«Ιππής» και «Το μεγάλο μας τσίρκο»

Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη στο θεατρικό του Ι. Καμπανέλλη του 1973

Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη στο θεατρικό του Ι. Καμπανέλλη του 1973 (Πηγή φώτο: enet.gr)

«Η παράσταση του “Μεγάλου μας τσίρκου” το 1973 ήταν μια κραυγή ευθύνης των συντελεστών της ενάντια στη δικτατορία. Σήμερα η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας ευρωατλαντικής κατάληψης. Οι πολιτικοί είναι πλέον μεταλλαγμένοι – έχουμε πολιτικούς ζόμπι – αλλά μεταλλαγμένο είναι και μεγάλο ποσοστό πολιτών. Ζώντας μέσα σε αυτήν την οργουελική ατμόσφαιρα ξαναέρχεται στο ΚΘΒΕ το “Μεγάλο μας τσίρκο” να μας ξαναπεί με τους στίχους του Καμπανέλλη: Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, που υπέγραφε την εμβληματική μουσική για το «Μεγάλο μας τσίρκο», χθες στη Θεσσαλονίκη έδειχνε πεπεισμένος για την επικαιρότητα της επανάληψης του εγχειρήματος, 39 χρόνια μετά. Μπορεί δε ο Κώστας Καζάκος να αρνήθηκε τη σκηνοθετική συμμετοχή, αλλά την ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζάκης. Τον ρόλο της Τζένης Καρέζη θα αναλάβει η Μαρίνα Ασλάνογλου, του Κώστα Καζάκου ο Τάσος Νούσιας, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ο Γιώργος Αρμένης.

Επίκαιρη και η βασική καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ με την πολιτική κωμωδία «Ιππής» του Αριστοφάνη. «Οχι γιατί είναι ο Αριστοφάνης σύγχρονος, αλλά γιατί εμείς είμαστε απελπιστικά παλιοί» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος τόνιζε πως η επικαιρότητά του δεν συνίσταται μόνο στη φαυλότητα των πολιτικών αλλά και σ’ αυτή του Δήμου (των πολιτών). «Το έργο αφορά τις ευθύνες όλων μας, τότε και σήμερα – που δεν έχουμε ακόμα ζήσει το χειρότερο» έλεγε.

Αλλαντοπώλης και Παφλαγόνας, που διεκδικούν την εξουσία στην Αθήνα του 424 π.Χ., θα είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

– «Το μεγάλο μας τσίρκο» από τέλη Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης. «Ιππής» από τα μέσα Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους. Στην Επίδαυρο στις 20 και 21 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr