Φώτης Σιμάτος : Bésame mucho

Φώτης Σιμάτος : Bésame mucho

Φώτης Σιμάτος : Bésame mucho

Eίναι ακριβώς από τα βιβλία που χαίρεσαι να διαβάζεις. Ένα βιβλίο με αφηγηματική μαεστρία, εξαιρετική σκιαγράφηση χαρακτήρων, εναλλαγή ρόλων, τόπων και χρόνων. Λεπτομέρειες ναυτοσύνης, πολιτικές σκέψεις, δομημένη λογοτεχνικότητα. Τέχνασμα αναδρομών που κινεί γρήγορα την πλοκή. Ταξίδι σε “χαμένες” και “κερδισμένες” υποσχέσεις, σε Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα, Ασία, σε γυναίκες-σύμβολα.

Αυτοβιογραφικό δόσιμο, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Ονειροπόλημα της νιότης, πληγές ενός “περπατημένου” άντρα, ένα ιδιόμορφο οιδιπόδειο και
ένα ασίγαστο γυναικείο πάθος που εξυφαίνει μελλοντικούς έρωτες. Νοσταλγίες, αναγκαιότητες, φυγές, συνειδησιακά φαντάσματα, σεξ… Κι όλα με κοσμογυρισμένο μάτι.
Διαβάζοντας το, εμάς μας άρεσε επίσης γιατί περιέχει πλούτο εμπειριών γιατί αντλεί παραστάσεις και ιστορίες από την εργασία του συγγραφέα (σε καράβια και αεροπλάνα), μα, κυρίως, γιατί τις
αξιοποιεί για να εξυπηρετήσει την υπόθεση, όχι απλώς για να τις παραθέσει.

“Τη σφίγγω στην αγκαλιά μου και της μιλάω για το νέο μου ξεκίνημα.
“Το κατόρθωσα. Συγχώρεσα τον εαυτό μου, τον απάλλαξα απ’ όλα τα λάθη του. Δε χρωστάω πια τίποτε, σε κανέναν. Είμαι ελεύθερος να τραβήξω το δρόμο μου. Νίκησα τους δαίμονες των φόβων μου και τις ερινύες των τύψεών μου. Δεν υπάρχουν φταίχτες και θύματα. Τις εμπειρίες μας μαζεύουμε όλοι σ’ αυτήν τη ζωή, όσες ο καθένας χρειάζεται”.
Βρίσκω ένα μονό δισκάκι και το βάζω να παίζει.

Besame, besame mucho como si fuera esta noche la ltima vez..“ακούγεται η φωνή της τραγουδίστριας. Της ζητάω να χορέψουμε.
“Για τη μητέρα σου”, της λέω.
Ο Φώτης Σιμάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τέλειωσε το Ναυτικό Λύκειο και ταξίδεψε με φορτηγά καράβια, φτάνοντας μέχρι και το βαθμό του υποπλοιάρχου. Σε ηλικία 27 ετών προσλήφθηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ως Ιπτάμενος Φροντιστής, και για 25 χρόνια πετούσε σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τα τελευταία χρόνια, παρακολούθησε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τρεις θεματικούς κύκλους σεμιναρίων για: Συγγραφή μυθιστορήματος, Συγγραφή νουβέλας και Κριτικής βιβλίου.

Έχει γράψει το μυθιστόρημα, «Bésame mucho» που εκδόθηκε το 2011 από τις εκδόσεις Τετράγωνο, το «ΚΟΚΚΙΝΑ ΟΛΑ» που εκδόθηκε το Μάη του 2005 από εκδόσεις Στ. Ζαχαρόπουλου και συμμετείχε, – μαζί με άλλους έξη συγγραφείς –όλοι πρώην ιπτάμενοι Ο.Α.– στο «ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΥΡΑΝΟΥ», που εκδόθηκε το Μάη του 2007 από τις εκδόσεις Λιβάνης.