Στο παραδοσιακό Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1,157 μέτρων σε μια από τις υψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο. (Πηγή φώτο:xristianos.gr)

Το Μέτσοβο, χτισμένο στα 1.200 μ. σε μια κατάφυτη με μαύρη πεύκη, έλατα και πλατάνια πλαγιά της Πίνδου, περιτριγυρίζεται από πανύψηλες κορυφές (Ζυγός, Περιστέρι, Κατάρα). Από αυτές τις κορυφές πηγάζουν 5 ποτάμια: ο Πηνειός, ο Αώος, ο Αχελώος, ο Αλιάκμονας και ο Αραχθος. Ενα μέρος όπου η φύση έδειξε τη γενναιοδωρία της.

Κάποιοι λένε πως η ονομασία είναι σλάβικη αλλά μάλλον προέρχεται από το Μέσο-Βουνό. Λέγεται πως το χωριό είναι κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Παρωραίας. Εκεί οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει φυλάκια για να εξασφαλίσουν τις διαβάσεις κι εγκατέστησαν αποίκους που «βάφτισαν» βέβαια τα τοπωνύμια με λατινικές ονομασίες. Ετσι λέγεται πως στη θέση «Ιμπερατόρε» είχε στήσει το παλάτι της η Οκτάβια, σύζυγος του Μάρκου Αντωνίου και αδελφή του αυτοκράτορα Οκτάβιου.

Το Μέτσοβο είναι χτισμένο όλο σε πλαγιά πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό, που είναι στην ουσία η αρχή του Αράχθου. Το χωριό είναι όλο χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου: πέτρινοι τοίχοι και οι σκεπές με ξύλο και πλάκες.

Η κεντρική και μοναδική πλατεία είναι μεγάλη και σκιασμένη με γιγάντια πλατάνια. Γύρω από αυτή βρίσκονται ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και βέβαια μαγαζιά με γκλίτσες και λοιπά προϊόντα της περιοχής!

Παραπλεύρως της πλατείας βρίσκεται η Αγία Παρασκευή, η μητρόπολη του Μετσόβου. Η εκκλησία χτίστηκε το 1511 και ανακαινίστηκε το 1888. Εκτός από το σκαλιστό τέμπλο, τα εκκλησιαστικά σκεύη και τα χρυσοκέντητα ευαγγέλια θα θαυμάσετε τα ψηφιδωτά μωσαϊκά της Ραβέννας, που είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Απέναντι από την Αγία Παρασκευή υπάρχουν τρεις βρύσες. Εκεί, κάτω από τα πλατάνια κάθονται οι γέροντες Μετσοβίτες με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας την γκλίτσα τους.

Οταν φθάσετε στο Μέτσοβο θα καταλάβετε αμέσως ότι οι κάτοικοί του είναι υπερήφανοι που είναι Μετσοβίτες. Και αυτό όχι επειδή ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Νικόλαος Στουρνάρας και ο Μιχαήλ Τοσίτσας γεννήθηκαν στο εδώ, ούτε επειδή ο Λορέντζος Μαβίλης έπεσε εδώ μαχόμενος το 1912, αλλά κυρίως εξαιτίας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει και των χρημάτων που διέθεσε για κοινωφελείς σκοπούς έκανε το Μέτσοβο μια ανθούσα κωμόπολη. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της χώρας και αγαπημένος χειμερινός προορισμός. Οι περίπου 4.000 κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (πρωτογενή και δευτερογενή) και τον τουρισμό. Είναι πολύ όμορφο χωριό και αξίζει να το περπατήσετε.

Αξιοθέατα

  •  Η Μονή του Αγίου Νικολάου κάτω από το χωριό στις όχθες του Μετσοβίτικου. Εκεί τιμάται όχι μόνον ο γνωστός Αη Νικόλας των θαλασσινών αλλά και ο Μετσοβίτης «φτωχός άγιος», που τον έκαψαν ζωντανό στα Τρίκαλα το 1617. Στον ναό θα δείτε σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες
  •   Η Πινακοθήκη Αβέρωφ με έργα Eλλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα.
  •   Το τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ και να ψωνίσετε από τα ονομαστά τυριά του, όπως το γνωστό Μετσοβόνε που καπνίζεται με κλίματα και αρωματικά χόρτα.
  •   Το Οινοποιείο Kατώι Aβέρωφ, όπου εκτός από το να αγοράσετε κρασί μπορείτε και να δοκιμάσετε.
  •   Η λίμνη των Πηγών του Αώου. Θα ανεβείτε στο οροπέδιο των Πολιτσών και θα πάρετε τον δρόμο που πηγαίνει προς το φράγμα της ΔΕΗ. Ο δρόμος γύρω από τη λίμνη είναι 45 χλμ. και είναι μια πολύ όμορφη βόλτα μέσα σε πυκνά δάση από οξιές, έλατα και μαύρη πεύκη. Στη λίμνη υπάρχουν πολλές καραβίδες και ψάρια. Το βουνό στα ανατολικά της λίμνης είναι το Μαυροβούνο ή βουνό των κεραυνών. Πίσω από εκεί εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα.

Πώς θα πάτε:

Η καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή είναι μέσω Τρικάλων-Καλαμπάκας. Πριν από την Κατάρα ακολουθείστε τις πινακίδες για το Μέτσοβο μέσω Εγνατίας Οδού.

Πού θα μείνετε:

  • Κατώγι Αβέρωφ», Μέτσοβο, τηλ. 26560-42.505,
  • La Munte», Ανήλιο Μετσόβου, τηλ. 26560-29.030-4,
  • Γαλαξίας», Μέτσοβο, τηλ. 26560-41.202,
  • Αστέρι Μετσόβου», Μέτσοβο, τηλ. 26560-42.222,
  • Εγνατία», Μέτσοβο, τηλ. 26560-41.263

Πού θα φάτε:

Υπάρχουν πολλές ταβέρνες για να διαλέξετε. Σας προτείνω τον «Γαλαξία» και το «Στέκι του Νικόλα», όπου θα βρείτε ντόπιες σπεσιαλιτέ αλλά και ψητό κρέας, της ώρας.

 

* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

email