Savoir vivre: Καλοί τρόποι στα ταξίδια σας

Καλοί τρόποι στα ταξίδια σας

Καλοί τρόποι στα ταξίδια σας.(Πηγή φωτογραφίας:123rf.com)

Αν νομίζετε ότι οι καλοί τρόποι είναι παντού ίδιοι, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε διαβάζοντας τις ακόλουθες γραμμές. Γιατί σε κάποιες χώρες οι «κακές» συνήθειες που έχουμε είναι απλώς δείγμα ευγένειας ή ακόμη και ένδειξη καλής διαπαιδαγώγησης.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, οι καλοί τρόποι έτσι όπως εκφράζονται μέσω των χειρονομιών διαφέρουν από τόπο σε τόπο και εξαρτώνται πάντα από το μέρος που θα επιλέξει κάποιος για να ταξιδέψει.

Πού ακριβώς επιτρέπεται να σκαλίζεις τη μύτη σου ενώ μιλάς και πού επιβάλλεται να κάνεις τα πάντα με το δεξί χέρι – το αριστερό είναι για το WC! Φανταζόσασταν ποτέ ότι η ανοιχτή παλάμη που απευθύνετε ή σας απευθύνουν οδηγώντας όταν τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο σε κάποιες κουλτούρες είναι απλώς χαιρετισμός;

Μαζί με τα δεκάδες πράγματα που πρέπει να έχει κανείς στον νου του όταν ταξιδεύει και δεν θέλει μπλεξίματα στα καλά καθούμενα είναι και ορισμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που δεν χωράει το μυαλό μας. Διαβάστε, λοιπόν, στη συνέχεια μια λίστα με τα βασικά του παγκόσμιου οδηγού καλής συμπεριφοράς… για να μη σας βρει κανένα κακό εκεί που πάτε!

* Το σήμα της νίκης, με την παλάμη όμως να αντικρίζει εμάς, στη Βρετανία είναι λόγος τσακωμού. Μην πάτε λοιπόν στον μπάρμαν να ζητήσετε «δύο» μπίρες προτάσσοντας δείκτη και μέσο, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με το μεσαίο δάχτυλο!

* Στη Βραζιλία η χειρονομία κατά την οποία αντίχειρας και δείκτης σχηματίζουν κύκλο για να υποδηλώσουν ένα «ΟΚ», στην πραγματικότητα συμβολίζουν τη συνουσία, οπότε αν ένας Βραζιλιάνος έκανε κάτι καλό για εσάς καλύτερα να τον επιβραβεύσετε με τους δύο τεντωμένους αντίχειρες.

* Στην Ιαπωνία καλύπτουμε το στόμα μας με το χέρι όταν γελάμε διότι αλλιώς θα μας θεωρήσουν ανόητους και υποκλινόμαστε όταν χαιρετάμε.

* Στην Ταϋλανδη το να σκαλίζει ο συνομιλητής σας τη μύτη του θεωρείται συνήθεια υγιεινής!

* Στην Αίγυπτο σταυροπόδι και άπλωμα ποδιών προς τα εμπρός είναι απαγορευτικά αν η σόλα των παπουτσιών είναι ορατή στους απέναντι.

* Στην Κίνα μην αδειάζετε το πιάτο όταν τρώτε. Θα νομίζουν ότι δεν χορτάσατε και θέλετε κι άλλο φαγητό, ενώ αν σας σερβίρουν ολόκληρο κεφάλι κοτόπουλου στο πιάτο θεωρείται ιδιαίτερη τιμή.

* Στην Ιταλία, μην αγγίζετε τα λαχανικά στα μανάβικα και μην παραγγέλνετε καπουτσίνο μετά τις 12 – τους εκνευρίζει.

* Τα λευκά τριαντάφυλλα στην Κίνα συμβολίζουν το θάνατο, οπότε προσοχή στα μηνύματα που στέλνετε.

* Σε Μαρόκο, Νεπάλ, Τουρκία και Ινδία το αριστερό χέρι είναι αυτό της… τουαλέτας, οπότε για φαγητό και επαφή επιτρέπεται μόνο το δεξί.

* Στις μουσουλμανικές χώρες, είναι ζωτικής σημασίας το πότε θα καλύπτετε όχι μόνο το πρόσωπο αν είστε γυναίκα αλλά και τους αστραγάλους. Και αν νομίζετε ότι οι άντρες δεν έχουν τέτοια προβλήματα, γελιέστε: στους ναούς, απαγορεύονται τα σορτς και προτιμώνται τα παρεό.

Πηγή άρθρου: jenny.gr