Η Ελλάδα είναι “terra incognita” για τους Ινδούς τουρίστες

Διακοπές στην Ελλάδα

Διακοπές στην Ελλάδα

Πάνω από 3500 μίλια χωρίζουν την Ελλάδα από την Ινδία, όσα θα πρέπει να διανύσουν οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι προκειμένου να “βάλουν” την Ελλάδα στον χάρτη των προορισμών των Ινδών τουριστών, αφού -προς το παρόν- ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες στη χώρα μας από το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο.

Κι επειδή οι Ινδοί είναι ένας λαός που έλκονται από την ιστορία και δη από την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το “πακέτο” εκτός από θάλασσα, ήλιο και τοπία απαράμιλλης ομορφιάς -αυτά που τόσο απλόχερα προσφέρει η ελληνική γη- θα πρέπει να περιλαμβάνει και πολλή ιστορία.

Τουλάχιστον αυτό προτείνει ένας από τους “γκουρού” στον χώρο του τουρισμού στην Ινδία, ο Chandragupta Amritkar(δημοσιογράφος, εκδότης της διμηνιαίας τουριστικής επιθεώρησης “Global Destinations”, με τιράζ 210.000 τεύχη), ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της Χαλκιδικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, την Ένωση Ξενοδόχων Καβάλας, τον Οργανισμό Τουρισμού της Θεσσαλονίκης και με τη χορηγία της Turkish Airlines.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ συνάντησε τον Ινδό δημοσιογράφο στη Χαλκιδική, έναν από τους σταθμούς της επίσκεψής του στην Ελλάδα, και έμαθε από “πρώτο χέρι” τι ζητά ένας Ινδός ταξιδιώτης στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Ινδοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή για επιχειρηματικούς σκοπούς. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Amritkar, τα τελευταία χρόνια οι μισθοί έχουν αυξηθεί αρκετά στην Ινδία, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να κάνουν ταξίδια εκτός των συνόρων της χώρας τους και ακόμη περισσότερες χώρες να προσπαθούν να τους προσελκύσουν.

“Υπάρχουν δύο είδη Ινδών τουριστών – η μεσαία τάξη που ταξιδεύει σε γκρουπ και θέλει να δει όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη σε μικρό χρονικό διάστημα και η ανώτερη τάξη, που προτιμά τις διακοπές χαλάρωσης, σε κάποιο τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών” επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλύτερες προσφορές αυτή τη στιγμή αφορούν “πακέτα” από την Τουρκία, που εδώ και μια πενταετία έχει κάνει “άνοιγμα” στην ινδική αγορά, την Ιορδανία, τη Βραζιλία, ενώ ακόμη και χώρες που παραδοσιακά επιλέγουν οι Ινδοί για τις διακοπές τους, όπως η Ταϊλάνδη, προβάλλουν “άγνωστες” γωνιές τους προκειμένου να κρατήσουν “ζωντανό” το ενδιαφέρον.

Αυτή τη στιγμή, κορυφαίος προορισμός για τους Ινδούς τουρίστες -πέραν της Αγγλίας- είναι η Ελβετία, ενώ τα “πακέτα” για Ευρώπη περιλαμβάνουν, επίσης, στάσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Ένας τομέας στον οποίο δεν κάνουν “εκπτώσεις” οι Ινδοί τουρίστες είναι αυτός του φαγητού, αφού συχνά τα γκρουπ συνοδεύονται από Ινδό σεφ, ο οποίος και αναλαμβάνει να ικανοποιήσει τις ξεχωριστές διατροφικές τους συνήθειες.

Η πλειοψηφία προτιμά δε τα “all inclusive” πακέτα, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Amritkar, από τη στιγμή που θα φτάσει ένας Ινδός τουρίστας στον προορισμό του δεν θέλει να ασχοληθεί ξανά με το πορτοφόλι του. “Ακόμη και νερό να θέλεις να τους χρεώσεις, θα πρέπει να το κάνεις μέσω… Ινδίας, υπό την έννοια πως θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο ‘πακέτο'”, τονίζει.

“Εάν δεν επενδύσεις, δεν μπορείς να περιμένεις αποτελέσματα”

Η Ελλάδα αποτελεί “terra incognita” για τους Ινδούς τουρίστες κι αυτό επειδή, όπως λέει ο έμπειρος Ινδός δημοσιογράφος, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προβολής της χώρας στην ινδική τουριστική αγορά.

“Εάν δεν επενδύσεις, δεν μπορείς να περιμένεις αποτελέσματα. Ακόμη, βέβαια, κι αν επενδύσεις, δεν θα πρέπει να αναμένεις οφέλη από τη μία μέρα στην άλλη. Για παράδειγμα, η Τουρκία ξεκίνησε το ‘άνοιγμά’ της στην Ινδία πριν από περίπου μια πενταετία και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς” τονίζει ο κ. Amritkar και προτρέπει τους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες να επισκεφθούν την Ινδία και να παρουσιάσουν το προϊόν τους.

“Υπάρχουν προορισμοί όπως η Ταϊλάνδη, το Ντουμπάι κλπ, που οι Ινδοί έχουν επισκεφθεί πολλές φορές και τώρα αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία”, εκτιμά ο Ινδός δημοσιογράφος.

Δεν κρύβει δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως, γεγονός που θεωρεί “κλειδί” για να ανοίξει η “πόρτα” της τουριστικής αγοράς της χώρας του.

Στο “άρμα” του Μεγαλέξανδρου

Ο μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει βαθιές ρίζες στην Ινδία, μία από τις χώρες που ο Έλληνας στρατηλάτης άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, “ζει” εκεί ποικιλοτρόπως, αφού οι Ινδοί τον θεωρούν μεγάλη ηρωική μορφή, που διαπνέει την ιστορική τους συνείδηση. Από την ινδική λογοτεχνία έως τη ζωγραφική και τη γλυπτική -ακόμη και σήμερα μπορεί να δει κανείς Ινδούς θεούς σε αρχαιοελληνικές στάσεις- η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή είναι εμφανής στις διάφορες εκφάνσεις του ινδικού πολιτισμού.

“Οι Ινδοί γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα για την αρχαία Ελλάδα από ό,τι για τη σύγχρονη. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θέλουν να την επισκεφθούν για να δουν από κοντά τα θαύματα της αρχαιότητας. Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στον Μέγα Αλέξανδρο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Amritkar και προτείνει στους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους να προσδεθούν στο “άρμα” του Έλληνα στρατηλάτη.

Την αγάπη των Ινδών για την ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα της αρχαιότητας “οσμίστηκε” και ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής, που “βάφτισε” την πρωτοβουλία, μέσω της οποίας έφερε τον κ. Amritkar στην Ελλάδα, “Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Άνοιγμα σε Ινδία – Κίνα για επιμήκυνση της σεζόν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επαφή με τον Ινδό δημοσιογράφο (σ.σ. η Χαλκιδική θα φιλοξενηθεί στο τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου που εκδίδει ο κ. Amritkar).

“Βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ήταν μια καλή επαφή”, τονίζει και εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το “άνοιγμα” που επιχειρείται προς την Ινδία και την ασιατική αγορά εν γένει.

“Ως οργανισμός -σημειώνει- βλέπουμε ότι στα επόμενα χρόνια, για να μπορέσει να επεκταθεί η τουριστική σεζόν και τους σμήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο θα πρέπει να φτιάξουμε ένα πακέτο, που να περιλαμβάνει την πόλη της Θεσσαλονίκης κυρίως, αλλά και τους όμορους νομούς, στο οποίο να καλύψουμε σοβαρά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, όπως και γαστρονομίας, που είναι αυτά που ενδιαφέρουν τις αγορές της Ινδίας και της Κίνας. Με αυτή τη στρατηγική και τη βοήθεια των τουρκικών αερογραμμών -ουσιαστικά, μέσω της Κωνσταντινούπολης ‘ανοίγει’ για εμάς η Ασία- μπήκαμε στη διαδικασία να αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία και θα συνεχίσουμε με νέες δράσεις”.

Στόχος, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, δεν είναι να “γεμίσουμε ξαφνικά Ινδούς και Κινέζους τουρίστες” αλλά “από την επέκταση της τουριστικής περιόδου, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη, να πάρουμε κάποιες διανυκτερεύσεις”.

Κοινά “πακέτα” με Τουρκία;

Στις επαφές και συζητήσεις που είχε ο Ινδός δημοσιογράφος στην Ελλάδα υποστήριξε τη δυναμική που θα είχε -κατά την άποψή του- ένα κοινό “πακέτο” με ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς, αφού “είναι πιο εύκολο να προσγειωθεί κάποιος στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί, αφού περιηγηθεί στην Τουρκία, να επισκεφθεί και κάποιους προορισμούς στην Ελλάδα από ό,τι να γυρίσει πίσω στο Νέο Δελχί και να ξαναπάρει το αεροπλάνο για Αθήνα”.

“Για μένα είναι μια πολύ σωστή σκέψη, όμως εμείς είμαστε ακόμη μακριά από τέτοιου είδους σενάρια […] Η πρόταση μας βρίσκει σύμφωνους, όμως θέλουμε ακόμη χρόνο για να εμπεδώσουμε και να φτιάξουμε το προϊόν αυτό” σχολίασε ο κ. Τάσιος που, με την ιδιότητα και του μέλους του Δ.Σ. Του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), θεωρεί πως μια τέτοια είδους προοπτική θα πρέπει να εξεταστεί κεντρικά και ολοκληρωμένα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

email