Άρθρο του Ε.Κεκάτου για τον Τουρισμό στην Κεφαλονιά

Λιμάνι Αργοστολίου

Λιμάνι Αργοστολίου

Όπως κάθε Κεντρική Είσοδος σε κάθε Σπιτόπουλο, Σπίτι, Έπαυλη, Ανάκτορο αποτελεί I κατ’ουσία την «ευγενική χειραψία», που ουσιαστικά όχι μόνο «καλωσορίζει» τον Επισκέπτη , αλλά κυρίως τον προδιαθέτει για το τι θα συναντήσει, εντός του Νησιού στη συγκεκριμένη περίπτωση, έτσι και το Λιμάνι του Αργοστολίου υποδέχεται τους Καπετα¬ναίους, τα Πληρώματα, τα Πλοία και τους Επιβάτες τους με την Κεφαλονίτικη παραδοσιακή ναυτική κουλτούρα της φιλοξενίας.

Εγκάρδιος Οικοδεσπότης ο κοσμοπολίτης Δήμαρχος του Νησιού κ. Α. Παρίσης. Προικισμένος πλουσιοπάροχα από τη φύση ο κόλπος του Αργοστολίου, αφού είναι ένας από τους ελάχιστους Ουσικούς Λιμένες της Μεσογείου, «αγκαλιάζει» με τις φυσικές του ομορ¬φιές το Πλοίο πολύ πριν πλησιάσει το Κεντρικό Λιμάνι, σαν ένα προ-στάδιο υποδοχής, όπως κάθε αρχοντικός τόπος θα επιθυμούσε.

Τέλος Μαρτίου, το πρώτο Κρουαζιερόπλοιο. ‘ΒθΗΐη” το όνομά του και με Έλληνα Πλοίαρχο, της φετινής χρονιάς, ακουμπά απαλά το «Μάγουλο» του στην προβλήτα και «κόβει» νοερά την κορδέλα των Εγκαινίων τής Τουριστικής Περιόδου του Τουρισμού Κρουαζιερόπλοιων για το 2013, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα «μέσα» Νοεμβρίου με 120 προσεγγίσεις (πανέμορφων) Πλοίων, που θα μεταφέρουν 140.000 (τυ¬χερούς) Επιβάτες στην Κεφαλονιά.

Με το Νέο Λιμενοβραχίονα πρόσδεσης Κρουαζιερόπλοιων να προτάσ¬σει φιλάρεσκα την Προβλήτα του, εξαιρετικής σημασίας Λιμενικό Έργο ‘ γιο την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής θαλάσσιου Τουρισμού, το πλήρως στελεχωμένο Κτήριο Υποδοχής, τις Λιμενικές Υπηρεσίες, άψογα οργανωμένες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Καπεταναίων, με τα έμπειρα Στελέχη της να φροντίζουν για την ασφαλή και λειτουργική πρόσδεση των Πλοίων, στο οποία περιλαμβάνεται όλη η γκάμα «μεγεθών», συντί¬θεται μία εικόνα «Καλωσορίσματος», που δύσκολο ξεχνά κανείς.

Μια μοναδικής ομορφιάς λιμενοδιοδρομή περιπάτου παραλίας συντροφεύει τους Επιβάτες, που θα αποχωριστούν για λίγο το Πλοίο «τους», αρχίζοντας με τον πολυταξιδεμένο Ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία να τους κοιτά μέσα από το μαρμαρωμένου ρομαντισμού γλυ¬πτό του και στη συνέχεια, μέσα από τη γουλάστρωτη. Ιονιο-πελαγίτικης τεχνοτροπίας Φοι- νικο-διαδρομή να τους οδηγεί στην ιχθυόσκαλα, με την «καρδιά» της Αγοράς να πάλλεται στα βήματά τους.

Στο βάθος του κοντινού ορίζοντα, n Γέφυρα De Bosset με τον Οβελίσκο να τους καλεί για «περαντζόδα στην ιστορία» και η γαλήνη του Αλσους του Κουτάβου να ηρεμεί τους κύ¬κνους. που τη συντροφιά των ταξιδιωτών αναζητούν.

Η εσωτερική διαδρομή – επιστροφής το Λιθόστρωτο με τα παραδοσιακά κτίσματα, τις γειτο¬νιές τής αγράμπελης, τις κρυφές πλατείες, τα ενετικά καμπαναριά, τα Μουσεία, τις Βιβλιο¬θήκες, τα café, τα τοπικά μαγαζιά και τις απέριττης ομορφιάς Εκκλησίες είναι λίγες μόνο από τις εικόνες που θα σφραγίσουν ρομαντικά τις σκέψεις των Επισκεπτών μας, που θα αναζη¬τούν τρόπο να επιστρέψουν στο Νησί.

Γλυκός καιρός, κόσμος, παιδιά, καντάδας άκουσμα, σπιτικά γλυκίσματα, «μάντολες», χω¬ριάτικο ψωμί, κουλούρια, βασιλικός, γαρδένιες, αρώματα της φύσης σκόρπια παντού, συζη¬τήσεις με ντόπιους Ναυτικούς, μετανάστες, καλλιτέχνες, ψάθινες καρέκλες, χρώματα της θάλασσας και Ναυτικές ιστορίες φτιάχνουν τον «πίνακα του Νησιού», που όταν λέει στον ξένο «Καλωσόρισες», ξέρει να το εννοεί.

Επίλογος – περιπάτου η λεωφόρος με τους Φοίνικες μετά την Κεντρική Πλατεία, με το ηχό¬χρωμα του Μεσογειακού ταμπεραμέντο, συνοδεύει αρχοντικά και πάντα με ασφάλεια τους Επιβάτες «μας» πίσω στο Πλοίο, γεμάτους από «Κεφαλονίτικη» νοσταλγία, που όσο θα απο¬μακρύνονται, ως φόρος ρομαντισμού, θα μεγαλώνει διαρκώς μέσα τους. Ανήσυχα ικανοποιημένη η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ελ. ΚατσαΤτη. Οι «καλοτάξιδες» ευχές μας, δάκρυ συγκίνησης, συνοδεύουν τα Κρουαζιερόπλοια, που νωχελικά αναχωρούν από ένα λιμάνι, που «θρύλοι και ιστορίες» έπλασαν μια «ανοιχτή» αγκαλιά πάντα να “ναι.

Πηγή άρθρου: Άρθρο του Ε.Κεκάτου στο Maritime