Villa ΡΟΔΟΠΗ: Πανοραμικό & Δυναμικό φως Τέχνης και Λόγου

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ 1

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ 1

Με λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε στο φιλόξενο κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι, του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης και περφόρμερ Κώστα Ευαγγελάτου, η 15η  ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ, με την παρουσία καλλιτεχνών, λογοτεχνών, ιστορικών της τέχνης, επιστημόνων, δημοσιογράφων και πολλών ντόπιων και ξένων φιλοτέχνων.

Ήταν Αύγουστος του 2001 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων και του κήπου του πατρικού σπιτιού του Κώστα Ευαγγελάτου σε εκθεσιακό κέντρο. στην παλιά συνοικία της Ανάληψης και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ!. Έκτοτε για 15 συνεχείς χρονιές παρά τις όποιες δυσκολίες και συγκυρίες η καλλιτεχνική πολυδιάστατη σύναξη- επτανησιακή βεγγέρα, με Performance στη λίθινη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ-MAUVE STAGE του κήπου, γίνεται με επιτυχία και πάντα με ενδιαφέρουσες και τολμηρές αισθητικές προτάσεις που έχουν συντελέσει στην καθιέρωση της και τη θετική της αποδοχή.

Την φετινή καλλιτεχνική επέτειο και την ενοραματική, δημιουργική και ψυχαγωγική εκδήλωση υπό το φως της Αυγουστιάτης πανσελήνου παρουσίασε η κα. Αγγελική Κοκκολιάδη-Γαρμπή. Την επέτειο του Κώστα Ευαγγελάτου προλόγισε τιμητικά ο  Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος επισημαίνοντας την καλλιτεχνική αλλά και την κοινωνική του προσφορά.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος απήγγειλε εύστοχα το ποίημα  ΤΟ ΧΑΙΡΕ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ (1903) του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ. Το υψηλής έμπνευσης και έκφρασης ποίημα που συνέθεσε ο μεγάλος Ποιητής για την περίσταση της ιστορικής παράστασης της “Ορέστειας” του Αισχύλου στη δημοτική γλώσσα ενθουσίασε και συγκίνησε με τα διαχρονικά του μηνύματα το κοινό .

Ο νέος  μουσικός, δάσκαλος κλασικής κιθάρας Γεράσιμος Σκλαβουνάκης έπαιξε με την κιθάρα του ευαίσθητα μελωδικά μουσικά κομμάτια προκλασικών συνθετών.

Η βραβευμένη χορογράφος και σκηνοθέτις Φένια Αποστόλου ερμήνευσε θεατρικά τα επιγραμματικά ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου για τη Μαρία Κάλλας, στο διασκευασμένο απόσπασμα από το γνωστό χορευτικό έργο της “Chair’s Tragedy”, αφιερωμένο στη μεγάλη σοπράνο, με ερμηνεύτρια την εκλεκτή χορεύτρια Σίλια Καρφοπούλου. Η ιδιότυπη  χορογραφία της Φένιας Αποστόλου και η ενσάρκωση της ηρωίδας από την Σίλια Καρφοπούλου εντυπωσίασε έντονα και χειροκροτήθηκε θερμά!!

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κατάφυτο  κήπο που έμοιαζε παραμυθένιος από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, τις ευφάνταστες λίθινες εικαστικές συνθέσεις ” Λιθοκολλάζ” του Κώστα Ευαγγελάτου και τους ατμοσφαιρικούς μουσικούς ήχους συνθέσεων του Νίκου Γαρμπή-Nicofilimon.

Στους πολλούς  καλεσμένους προσφέρθηκε άφθονο κεφαλονίτικο κρασί από το Stateri, παροδοσιακά γλυκά και μάντολες από τη ” Βοσκοπούλα”, γλυκά του κουταλιού και ηδύποτα από το “Αρμάρι της Νιόβης”, εκλεκτά εδέσματα και σπιτικά γλυκά.

Η Πανσέληνος στον κήπο  φώτισε και φέτος πανοραμικά και δυναμικά το εκθεσιακό σταυροδρόμι τεχνών στο Αργοστόλι.!!

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

πληροφορίες: 26710 28501, 6944621286.

email