Το μαγευτικό Λουγκάνο

Η καρδιά του Λουγκάνο κτυπά με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού

Η καρδιά του Λουγκάνο κτυπά με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.

Τίποτα δεν είναι πιο μαγευτικό από το Λουγκάνο και τη λίμνη του. Δεν είναι τυχαίο ότι το 12ο και 13ο αιώνα το Μιλάνο και το Κόμο διεκδικούσαν αυτή την ελβετική πόλη με φανατισμό. Η ιταλική επιρροή ακόμη και σήμερα είναι εμφανής παντού: στην τέχνη, τον πολιτισμό, την κουζίνα, τη μόδα και περισσότερο στη γλώσσα.

Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα lucus που σημαίνει ιερό δάσος. Ο τουρισμός στην περιοχή έχει αναπτυχθεί από το 1850, αλλά αρχαιότερο στο Λουγκάνο είναι το εμπόριο βοοειδών που η ιστορία του ξεκινά από το 1515. Στα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην πόλη πολλές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αλλά περισσότερο έχουν συγκεντρωθεί διεθνή πιστωτικά ιδρύματα.

Η παλιά της πόλη είναι ελκυστική και οι βόλτες στα γραφικά δρομάκια που σφύζουν από ζωή δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ο καθεδρικός ναός του Σαν Λορέντζο θεωρείται από τα ωραιότερα δημιουργήματα της Ιταλικής Αναγέννησης. Tο Μουσείο της βίλας Τσάνι είναι νεοκλασικού ρυθμού. H εκκλησία της Σάντα Μαρία ντέλι ʼντζολι με νωπογραφίες του Τεσέν είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει και ο πιο βιαστικός επισκέπτης.

Εκτός από τους περιπάτους στη λίμνη Τσεζέριο, αξίζει να δείτε την Πινακοθήκη της βίλας Φαβορίτα, πριν ανεβείτε στο Μόντε Πρε η στο Σαν Σαλβατόρε, όπου θα έχετε τα καλύτερα πλάνα της πόλης και της λίμνης.

Υπάρχει τραινάκι για περιήγηση στην πόλη, έναντι πολύ μικρής αμοιβής, αλλά το Λουγκάνο θέλει ποδαρόδρομο για ν’ απολαύσετε τα κάλλη του. Κατεβαίνοντας με σκαλιά στην πλατεία Τσοκάρο θαυμάζουμε ένα από τα παλιά ανάκτορα Ρίβα με κιγκλιδώματα από σφυρήλατο σίδερο στα παράθυρα του. Στα στενά δρομάκια συναντάμε πολλά αρχοντικά με αψίδες. Μπροστά στο Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1844, άγαλμα του Σπάρτακου συμβολίζει την κίνηση της ιταλικής ένωσης του Ριζορτζιμέντο. Στα βόρεια της πλατείας η Μπάνκα ντέλα Σβίτσερα στεγάζεται σε ένα από τα τρία παλιά ανάκτορα της πόλης με πρόσοψη μπαρόκ, ενώ στο εσωτερικό οι οροφές είναι διακοσμημένες με νωπογραφίες.

Η ομορφιά της πόλης δεν είναι μόνο έργο της φύσης, αλλά οφείλεται κυρίως στους κατοίκους, που είναι ολοφάνερο ότι έχουν φροντίσει να τη συντηρούν παραδοσιακή και ταυτόχρονα σύγχρονη.

Η καρδιά του Λουγκάνο κτυπά με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, αλλά οι ρυθμοί της διασκέδασης είναι ζωηροί όπως των Ιταλών. Η νυκτερινή ζωή είναι πλούσια, τα φρέσκα πιάτα ζυμαρικών απολαυστικά και μερικοί υποστηρίζουν ότι η πίτσα εδώ είναι καλύτερη κι από την Ιταλία. Η κουζίνα της περιοχής είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με μεγάλη ποικιλία. Κυριαρχούν σαλάμια, μπέϊκον, μορταδέλες, τυριά, ψάρια ποταμίσια, κρέας κυνηγού και κρασί από κελάρι.

Λουγκάνο

Υπάρχει τραινάκι για περιήγηση στην πόλη, έναντι πολύ μικρής αμοιβής.

Αν αγαπάτε τους ρομαντικούς περιπάτους με τα πόδια η με βάρκα κωπηλασίας δοκιμάστε- θα είναι μία υπέροχη εμπειρία. Η λίμνη καθρέφτης αντικατοπτρίζει βουνά και ουρανό. Χειμώνα – καλοκαίρι μαγνητίζει τα χρώματα και τα κατεβάζει ως το βυθό σε μία απίστευτη εναλλαγή συνδυασμών. Στη Μοντανιόλα (όπου έζησε ο βραβευμένος με Νόμπελ μυθιστοριογράφος Χέρμαν Έσε) θα έχετε την καλύτερη θέα της λίμνης του Λουγκάνο. Η βάρκα ριγμένη ανάποδα στο νερό, φαντάζει πλεούμενο βυθισμένο. To παιγνίδι του αντικατοπτρισμού σε όλο του το μεγαλείο.

H διαδρομή, περνώντας από όμορφα χωριά και την ηλιόλουστη εξοχή σου κόβει την ανάσα. Πιο όμορφα αγριολούλουδα δεν είδα ποτέ μου. Μη ξεκινήσετε ποτέ αυτό το ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή. Αγαπάτε τη φύση και το τοπίο; Οι περίπατοι στα βουνά και στη λίμνη θα σας αποζημιώσουν όποια εποχή κι αν πάτε.

email
Πηγή άρθρου: enlefkotv.com