Τραβέρσο – Το Κοινωνικό Εργαστήρι της Κεφαλλονιάς

 Τραβέρσο - Κοινωνικό Εργαστήρι


Τραβέρσο – Κοινωνικό Εργαστήρι

Γιατί «Τραβέρσο»;

Τραβέρσο σημαίνει αναγκαστική πορεία κόντρα στη διεύθυνση του ανέμου για να αποφύγει το καράβι τα χτυπήματα των κυμάτων στα πλευρά του.

Κάπως έτσι αισθανθήκαμε κι εμείς ότι πρέπει να δράσουμε σε μια εποχή που η πολιτικο-οικονομική φουρτούνα χτυπά ολοένα και πιο ανεξέλεγκτα πάνω στο κοινωνικό σώμα. Ωστόσο, η πρωτοβουλία μας δε λειτουργεί απλώς ως αντίδραση στην κατάρρευση του κόσμου-όπως-τον-ξέραμε.

Πολύ πριν ξεσπάσει η θύελλα βλέπαμε πως σπέρνονταν άνεμοι και οραματιζόμασταν έναν διαφορετικό κόσμο. Ειδικά όμως σήμερα που το αίσθημα της ανημποριάς καταβάλλει σε τέτοιο βαθμό τόσους ανθρώπους οδηγώντας τους στην απραξία και στην απόγνωση, κρίνουμε ότι η δυναμική κινητοποίηση με θετικό πρόσημο είναι σημαντικότερη παρά ποτέ.

Ποιοι είμαστε

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων από μεγάλο φάσμα ηλικιών, κάνουμε διάφορα επαγγέλματα (πράγμα που φυσικά δε σημαίνει πλέον ότι έχουμε και δουλειά), άλλοι είμαστε Κεφαλονίτες κι άλλοι όχι, μερικοί ζούμε στο Αργοστόλι κι άλλοι στα χωριά, αρκετοί έχουμε παιδιά, άλλοι σκυλιά κι άλλοι και τα δύο ή τίποτα. Αυτό που μας συνδέει είναι η πίστη μας ότι τα μόνα πραγματικά μας χρέη τα οφείλουμε στα όνειρά μας – κι αυτά τα όνειρα σκοπεύουμε να εκ-πληρώσουμε!

Τι πιστεύουμε

Δεν ανήκουμε σε κάποιο ενιαίο ιδεολογικό ρεύμα και δεν επιθυμούμε να αντιπροσωπεύσουμε κανένα πολιτικό χώρο. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο ο ιδεολογικός προσανατολισμός του εγχειρήματός μας να συνδιαμορφωθεί από τα κοινά μας σημεία. Θέλουμε δηλαδή να χτίσουμε μια «χειροποίητη» ιδεολογική πλατφόρμα που να αντιπροσωπεύει τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα. Συμμεριζόμαστε άλλωστε την παλιά σοφή κουβέντα ότι το δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας. Σ’ αυτό το δρόμο, η αλληλεγγύη είναι το όχημά μας. Δεν πιστεύουμε στη φιλανθρωπία, επειδή ως άκριτη ενίσχυση των αδυνάτων το μόνο που καταφέρνει είναι να κουκουλώνει και να μετακυλύει το πρόβλημα. Θεμελιώδεις αρχές που ενστερνιζόμαστε και τις οποίες θα θέλαμε να διερευνούμε και να δοκιμάζουμε διαρκώς είναι η ισονομία, η ισότητα, η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε εκδοχή κοινωνικού αποκλεισμού, διχασμού και διχόνοιας.

Τι κάνουμε

Σκεφτήκαμε ότι η δημιουργία ενός κοινωνικού χώρου στην Κεφαλονιά είναι στο μέτρο των δυνάμεών μας. Ενός χώρου που θα στεγάσει κοινωνικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ενός χώρου από όλους για όλους. Η δυνατότητα ενεργητικής συμμετοχής όλων, χωρίς παγιωμένες ιεραρχίες είναι ζητούμενο που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε πράξη. Ως θεσμική μορφή του εγχειρήματός μας επιλέξαμε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που οι ηθικές, οι νομικές και οι οικονομικές της παράμετροι ταιριάζουν με το όραμά μας.

Δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία, επιδιώκουμε να παρέχουμε χώρο και βήμα έκφρασης σε ανθρώπους και συλλογικότητες με φρέσκιες ιδέες και ενδιαφέρον για πειραματισμό. Θέλουμε ακόμα να παρέχουμε ευκαιρίες για μάθηση και για ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από διαδικασίες αυτομόρφωσης, αλληλομόρφωσης, θεωρητικής και εμπειρικής προσέγγισης της γνώσης. Θα προσπαθήσουμε, μεταξύ άλλων, να παρέχουμε υπηρεσίες σε ανθρώπους που πραγματικά τις χρειάζονται αλλά αδυνατούν να τις χρηματοδοτήσουν, καθώς και σε υπηρεσίες που δεν παρέχονται ως σήμερα στον τόπο μας. Ακόμα, ενδιαφερόμαστε για την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα, ταυτόχρονα όμως μας ενδιαφέρει και η κατανόηση και η αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας. Δρούμε λοιπόν τοπικά, αλλά σκεφτόμαστε παγκόσμια.

Σε ποιους απευθυνόμαστε

Η δημιουργία του Τραβέρσο είναι η ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε ιδέες, να κοινωνήσουμε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να μοιραστούμε συναισθήματα, καθώς η επικοινωνία και η συσπείρωση είναι ο καλύτερος τρόπος όχι μόνο για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα αλλά για να απολαμβάνουμε την ίδια τη ζωή! Έτσι, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με φυσικά πρόσωπα ή φορείς, στο βαθμό που συμφωνούν οι αρχές και οι στόχοι μας. Καλούμε όλους όσους νιώθουν ότι συμπλέουν με τις παραπάνω σκέψεις να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να δούμε πώς θα χαράξουμε μαζί ένα τραβέρσο ανάποδο, στο οποίο οφείλουμε να τραβήξουμε μπροστά όπως το λέει η καρδιά μας.

“Ταξιδιώτη, δεν υπάρχει δρόμος, το δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας” Antonio Machado

Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Τραβέρσο

Traverso Ballo Mascalero

Το Τραβέρσο σας προσκαλεί σε ένα… αμίμητο αποκριάτικο μασκέ party, το Σάββατο 16 Μάρτη στο café-bar Mescalero στη Λακήθρα από τις 9:30 μέχρι πρωίας, για να χορέψουμε σε latin, afro-cuban, reggae και funky ρυθμούς!

Ballo Mascalero

Οι σοβαροφανείς δε γίνονται δεκτοί. Οι ντροπαλοί και οι εγκρατείς αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Οι ευπρεπώς ενδεδυμένοι να πάνε σπίτια τους να βάλουν απρεπή περιβολή και να ξανάρθουν! Προειδοποιούμε ότι το θέαμα θα είναι ακατάλληλο για ανηλίκους! Αν μετά απ’ όλ’ αυτά και πάλι επιμένετε να ‘ρθείτε, τότε σας έχει καταλάβει για τα καλά το πνεύμα της Αποκριάς και σας περιμένουμε!!!

Κούλουμα με το Τραβέρσο

Το Τραβέρσο σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία του Λουρδά, μπροστά από την ταβέρνα «Κλιμάτης», από τις 11:30 το πρωί!

Φέρνουμε όλοι τα σαρακοστιανά μας και τα μοιραζόμαστε, σε ένα γλέντι με πολύ –κυρίως παραδοσιακή, αλλά όχι μόνο- μουσική και χορό!

Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα βοηθήσουμε τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά να φτιάξουν και να πετάξουν χαρταετούς! Θα έχουμε φροντίσει για τα βασικά απαραίτητα υλικά, αλλά θα μας είναι χρήσιμο αν φέρετε παλιές εφημερίδες, χαρτιά γλασέ, σπάγκους και υγρές κόλλες.

Koulouma Lourdas

Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της άνοιξης!

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam e-traverso.gr