Ταξιδιωτικός προορισμός: Κεφαλλονιά

Παραλία Μύρτος

Παραλία Μύρτος

Πώς μπορεί να κανείς να περιγράψει αυτό το νησί σε λίγες μόνο γραμμές; Μαγικό, πράσινο, καθαρό, συναρπαστικό και ειδυλλιακό είναι μόνο λίγα λόγια που ερχονται στο μυαλό. Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που μπορείτε να επιστρέψετε ξανά και ξανά και πάντα να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο.

Είναι ένα νησί με πολλά θαύματα: την ημέρα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου φίδια έρχονται στο χωριό Μαρκόπουλο για να ευλογήσουν την εκκλησία της Παναγίας με την παρουσία τους. Υπάρχει ένα λουλούδι στο νησί που ανθίζει μόνο αυτή την ημέρα .

Ο άγιος Γεράσιμος λέει η τοπική παράδοση ότι μερικές φορές έχει φύκια στα πόδια γιατί επισκέπτεται τους φίλους του τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και τον Άγιο Νεκτάριο στο γειτονικό νησί της Ζακύνθου. Το θαλασσινό νερό που χάνεται κάτω από το έδαφος στις Καταβόθρες και εμφανίζεται στην άλλη πλευρά του νησιού.

Η Κεφαλονιά είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης, αυτό το πλούσιο νησί διαθέτει ένα ειδικό είδος ελάτου που μεγαλώνει μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο. Υπάρχουν άγρια άλογα στις πλαγιές των βουνών, και κουνέλια και κατσίκες με χρυσά δόντια, λόγω των ανόργανων συστατικών του εδάφους. Στη θάλασσα κολυμπά η χελώνα Καρρέτα Καρρέτα, δελφίνια και η φώκια Μονάχους- Μονάχους, τα νερά του νησιού θεωρούνται από τα καθαρότερα στον κόσμο.

Θαυμάσιες παραλίες, ένα υπόγειο σπήλαιο και μια λίμνη, ο τάφος του Οδυσσέα, το ψαροχωρι Φισκάρδο, το κρασί ρομπόλα, ο Λόρδος Βύρων είπε ότι η Κεφαλονιά είναι πραγματικά ένα νησί της ποικιλίας, και όποιος απήλαυσε το Μαντολίνο του Καπετάνιου Κορέλι του Louis de Bernier και θέλει να δει τι πραγματικά είναι το νησί δεν θα μείνει απογοητευμένος.

Υπάρχουν πολλά μέρη για να μείνετε στην Κεφαλονιά. Η τουριστική περιοχή Λάσση είναι πολύ κοντά σε ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς και την πρωτεύουσα το Αργοστόλι.

Στο Αργοστόλι έχετε περισσότερες ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή, καφετέριες, κινηματογράφο, τράπεζες, τον σταθμό των λεωφορείων και το λιμάνι. Το Ληξούρι και η Σάμη είναι επίσης ωραία μέρη , και εδώ θα βρείτε πολλά μπαρ και ταβέρνες.

Το Φισκάρδο προσφέρει τον ιδανικό ειδυλλιακό τόπο, είναι μικρό και φιλόξενο, και το ίδιο συμβαίνει με την Αγ. Ευφημία, τη Σκάλα και τον Πόρο. Υπάρχουν πολλά περισσότερα μέρη για να μείνετε στη Κεφαλονιά που δεν φτάνει ο χώρος για να απαριθμήσουμε.

Ιστορία : Η Κεφαλονιά ήδη αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ονόμαζε το νησί Δευκαλίων, που ανήκε στο βασίλειο του Οδυσσέα, και είχε στείλει πολεμιστές στην Τροία. Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά πως πήρε το νησί το σημερινό του όνομά. Είναι, είτε επειδή είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου αρχιπέλαγος, “κεφάλι” , ή πήρε το όνομά της από τον πρώτο βασιλιά, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ονομαζόταν Κέφαλος.

Υπάρχουν παλαιολιθικά ευρήματα γύρω από το νησί που χρονολογούνται 50 000 χρόνια πριν. Η Κεφαλονιά ήταν ενωμένη με την Ιθάκη και την ηπειρωτική χώρα κατά την εποχή εκείνη, και μπορείτε ακόμα να δείτε από το σχήμα των δύο νησιών που κάποτε ήταν ένα.

Κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής εποχής το νησί της Κεφαλονιάς φαίνεται να ήταν πολύ πλούσιο. Αργότερα οι άνδρες του νησιού πήραν μέρος σε πολέμους εναντίον των Περσών (5ος αι. Π.Χ.), ενώ υπήρχαν και αρκετές συμμαχίες με άλλες πόλεις-κράτη όπως η Αθήνα, η Κόρινθος και η Σπάρτη. Σε 188 π.χ οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Κεφαλονιά, πούλησαν τους κατοίκους του ως σκλάβους και λεηλάτησαν το νησί. Το νησί επίσης υπέστη πειρατικές επιθέσεις πολλές φορές στην ιστορία.

Στο τέλος του 12ου αιώνα μ.Χ. οι Φράγκοι κατέλαβαν τα νησιά του Ιονίου, και έμειναν εκεί μέχρι την ήττα τους από τους Τούρκους τον 15ο αιώνα. Στη συνέχεια ακολούθησε η Ενετοκρατία από το 1500 ως το 1797. Η Κεφαλονιά είχε υποστεί πολλές τουρκικές επιθέσεις, και το 1797 ο στρατός του Ναπολέοντα εισέβαλε στο νησί. Ένα χρόνο αργότερα οι Βρετανοί βοήθησαν τις ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις να καταλάβουν το νησί. Το 1807 όμως οι Γάλλοι ήρθαν πίσω, και δύο χρόνια αργότερα, οι Βρετανοί κατέλαβαν την εξουσία.

Το 1864 το νησί απελευθερώθηκε οριστικά, η Κεφαλονιά καταλείφθηκε από ιταλικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Το 1953 ένα τρομερό σεισμός κατέστρεψε τα περισσότερα κτίρια στο νησί και σκότωσε πολλούς. Μόνο το βόρειο χωριό της Κεφαλονιάς, Φισκάρδο, σώθηκε και είναι σήμερα το μοναδικό χωριό του νησιού με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Αξιοθέατα: Οι περισσότερες εκδρομές στη Κεφαλονιά περιλαμβάνουν το σπήλαιο Δρογκαράτη και την υπόγεια λίμνη Μελισσάνη, το μοναστήρι του Αγ.Γεράσιμου, το γραφικό Φισκάρδο και μια καταπληκτική θέα του κόλπου Μύρτος.

Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να επισκεφθείτε το Ενετικό κάστρο της Κεφαλονιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγ. Ανδρέα, τα οινοποιεία της Ρομπόλας, την πλάκα του Λόρδου Βύρωνα με την υπέροχη θέα, καθώς και την Κουρκομελάτα που έχει ανακατασκευαστεί σχεδόν όπως ήταν πριν το σεισμό.

Στο Αργοστόλι υπάρχει ένα αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και ένα λαογραφικό μουσείο. Ακριβώς έξω από το Αργοστόλι είναι οι Καταβόθρες, όπου το νερό εξαφανίζεται για να βγει στην άλλη πλευρά του νησιού.

Ο τάφος του Οδυσσέα αξίζει μια επίσκεψη. Βρίσκεται έξω από τον Πόρο. Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτός ο Μυκηναϊκός τάφος ανήκε στον Οδυσσέα, και ότι αυτός ο μεγάλο βασιλιάς ήταν αδύνατο να είχε βασιλέψει μόνο στη μικρή Ιθάκη. Στο όμορφο μικρό χωριό του Άσσου μπορείτε να επισκεφτείτε το ενετικό κτίριο, και να απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα στο μικρό λιμάνι. Ο Άσσος επίσης ονομάζεται το χωριό για ταξίδι του μέλιτος, λόγο του ότι ο Κάρολος και η Νταιανα είχαν σταματήσει εδώ με τους γιοτ τους όταν έκαναν το γαμήλιο ταξίδι τους.

Στη Σκάλα βρίσκονται τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας με ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο.

Από το νησί υπάρχουν ημερήσιες εκδρομές στα γειτονικά νησιά Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθος, καθώς και στην Αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο.

Δραστηριότητες: Μπορείτε να απολαύσετε τα θαλάσσια σπορ σε πολλές παραλίες, για παράδειγμα στον Μακρύ Γιαλό, Πλατύ Γιαλό και στη Σκάλα. Στην Σκάλα υπάρχει και ιππασία. Ακριβώς έξω από το Αργοστόλι υπάρχει γκο καρτ, και στην πόλη υπάρχει μια πλατεία όπου τα παιδιά μπορούν να οδηγήσουν μίνι αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Υπάρχει επίσης και ένας υπαίθριος κινηματογράφο ακριβώς στην κεντρική πλατεία. Στην Αγία Ευφημία υπάρχει σχολή καταδύσεων.

Παραλίες : Δύο από τις καλύτερες παραλίες άμμου βρίσκονται στο Λάσση και ονομάζονται Μακρύς Γιαλός και Πλατύς Γιαλός. Είναι κατάλληλες για παιδιά, αλλά μπορούν να έχουν πολύ κόσμο την υψηλή περίοδο. Ο Μύρτος είναι ίσως η πιο φωτογραφημένη παραλία στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει εύκολη πρόσβαση και το λεωφορείο δεν μπορεί να σας μεταφέρει εκεί, οπότε θα πρέπει να πάτε με τα πόδια είτε να νοικιάσετε το δικό σας όχημα. Είναι μια παραλία με βότσαλο και η θάλασσα γίνεται γρήγορα βαθιά , με αποτέλεσμα να μην είναι το ιδανικό μέρος για μικρά παιδιά. Στην Σκάλα υπάρχει μια άλλη μεγάλη αμμουδιά. Στο Φισκάρδο θα πρέπει να περάσετε από βράχια για να βγείτε στη θάλασσα , αλλά το νερό είναι κρυστάλλινο. Ο Πετανιάς είναι επίσης μια ωραία παραλία με βότσαλο. Εάν μπορείτε, πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να πάτε στην παραλία Παρανταις στην Αντισαμη η οποία είναι έξω από τη Σάμη, αλλά δεν έχει συνδεση με λεωφορείο. Υπάρχουν πολλές περισσότερες παραλίες και είναι όλες ενδιαφέρουσες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Νυχτερινή  ζωή και διασκέδαση: Τα περισσότερα από τα κλαμπ και τα μπαρ της Κεφαλονιάς είναι μέσα και γύρω από το Αργοστόλι. Επίσης, υπάρχουν χώροι διασκέδασης στη Σάμη, Ληξούρι, Σκάλα, Πόρο και Φισκάρδο, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλοι και θορυβώδης όσο στο Αργοστόλι. Η Κεφαλονιά δεν είναι το νησί για πάρτι, αλλά η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά καλή έτσι κι αλλιώς, την υψηλή περίοδο θα νομίζετε ότι είσαστε κάπου στην Ιταλία, λόγω των πολλών ιταλών παραθεριστών. Σε μερικές παραλίες οργανώνονται επίσης και καλά μπητς πάρτι.

Φαγητό και Εστιατόρια : Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τόσο σε τοπικά όσο και διεθνή εστιατόρια. Ο κανόνας “τρώτε όπου τρώνε οι Έλληνες” εφαρμόζεται εδώ όπως και σε οποιοδήποτε άλλο νησί.

Ψώνια και αγορές : Ο  εμπορικός δρόμος στο Αργοστόλι ονομάζεται Λιθόστρωτο και εκεί θα βρείτε το ταχυδρομείο, τράπεζες και μερικές καφετέριες επίσης. Βασικά, τα μόνο πραγματικά τοπικά προϊόντα για να αγοράσετε εδώ είναι είτε τα κρασιά ρομπόλα ή το Κεφαλλονίτικο μέλι που ονομάζεται Χρυσό Μέλι. Η Κεφαλονιά δεν είναι παράδεισος για ψώνια, αλλά μπορείτε να αγοράσετε τα συνηθισμένα σας αναμνηστικά και κοσμήματα.

Στο Φισκάρδο θα βρείτε μικρά καταστήματα με λίγο από όλα και καλλιτέχνες στο λιμάνι.

Συγκοινωνίες: Υπάρχουν διάφορα σημεία για ενοικίαση αυτοκινήτων και ποδηλάτων, και σίγουρα αξίζει τον κόπο αν θέλετε πραγματικά να διερευνήσετε αυτό το μεγάλο νησί. Υπάρχουν τοπικά λεωφορεία που συνδέουν τα κύρια χωριά, αλλά πολλά μέρη είναι απρόσιτα χωρίς δικό σας όχημα. Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι η μίσθωση ταξί με την ημέρα. Θα χρειαστεί να κάνετε λίγες διαπραγματεύσεις, όμως. Υπάρχει φεριμπότ μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου.

 

Πως θα πάτε Κεφαλονιά :Το αεροδρόμιο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι. Υπάρχουν καθημερινά πτήσεις προς την Κεφαλονιά, εκτός από τις πτήσεις τσάρτερ. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις φεριμπότ με τα γειτονικά νησιά, καθώς και την ηπειρωτική χώρα (Πάτρα, Ηγουμενίτσα και Κυλλήνη) από το Αργοστόλι, Σάμη και Πόρο. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου υπάρχουν επίσης συνδέσεις πλοίων προς την Ιταλία.

Πληροφορίες για Κεφαλλονιά

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα

Μέγεθος: 688 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030

Αεροδρόμιο: ναί κωδικός:26710

Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Νοσοκομείο: 22434

Ιντερνετ καφέ: ναι Αστυνομία: 22200 (Αργοστόλι)

Ψηλότερο βουνό: Αινος 1627μ Δρομολογια πλοιων Κεφαλονιά: 25151

Τιμές : Μεσαίες Ταξί: 28505, 24305, 22700 (Αργοστόλι)

Τουριστικές Πληροφορίες: 22248 Αεροδρόμιο: 41510

email
Πηγή άρθρου: athensguide.org/