Ένας “Έμπορος” διά χειρός Σπύρου Ευαγγελάτου

 Ένας "Έμπορος" διά χειρός Σπύρου Ευαγγελάτου


Ένας “Έμπορος” διά χειρός Σπύρου Ευαγγελάτου

Ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ, τον Έμπορο της Βενετίας, σκηνοθετεί αυτή τη χρονιά ο Σπύρος Ευαγγελάτος, το οποίο θα παρουσιάζεται από αύριο στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον εμβληματικό ρόλο του Σάυλοκ.

Τοποθετημένο στη Βενετία του 16ου αιώνα, την οικονομική αυτοκρατορία της εποχής, το έργο του ελισσαβετιανού βάρδου μιλά για το χρήμα, τη νέα, τότε, δύναμη που όριζε τις ζωές των ανθρώπων. Ήρωες του έργου, ο Αντόνιο (Λάζαρος Γεωργακόπουλος), που προκειμένου να βοηθήσει τον ερωτευμένο φίλο του Μπασάνιο (Μάξιμος Μουμούρης) να κερδίσει την καρδιά μιας πλούσιας κληρονόμου, της Πόρσιας (Μαρία Σκουλά), δανείζεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον Εβραίο τοκογλύφο Σάυλοκ (Νικήτας Τσακίρογλου) και υπογράφει συμβόλαιο με τον όρο, αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα το χρέος του, να έχει ο Σάυλοκ το δικαίωμα να κόψει ένα κομμάτι από τη σάρκα του.

Αν και ανήκει στις κωμωδίες του Σαίξπηρ, το έργο έγινε πιο γνωστό για τις δραματικές του σκηνές, αποτελώντας, όπως το χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης του, μια “γλυκόπικρη κωμωδία”, όπου “το κωμικό και το δραματικό διαδέχονται το ένα το άλλο ή συνυπάρχουν», ενώ ο χαρακτήρας του Σάυλοκ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους στην παγκόσμια δραματουργία, που στην ελληνική σκηνή έχουν ερμηνεύσει ηθοποιοί όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Γιώργος Κιμούλης.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος πάνω στη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη, παίρνουν μέρος ακόμη οι ηθοποιοί Παντελής Δεντάκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κώστας Κορωναίος, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας. Τα σκηνικά επιμελείται ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τη μουσική ο Γιάννης Αναστασόπουλος.

email
Πηγή άρθρου: avgi.gr