“Κοινός Λόγος” της Έλλης Παπαδημητρίου στην Κεφαλονιά

Από την παράσταση "Κοινός Λόγος"

Από την παράσταση “Κοινός Λόγος”

Τo Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Αργοστόλι (Αύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ) και τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στο Ληξούρι (Κηποθέατρο Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης) τον Κοινό Λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου, ένα θεατρικό οδοιπορικό στην πολυτάραχη ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Η παράσταση ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Αθηνών με δύο sold out παραστάσεις στις 19 & 20 Ιουνίου.

Ο Κοινός Λόγος είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου. Η παράσταση βασίζεται σε γυναικείες αφηγήσεις, που μας μεταφέρουν από τον Πόντο στη Σμύρνη του 1922 κι από κει στην Ελλάδα της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Ο γυναικείος Λόγος, η μουσική και τα τραγούδια ζωντανεύουν ατομικές και συλλογικές μνήμες, φωτίζοντας διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας.

Η παράσταση αυτή, που πρωτοπαίχτηκε το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και αγκαλιάστηκε από το κοινό και από το σύνολο των κριτικών, παρουσιάζεται φέτος ξανακοιταγμένη και με τη βοήθεια ενός θιάσου από γυναίκες ηθοποιούς που κοσμούν το ελληνικό θέατρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια Αντώνης Δαγκλίδης

Επιλογή & διδασκαλία τραγουδιών Κώστας Βόμβολος

Επιμέλεια κίνησης Αγγελική Στελλάτου

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες Μαριλένα Σταφυλίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου

– Κυριακή 11/8/2013, Αργοστόλι, Αύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ, 21:00. Πληροφορίες-Προπώληση: Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», τηλ. 2671025600.

– Δευτέρα 12/8/2013, Ληξούρι, Κηποθέατρο Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, 21:00. Πληροφορίες-Προπώληση: Κτήριο Δημοτικής Ενότητας Ληξουρίου, τηλ. 2671360952

Από την παράσταση "Κοινός Λόγος"

Τιμές εισιτηρίων

Ταμείο: 16€ κανονικό / 12€ φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, πολυτέκνων, εκπαιδευτικών, αναπηρικό, στρατιωτικό

Προπώληση: 12€

Ηλεκτρονική προπώληση : www.viva.gr

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΟ (στην πρώτη παρουσίασή του)

Ο γυναικείος λόγος, αληθινός, σπαρακτικός, τραγικός, λυτρωτικός, ανθρώπινος, ερωτικός (…). Εκεί, στο Νέο Κόσμο, κάθε βράδυ ένα θαύμα γεννιέται, και το χειροκρότημα μπλέκεται με τα δάκρυα.

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Πέντε γυναίκες ηθοποιοί διακονούν τον κοινό συνταρακτικό λόγο, αφηγούμενες τη συνεχή επί πενήντα χρόνια Μεγάλη Εβδομάδα αυτού του λαού. (…) Γιατί οι γυναίκες αφηγούνται πάντα καλύτερα τα οικεία κακά και εξάλλου η ελληνίδα γυναίκα, μάνα, σύζυγος, αδελφή, ερωμένη, φορτώθηκε το βάρος του πένθους που σκόρπισαν άντρες κυρίως στο διάβα τους.

ΤΑ ΝΕΑ

Το οικείο, κοινό μας δράμα εκτυλίσσεται αλαφροΐσκιωτα και παπαδιαμαντικά. Με μια μόλις αύρα υπόκρισης να φυσά πάνω από τους ρόλους, ίσα για να φουσκώνουν τα πανιά τους.

Η ΑΥΓΗ

Αντίδωρο μνήμης: Λόγος καίριος και ουσιαστικός. Λόγος πέντε άγνωστων γυναικών –από τη Μικρά Ασία, την Κατοχή και τον Εμφύλιο– που δημιουργεί ένα γλυκομάτωμα στην καρδιά του θεατή. Τον κάνει να συλλογάται τα όσα πέρασαν (ξεριζωμούς, πείνα, θανάτους αγαπημένων προσώπων) αυτοί οι ανώνυμοι άνθρωποι με τόσο κουράγιο κι αξιοπρέπεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

email