βελτιώσεις.

Ο Φέρντιναντ Πόρσε, εγγονός του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας που πέρασε στην ιστορία ως συνεργάτης των ναζί και σχεδιαστής του θρυλικού σκαθαριού της Volkswagen, πέθανε χθες στο Σάλτσμπουργκ.

Την ενεργό δράση στην αυτοκινητοβιομηχανία την εγκατέλειψε από το 1972 και παρακολουθούσε την πορεία της εταιρείας εκ του μακρόθεν.

Ο Πόρσε γεννήθηκε το 1935 στη Στουτγάρδη, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αυστρία το 1943 και επέστρεψε πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Άρχισε να σπουδάζει ντιζάιν στο πανεπιστήμιο της Ουλμ, αλλά τα παράτησε γρήγορα, αφού έπεσε με τα μούτρα στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου των ονείρων του.

Κι αφού εγκατέλειψε την αυτοκινητοβιομηχανία, άρχισε να σχεδιάζει κλασικά αξεσουάρ για άνδρες -γυαλιά ηλίου, ρολόγια και στυλό-, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο ντιζάιν βιομηχανικών αγαθών, οικιακών συσκευών και άλλων καταναλωτικών αγαθών για διάφορους κατασκευαστές.

Ο Φέρντιναντ Πόρσε ήταν ίσως ο μοναδικός στην οικογένειά του που δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις μπίζνες, παρά μόνο με τον σχεδιασμό, για τον οποίο κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία.

Πηγή άρθρου: avgi.gr