Ινβερνές: Η βόρεια μητρόπολη

Ινβερνές: Η βόρεια μητρόπολη

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ευρώπης -όπως αρέσκονται να καυχώνται οι κάτοικοί της.

Περιτριγυρισμένη από το καταπράσινο τοπίο του Καναλιού της Καληδονίας και με τον θρυλικό ποταμό Νες να την διασχίζει κάτω από τις περίτεχνες γέφυρές της, η Inverness, πρωτεύουσα των Σκωτσέζικων Highlands, διατηρεί όλα τα στοιχεία του ταραχώδους, γοτθικού παρελθόντος μαχών και διεκδικήσεων και ταυτόχρονα αναπτύσσεται στους ρυθμούς του 21ου αιώνα με χάρη και απροσδόκητη πρόοδο.

Το όνομά της σημαίνει η «πόλη επάνω στο ποτάμι» στην αρχαία γλώσσα των Κελτών, που έχουν αφήσει το στίγμα τους βαθιά χαραγμένο στον πολιτισμό αυτού του βόρειου τόπου. Σεμνά απλωμένη στις όχθες του Καληδονιακού Καναλιού η μικρή πόλη έχει έναν ολωσδιόλου δικό της χαρακτήρα, στοιχειοθετημένο από τις εκκλησίες της, τα κάστρα και την Βικτωριανή Αγορά με πολλά μικρά μαγαζιά που θυμίζουν με εντυπωσιακό και φιλόξενο τρόπο τις εικόνες της βρετανικής επαρχίας που ίσως οι επισκέπτες της έχουν νοερά εντυπωμένες από ταινίες, βιβλία και άλλα φανταστικά δημιουργήματα της τέχνης.

Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιεί κανείς έχει ήδη υπάρξει νοερά μάρτυρας αρκετών σημαντικών για την ιστορία της περιοχής στιγμών και γεγονότων μέσα από γνωστά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και της έβδομης τέχνης που αφηγούνται θρύλους που χρονολογούνται μέχρι και στον 11ο αιώνα. Θρύλους που μιλούν για τον ίδιο τον Μακμπέθ και το οχυρό που έχτισε εδώ και για την ανακήρυξη της Ινβερνές σε Βασιλική Πόλη από τον Βασιλιά Δαυίδ τον 12ο αιώνα.

Αλλα πάλι μαρτυρούν το πέρασμα αγαπημένων ηρώων της ιστορίας των Σκωτσέζων, αυτών που άλλαξαν την πορεία της βόρειας γης τους και κατάφεραν σήμερα στο μυαλό και τις ψυχές ντόπιων και ξένων η Σκωτία να κρατά τη θέση της ως ξεχωριστό κομμάτι της Γηραιάς Αλβιώνος. Ο Βασιλιάς Robert ο Πρώτος (Robert the Bruce) τον 14ο αιώνα υπερασπίστηκε τη γη των Κελτών απέναντι στις επιθέσεις των Αγγλων και πολιόρκησε ένα από τα πέντε κάστρα της Ινβερνές όταν βρίσκονταν υπό αγγλική κατοχή.

Η Μαρία Στιούαρτ (Mary Queen of Scots), αγαπημένη βασίλισσα των Σκωτσέζων από την ηλικία των έξι ετών και αποκεφαλισμένη στα 45 της από τους Αγγλους τον 16ο αιώνα, διέταξε την εκτέλεση του Κυβερνήτη του Κάστρου επειδή της αρνήθηκε την είσοδο στην πόλη και ο Πρίγκιπας Κάρολος Εδουάρδος Στιούαρτ (Bonnie Prince Charlie), που επιχείρησε μια γενικευμένη εξέγερση των απανταχού της Βρετανίας υποστηρικτών της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας τον 18ο αιώνα, έδωσε στην περιοχή μία από τις πιο ηρωικές και δυστυχώς χαμένες μάχες της ιστορίας του, τη Μάχη του Culloden.

Στην αυγή του 21ου αιώνα η Ινβερνές είναι ήσυχη και ασφαλής, χωρίς επιπλέον να αφήνει την εντύπωση στασιμότητας ή τελμάτωσης. Αισθητικά διατηρεί το γοτθικό στυλ, εμπορικά και ψυχαγωγικά όμως έχει να προσφέρει ενδιαφέροντα και δραστηριότητες τόσο για όσους κατοικούν στις παρυφές του καναλιού της όσο και για όσους την επισκέπτονται για ολιγοήμερες διακοπές. Κι αν είναι κανείς τυχερός μπορεί να πετύχει νεράιδες, ξωτικά, πριγκίπισσες και μεσαιωνικούς ιππότες να περνούν δίπλα του και να τους επιδεικνύουν την τέχνη και τα ανδραγαθήματά τους, πρωταγωνιστές του μεγάλου Μεσαιωνικού πανηγυριού που ο Καθεδρικός της πόλης διοργανώνει κάθε καλοκαίρι.

Η βόλτα δίπλα στο κανάλι, στη σκιά του Κάστρου, ανάμεσα σε καταπράσινα μονοπάτια και με τους σολομούς να παίζουν στο ρεύμα των νερών ξεφεύγοντας επιδέξια από το αγκίστρι του χωμένου μέχρι τη μέση στο νερό ψαρά είναι μια εμπειρία διαφορετική από τις συνηθισμένες τουριστικές εικόνες που συλλέγει κανείς από άλλα μέρη του κόσμου. Σαν ο τόπος να σε προσκαλεί να περπατήσεις δίπλα στο ποτάμι που μόλις λίγα μίλια παρακάτω κρύβει ένα από τα δημοφιλέστερα μυστήρια όλων των εποχών: την ύπαρξη ή μη του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες (λίμνης Νες), αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου καναλιού που ενώνει τις ακτές της ταραγμένης Βόρειας Θάλασσας με με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Εκατοντάδες επισκέπτες, από τη Μεγάλη Βρετανία και από όπου αλλού μπορεί να βάλει ο νους, γεμίζουν καθημερινά τα τουριστικά πλοιάρια. Κάνουν την ανέμελη και -αν είναι τυχεροί- ηλιόλουστη βόλτα τους όχι τόσο περιμένοντας να δουν το «τέρας», αλλά σίγουρα με κάθε περιέργεια και επιθυμία να πλεύσουν στα νερά του καναλιού που τόση τροφή έδωσε σε «θρύλους», ιστορίες και σχεδόν παιδικό ενθουσιασμό μόλις λίγες δεκαετίες νωρίτερα.

Στο ίδιο το «Εκθεσιακό Κέντρο του Loch Ness» μια σειρά από ντοκουμέντα καθώς και οι πρώτες απόπειρες καταγραφής των «εμφανίσεων» της Νέσσι σε φιλμ εξιστορούν την αρχή και τη σταδιακή φθορά του θρύλου, ενώ ταυτόχρονα δεν καταφέρνουν να απαλείψουν κατά 100% τη μία, μοναδική πιθανότητα όλοι οι πεπεισμένοι «αυτόπτες μάρτυρες» να μην παρεξήγησαν τελικά αυτό που έβλεπαν, λόγω ομίχλης, κρύου, ζέστης, κυμάτων, κορμών, ψαριών, πουλιών και άλλων απόλυτα γήινων και κατανοητών φαινομένων, στα οποία τελικά αποδόθηκε ο «θρύλος».

Ινβερνές: Η βόρεια μητρόπολη

Ινβερνές. Το διασημότερο κάστρο της πόλης.

Κι έπειτα, εκτός από το τόσο γοητευτικό μυστήριο, είναι αυτή η ανέλπιστη φυσική ομορφιά που σε θρέφει και σε μαγεύει. Καταγάλανος θερινός ουρανός συνδυασμένος με πράσινο, πολύ πράσινο, θρόισμα φύλων από την ακτή, ενώ πίσω από την επόμενη προεξοχή γης μπορεί να ανακαλύψεις την αναπάντεχη παρουσία κάστρων – φρουρών στις όχθες της βόρειας γης. Σήμερα οι εχθροί αποκρούονται πολύ πριν φτάσουν «προ των πυλών», αλλά τα φρούρια στέκουν ακόμη στην άκρη του βράχου τους και οι πολεμίστρες και τα υπόγειά τους λένε τις ιστορίες των αιώνων που πέρασαν.

Πιο εντυπωσιακό από όλα, χάρη στη θέση του αλλά και στη δραματικότητα των ερειπίων του, το Κάστρο Urquhart. Οι μαρτυρίες τοποθετούν την ύπαρξή του ήδη από τον 13ο αιώνα και οι μάχες γύρω από την τάφρο του είναι τμήμα της ίδιας της μοίρας αυτής της βόρειας γης, επί 10 περίπου αιώνες. Το κάστρο, κομματιασμένα πλέον ερείπια ανάμεσα στο καταπράσινο γρασίδι του λόφου πάνω από το νερό, προκαλεί μια σχεδόν ρομαντική θλίψη και εξάπτει τη φαντασία με μορφές και ιστορίες πολεμιστών που περνούσαν την πύλη του σε ταραγμένες περιόδους, στην ατέρμονη διελκυστίνδα εξουσίας μεταξύ Σκώτων και Αγγλων.

Και η αίσθηση μιας σχεδόν εξιλεωτικής ηρεμίας, εδώ, μια ανάσα από το βόρειο σέλας, σε καθηλώνει στη μέση της γέφυρας του καναλιού να χαζεύεις τα νερά και τα σύννεφα στο βάθος που ζωγραφίζουν σχέδια και χρώματα στο αργό σούρουπο.

Το κανάλι δεν στέκεται πια μάρτυρας μαχών και το νερό δεν βάφεται πλέον κόκκινο από το αίμα ηρώων και πολιορκητών, αλλά οι σημερινοί 65.000 μόνιμοι κάτοικοι της Ινβερνές είναι πιο υπερήφανοι από ποτέ για την Κελτική καταγωγή τους και διαφυλάσσουν τους θησαυρούς των θρύλων και της ιστορίας τους καλωσορίζοντας τον επισκέπτη σε αυτό τον γκρίζο αλλά τόσο φιλικό ευρωπαϊκό βορρά.

Κόστος

Για πέντε ημέρες (4 διανυκτερεύσεις) θα χρειαστείτε γύρω στα 800 ευρώ. Σε αυτή την τιμή υπολογίζουμε το αεροπορικό εισιτήριο γύρω στα 450 ευρώ, τη διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο (κατ’ άτομο) περί τα 50 ευρώ, τα ημερήσια έξοδα 20 ευρώ και 50 ευρώ για κάτι έκτακτο.

Μετάβαση

Από Εδιμβούργο για Ινβερνές καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων της Citylink. Το πιο σύντομο δρομολόγιο διαρκεί τρεισήμισι ώρες και όταν η κράτηση γίνει μέσω Διαδικτύου μέχρι και δύο ημέρες προ της αναχώρησης οι τιμές είναι ιδιαιτέρως δελεαστικές (www.citylink.co.uk).

Διαμονή

• Columba Hotel: Ακριβώς επάνω στο κανάλι και απέναντι από το κάστρο της πόλης, το ξενοδοχείο αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές. Εχει 76 δωμάτια αλλά και συνεδριακούς χώρους για όσους η περιοχή τους εμπνέει και τις επαγγελματικές τους συναντήσεις (138 € το δίκλινο). 7 Ness Walk, Inverness, IV3 5AB Tηλ.: +441463 231391, Fax +441463 715526

www.oxfordhotelsandinns.com/OurHotels/Columba

• Best Western Inverness Palace Hotel and Spa: Μέλος της γνωστής αλυσίδας, ενδιαφέρον κτίριο επάνω στο κανάλι και σε απόσταση περιπάτου από το κέντρο της πόλης, το ξενοδοχείο προσφέρει στους επισκέπτες του και πολλές ευκαιρίες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στην πισίνα του (135 € το δίκλινο). 8 Ness Walk, Inverness, IV3 5NG Τηλ.: +441463 223243, Fax +441463 236865, www.bw-invernesspalace.co.uk

• Ramada Jarvis Hotel: Σύγχρονης αισθητικής οικοδόμημα, με 106 ευρύχωρα δωμάτια και καλό πρωινό. Επίσης σε απόσταση περιπάτου τόσο από το κέντρο της πόλης όσο και από το κανάλι και τα εστιατόρια και μπαρ (130 € το δίκλινο). Church Street, Inverness, IV1 1DX Τηλ.: +448448 159 006, Fax +441463 711 206, www.ramadajarvis.co.uk

Επίσης, η περιοχή έχει μια ποικιλία ξενώνων «Bed & Breakfast» σε πολύ προσιτές τιμές. Η αναζήτηση γίνεται καλύτερα μέσω Διαδικτύου από τις σελίδες:

www.visitscotland.com

www.visithighlands.com

www.inverness-scotland.com

Ψυχαγωγία

Mustard Seed: Πολύ όμορφο και φιλόξενο εστιατόριο με θέα στο κανάλι, εξαιρετικές σούπες για πρώτο πιάτο και το καλύτερο φιλέτο σολομού που δοκιμάσαμε στη Σκωτία. Απαραίτητη η κράτηση.

16 Fraser Str., Τηλ.: +441463 220220 Fax +441463 220323

www.themustardseedrestaurant.co.uk

Τhe Kitchen: Σύγχρονης αισθητικής εστιατόριο, επάνω στο κανάλι, με μενού επικεντρωμένο σε θαλασσινά και κυνήγι. 15 Huntly str, Inverness, IV3 5PR Τηλ.: +441463 259 119

www.kitchenrestaurant.co.uk

Αξιοθέατα

Inverness Museum & Art Gallery: Το μουσείο της πόλης φιλοξενεί ευρήματα από την πρώτη εποχή ύπαρξης ζωής στην περιοχή, περί τα τρία εκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι σήμερα. Castle Wynd, IV2 3EB, Τηλ.: +441463 237114, www.invernessmuseum.com

Loch Ness Exhibition Centre: Ντοκουμέντα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ύπαρξη (ή μη;) του πιο διάσημου τέρατος της σύγχρονης ιστορίας. Σε μικρή απόσταση από την πόλη. Στο κέντρο της Inverness υπάρχουν γραφεία που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στο κέντρο και το κανάλι. Drumnadrochit, Loch Ness, Inverness-shire, IV63 6TU Tηλ.: +441456 450573, Fax +441456 459432, www.lochness.com

Κάστρο Urquhart: Σε μικρή απόσταση από το κέντρο, το κάστρο έχει ένα ενδιαφέρον κέντρο επισκεπτών με πληροφορίες τόσο για το ίδιο όσο και για την ιστορία της περιοχής.

Jacobite Tours: Ισως η πιο εξυπηρετική λύση για να κάνετε ενδιαφέρουσες εκδρομές γύρω από την Ινβερνές. Tomnahurich Bridge, Glenurquhart Road, Inverness

IV3 5TD, Τηλ.: +441463 233999, www.jacobite.co.uk

Inverness Tourist Information Centre: Η υπηρεσία εξυπηρέτησης τουριστών της πόλης διοργανώνει καθημερινά εκδρομές σε πολλά κοντινά και πιο μακρινά σημεία των Χάιλαντς, από το κανάλι μέχρι το Isle of Skye στα βορειοδυτικά και το ακρωτήρι John O’ Groats στην βορειοανατολική ακτή της Βόρειας θάλασσας. Castle Wynd, Inverness, IV2 3BJ, www.scotland-inverness.co.uk

Το Κανάλι της Καληδονίας

Το Κανάλι της Καληδονίας (Caledonian Canal) άρχισε να κατασκευάζεται το 1803 και ολοκληρώθηκε το 1822 από τον Thomas Telford, ενώ χρειάστηκε και δεύτερη φάση εργασιών, από το 1844 μέχρι τοι 1847 για να γίνει τελικά εκμεταλλεύσιμο και προσοδοφόρο. Εχει συνολικό μήκος 60 μίλια από τα οποία τα 38 είναι ουσιαστικά οι τρεις μεγάλες λίμνες του (lochs): το Loch Lochy, Loch Oich και το Loch Ness. Στο κανάλι υπάρχουν 29 «θύρες» με τις οποίες αφενός ρυθμίζεται η στάθμη του νερού μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του και αφετέρου διασφαλίζεται η ναυσιπλοΐα μικρών και μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής αλλά και εμπορικών και τουριστικών πλεούμενων.

* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την 
περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr