H Bιβλιοθήκη της Κεφαλονιάς

Βιβλία

Βιβλία

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ / Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος: επιστημονική επιμέλεια.Κείμενα εικαστικά: Ευαγγελάτος Κώστας / Βιογραφικά σχόλια: Ηλίας Τουμασάτος – Λάμπρος Σιμάτος. / ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Περιέχει τις προσωπογραφίες και τους πίνακες του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Με τη συλλογή αυτή παρουσιάζεται η κοσμική τέχνη των περασμένων αιώνων (17ος – 20ος) στην Κεφαλλονιά. Εκατό περίπου έργα είναι δημοσιευμένα στον παρόντα τόμο, έργα αξιόλογων ζωγράφων Κεφαλλονιτών ή ξένων, που έχουν αντικείμενο τους συνήθως μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες του νησιού. Τα έργα φιλοτέχνησαν σημαντικοί ζωγράφοι της εποχής, όπως οι Μηνιάτης, Καντούνης, Ξυδιάς, Προσελάντης, Αβλιχος, Βικάτος, Παρθένης, Γερανιώτης, Τσαρούχης και άλλοι.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που παρίστανται στα πορτραίτα ξεχωρίζουν αυτές των: Νικολάου και Ανδρέα Καρούσου, Σάββα Αννινου, Πέτρου Βαλσαμάκη, Αικατερίνης Σάββα Αννίνου, Δήμου και Νικολάου Βαλσαμάκη, Σπυράκη Μεταξά – Καψολιβέρη, Ηλία Ζερβού – Ιακωβάτου, Χρυσάνθης Ζερβού – Ιακωβάτου, Κάτες Τυπάλδου – Φορέστη, Χαραλάμπου Γερασίμου Μοντεσάντου, Contessa Anna Jane Rivarola, Σπύρου, Θωμαϊδος και Γεωργίου Βανδώρου, Ιωάννη Μεταξά, Μαρίνου Κοργιαλένειου κ.α.Οι δημιουργοί ζωγράφισαν πολιτικούς, στρατιωτικούς, νομικούς, συνθέτες, εμπόρους, ηθοποιούς, δασκάλους, ιατρούς, εξέχουσες φυιογνωμίες της Κεφαλονιάς όλοι τους. Αυτό που εντυπωσιάζει στη συλλογή είναι ότι στον καμβά αποτυπώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Ως μοντέλα στήθηκαν οι οικογένειες Αννίνου, Βαλλιάνου, ο συνθέτης Διονύσιος Λαυράγκας, ο Ιωάννης Μεταξάς, η ηθοποιός Μαρία Βαλσαμάκη κ.ά.

ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΧΙΜΑΙΡΑΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (μυθιστορηματική βιογραφία) Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα / -Βασισμένο σε νεώτερα στοιχεία- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ. Η ιστορία του Έλληνα θαλασσοπόρου Ιωάννη-Απόστολου Φωκά-Βαλεριάνου, το ισπανόφωνο όνομα του οποίου δόθηκε στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ του νοτίου μέρους του Βανκούβερ και του βορείου της χερσονήσου της Ολυμπίας στα μακρινά σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Έφηβος ακόμα, άφησε την γενέτειρά του, Κεφαλλονιά, και μπήκε στην υπηρεσία του Ισπανικού Στέμματος. Με τα μεγάλα ιστιοφόρα κατευθύνθηκε στις Νέες Χώρες και, μετά από μια ζωή γεμάτη περιπέτειες κι ασύλληπτες εκπλήξεις, ανακάλυψε το 1592 τα Στενά που φέρουν το όνομά του –Στενά Χουάν ντε Φούκα-, που τότε θεωρούνταν μυθικά και ήταν γνωστά ως Στενά του Ανιάν. Απογοητευμένος όμως από τις απραγματοποίητες υποσχέσεις των Ισπανών, κατέφυγε στο νησί του, κρύβοντας βαθιά μέσα του το μυστικό δρόμο που οδηγούσε στο αχαρτογράφητο πέρασμα. Κι όταν η ελισσαβετιανή Αυλή, εχθρός της Καθολικής Ισπανίας, κατόρθωσε να προσεγγίσει τον ντε Φούκα και να στηρίξει το δεύτερο ταξίδι του στα παγωμένα στενά, ήταν πλέον αργά. Ο θάνατος είχε προλάβει το μεγάλο ταξιδευτή… ΣΤΗΝ SHORT LIST ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ 2008 ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ.

IN THE STRAITS OF CHIMERA / JUAN DE FUCA / HISTORICAL NOVEL / Evridiki Livada – Duca -Based on new evidence- Kedros Editions/ This is the story of the Greek navigator Ioannis – Apostolos Phocas (Fokas) Valerianos, whose Spanish name – Juan de Fuca – was given to the straits between the southern part of Vancouver island and the north of the Olympic Peninsula, somewhere in the faraway boundaries between Canada and the U.S.A. As a young man, he left his native land, Kefallinia, and enlisted in the naval force of the Spanish Crown. With the huge sailing-ships he traveled to the newly found distant lands. In 1592, after living many adventures and inconceivable surprises, he discovered the straits that are now named after him – Juan de Fuca Straits- while in his time they were believed to be the mythical Straits of Anian. Being very disappointed by the unfulfilled promises of the Spanish Vice King in Mexico and the King Philip II in Madrid he found shelter in his Greek home land, burying deep into himself the secret way leading to the uncharted straits..

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ “Ο ΚΕΦΑΛΟΣ”

A-Δ ΔΕΜΠΟΝΟΣ / ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ένα από τα πολλά μελετήματα του ιστοριοδίφη Α-Δ Δεμπόνου με άξονα την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου του Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

ΜΑΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Δεμπόνος Αγγελοδιονύσιος ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας συγκεντρώνει ένα λαογραφικό πακτωλό από κάθε Κεφαλλονίτικη γωνιά που αφορά τη μαγική ιατρική στην Κεφαλλονιά και καθώς αναφέρει και ο ίδιος στον πρόλογο του έργου του: Αυτό το μόχθο μιας ολόκληρης δεκαετίας, δημιούργημα της αθάνατης λαϊκής ψυχής, με αγάπη και κατανόηση σε ότι στάθηκε στήριγμα της στιγμές της ανημπόριας, προσφέρω σήμερα σα μικρή συμβολή στη λαογραφία του νησιού μας

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ- Από τον 16ο μέχρι τον 21ο αιώνα / Μαρκαντωνάτου – Σιμάτος / Εκδόσεις ΕΙΚΩΝ

Ο σεισμός της 12ης Αυγούστου του 1953, ίσως ο πιο καταστρεπτικός στην Ιστορία της Κεφαλλονιάς, επέφερε μια απότομη και ολοκληρωτική ρήξη με το παρελθόν. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ολόκληρος ο αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός πλούτος του νησιού καταστράφηκε ολοσχερώς, μιας και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι πόλεις και τα χωριά ισοπεδώθηκαν. Η παρούσα έκδοση, η οποία βασίζεται σε βιβλιογραφική και επιτόπια έρευνα, καθώς και σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παλαιό και σύγχρονο, προσφέρει ένα ταξίδι στον χρόνο με μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση του αρχιτεκτονικού θησαυρού της προσεισμικής περιόδου και συγκεντρώνει πολύτιμο υλικό για ένα παρελθόν που χάθηκε. Εκτός, όμως, από τη λεπτομερή καταγραφή της αρχιτεκτονικής παράδοσης στην Κεφαλλονιά, στο συγκεκριμένο λεύκωμα έχει συγκεντρωθεί και πλήθος σημαντικών στοιχείων σχετικά με την ιστορία του νησιού, τους παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής, τους τεχνίτες και τους τεχνικούς όρους της οικοδομικής στο νησί, ενώ παρατίθενται επίσης και δείγματα σύγχρονων κατοικιών με χαρακτηριστικά στοιχεία από την προσεισμική περίοδο.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Γαλανός Γεράσιμος Σωτ.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Κεφαλλονίτικες λαϊκές αποκριές είναι το θέμα του νέου βιβλίου του Γεράσιμου Γαλανού, που προσπαθεί με έναν ευχάριστο τρόπο να μας ταξιδέψει στα τοπικά έθιμα τις εορταστικές αυτές ημέρες, του κεφιού και του ξεφαντώματος.

Σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους, μπορείτε να διαβάσετε για τα καρναβάλια του παρελθόντος και τα ιδιαίτερα έθιμα κάθε περιοχής, ενώ οι μικροί μας φίλοι μπορούν να συμμετέχουν νοητά και να μάθουν εύκολα μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια που περιέχονται στην καλαίσθητη αυτή έκδοση.

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ Β’ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ – Κ.Π. Φωκάς Κοσμετάτος -(Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου)

Έζησα εις το Αργοστόλι τους φοβερούς σεισμούς του 1953. Είδα από κοντά τα πάντα να γκρεμίζονται και το σπίτι μου να καίεται…Έπειτα από λίγες ημέρες έφευγα επιστρέφοντας στα Αθήνας. Δειλινό του Αυγούστου. Την ώρα που έφευγα, ο ουρανός ήταν κατακόκκινος σαν ματωμένος. Το σκοτάδι της νύχτας που επλησίαζε, μαζί με το κόκκινο εκείνο χρώμα του ουρανού και το σκούρο της γης, έδιναν στα ερείπια ένα πένθιμο χρώμα μωβ, παράξενο εκείνη την ώρα και θρηνητικό, που με εντυπωσίασε. Κι όπως κοιτούσα, πάνω από το πλοίο που έφευγε, με τα μάτια ολάνοιχτα μου φάνηκε πως σηκώθηκε μπροστά μου το πιο συγκλονιστικό όραμα. Μου φάνηκε πως ξεπρόβαλαν ξαφνικά μέσα στα ερείπια χιλιάδες νεκροκεφαλές, με χέρια που τα σήκωναν μόλις από τη γη και τα κινούσαν προς εμέ με ικεσία. Μου φάνηκε πως μου μιλούσαν και με ρωτούσαν με παράπονο: «Φεύγεις κι εσύ, όπως κι οι άλλοι;»

Τα μάτια μου εβούρκωσαν, κι αμίλητος έδωσα αμέσως την απάντησή μου. Τους υποσχέθηκα νοερώς, πως δε θα αργήσω να ξαναγυρίσω και πως θα κάμω έργο μου να περιγράψω κάποτε και να παρουσιάσω όπως μπορώ τις αφανισμένες ομορφιές τους και τις χάρες τους…

Και να που ήρθε η ώρα! Πιστεύω πως μέσα στις εικόνες και τα κείμενα του βιβλίου αυτού υπάρχει κάτι από τη στοργική μου διάθεση, να εκπληρώσω την υπόσχεσή μου προς τα τραγικά ερείπια… (Ο συγγραφέας στον πρόλογο του έργου).

ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Έργο συλλογικό

Έκδοση Δήμου Πυλαρέων

Δίτομο έργο.

Τα πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το 2006 στην Αγία Ευφημία για τον Μαρίνο Αντύπα.

Ανάμεσα στους ομιλητές και οι: Αναλυτή Δήμητρα, Γαρμπής Νικόλαος, Δεμπόνος Α-Δ., Δημουλάς Κωνσταντίνος, Θωμάς Νικόλαος, Κουγιανός Διονύσιος, Λάσκαρης Παναγής, Λειβαδά Ευρυδίκη, Λουκάτος Σπύρος, Μαρκέτος Σπύρος, Μοσχονά Παναγιώτα, Μπρέγιαννη Κατερίνα, Πηγαδάς Νίκος, Πετράτος Πέτρος (που είχε και την όλη επιμέλεια του έργου καθώς και την Οργάνωση του Συνεδρίου), Πυλαρινός Θεοδόσης, Στράνη Φαίη, Τουμασάτος Ηλίας, Φλεβοτόμος Διονύσης, Ωρμπάκε Βέμουντ κ.α.

ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΠ’ ΤΟ ΦΟΡΤΣΕΡΙ ΤΣΗ ΝΙΟΒΗΣ

Φωτεινάτου – Καμπίτση Νιόβη

Εκδότης: ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ

Στο βιβλίο αυτό υπάρχει κάτι πολύτιμο, κάτι ακριβό, θύμησες όμορφες, γεύσεις αυθεντικές. Παρουσιάζονται παραδοσιακές συνταγές, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τα χειρόγραφα τετράδια μαγειρικής των νοικοκυρών, που παλιά ονομάζονταν “Τετράδια Γλυκισμάτων και Φαγητών” ρετσέτες ξεθωριασμένες από τον χρόνο, γεμάτες όμως παράδοση, αρχοντιά και μεράκι για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ό,τι ακριβώς χαρακτηρίζει την αυθεντική κεφαλλονίτικη κουζίνα.

Εκτός από τις επιλεγμένες συνταγές, στη συγκεκριμένη έκδοση παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες των Κεφαλλονιτών, όπως και για τα φημισμένα τοπικά προϊόντα.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 (Β΄ τόμος) / Γεράσιμος Πεντόγαλος / Εκδόσεις UNIVERCITY STUDIO PRESS”Αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μία συγγραφή που θέλει προπάντων να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση των γιατρών που υπηρέτησαν τους ανθρώπους της Κεφαλονιάς μετά την ‘Ενωση των νησιών του Ιονίου με την Ελλάδα μέχρι τον πόλεμο του 1940. Οι ξένοι δεν κυβερνούσαν πλέον εδώ, όμως οι δοκιμασίες που αλυσιδωτά ζούσε η χώρα είχαν την επίδρασή τους και στο νησί. Οι άνθρωποι σ’ αυτές τις συνθήκες αγωνίζονταν με καρτερία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσώρευε η φτώχεια, οι πόλεμοι, οι αρρώστιες. Και οι γιατροί, όσο μπόρεσα να μάθω διαβάζοντας και ρωτώντας, βοήθησαν αποφασιστικά τους κατοίκους του νησιού να περιορίσουν αυτά τα προβλήματα και όχι μόνον τις αρρώστιες. Και αναφέρομαι βέβαια στους γιατρούς που άσκησαν ιατρική στην Κεφαλλονιά για ικανό διάστημα και οι περισσότεροι από αυτούς για όλη τους τη ζωή.

Το νησί έχει δώσει γιατρούς τα ίδια χρόνια που γνώρισαν ξεχωριστή φήμη ασκώντας ιατρική έξω από τον χώρο του. Ο Φωτεινός Πανάς, ο Παναγής Λιβιεράτος, ο Γρηγόριος Ροσόλυμος, η Αγγελική Παναγιωτάτου γνωρίζουν διεθνή αναγνώριση στους ξένους τόπους που είχαν εγκατασταθεί και ασκούσαν την επιστήμη τους. Αλλά και στην Αθήνα σημαντικός είναι ο αριθμός των γιατρών που διαπρέπουν και έχουν πρώτες θέσεις στην ιατρική ιεραρχία. Ο Γεράσιμος Φωκάς, ο Μαρίνος Γερουλάνος, ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο Σπυρίδων Λιβιεράτος, ο Γεώργιος Κοσμετάτος διατελέσανε καθηγητές στην Ιατρική Σχολή Του Εθνικού Πανεπιστημίου και έβαλαν τη σφραγίδα της προσωπικότητάς τους στην ιατρική των χρόνων που αναφέρεται αυτή εδώ η μελέτη…”.

ΦΑΡΟΣ

Σπηλιώτης Γεώργιος

Εκδότης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

“…Μέσα στα ποιήματα του Γιώργου Σπηλιώτη δεν βρίσκουμε μόνο την αναζήτηση και τη νοσταλγία, συναισθήματα που ταιριάζουν άλλωστε με το γενικότερο χαρακτήρα της ποιητικής του συλλογής, αλλά και τον έρωτα, την μοναξιά και την ελπίδα. Ταξιδεύουμε μαζί του μέσα από τους στίχους του, ξενυχτάμε στις βάρδιες του, ονειρευόμαστε και περιμένουμε το λιμάνι που θα συναντήσουμε…”

“… Τα τριάντα ένα ποιήματα της συλλογής αυτής είναι μιλήματα ενός νοσταλγού, βαθιά χαραγμένες παραστάσεις, ομιλούσες μαρτυρίες ενός ναυτικού, που ομολογεί με τη ματιά βυθισμένη κάπου μακριά, πέρα…”

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ / Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός – Κωνσταντίνος Στάβερης Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας

Μοναδικό λεύκωμα που περιλαμβάνει, όλες τις απεικονίσεις του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά, και αρκετές εκτός νομού, σε έρευνα και φωτογράφηση Γερ. Γαλανού και κείμενα Κ. Στάβερη.

“Είχα την ευτυχή τύχη και την διακριτική τιμή να παρακολουθήσω την πορεία του βιβλίου αυτού από την σύλληψή του ως ιδέα μέχρι και την πραγμάτωσή του. Από το αρχικό του στάδιο μέχρι και σήμερα με διακατέχει ο ίδιος ενθουσιασμός. Αναλλοίωτος. Και νοιώθω το ίδιο δέος ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του καθώς αποκαλύπτεται μια άλλη, άγνωστη, απεικόνιση του «μοναχού Κυρίου Γερασίμου» (έγγραφο 1561, Σεπτ. 21). Ο πλούτος αυτός αληθινά εκπλήσσει και εντυπωσιάζει.

Με οδηγό το πάθος της έρευνας, την διορατική σοφία, την πίστη και την ελπίδα, ο Μάκης ξεκίνησε το οδοιπορικό στους δρόμους τούς χαραγμένους με τον χρωστήρα αποτυπώνοντας στην μηχανή του τις αγιογραφίες τού «Ευλογιμένου ηερομονάχου» (έγγραφο 1564, αφξεδ, Δεκεμβρίου λ΄). Το έργο αυτό είναι αναμφίβολα έργο ζωής. Αποτελεί ένα πνευματικό απόθεμα, έναν θησαυρό που συνδυάζει την θεολογία με τα εικαστικά, την ιστορική τεκμηρίωση με την φωτογραφική παράθεση. Είναι μελέτημα ιστορικής διάστασης, καταγραφή μοναδική, την αξία και την ωφελιμότητα της οποίας θα την κρίνει το αύριο καθώς θα αποτελέσει και διαχρονική ανασημασιοδότηση της θεματικής που εξετάζει. Είναι ένα έργο πρωτότυπο, σαφώς όχι προϊόν μίμησης –όπως τόσα και τόσα άλλα έωλα και ανούσια-. Μια σπορά που θα καρπίσει στο βάθος των χρόνων. Μια ελάχιστη προσφορά που θα σώσει μέρος του πλείστου.

Ο Μάκης βίωσε, με πίστη και αποφασιστικότητα, την συγκεκριμένη έρευνα ως προσωπική αναγέννηση. Κάθε μέρα, όπως ανακάλυπτε μια νέα ιστόρηση του Αγίου Γερασίμου, γεμάτος ενθουσιασμό και αισιοδοξία, με πληροφορούσε για το γεγονός.

Πήγε σε όλες τις εκκλησιές στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη. Και σε πολλές όπου τα αχνάρια των Κεφαλλήνων είναι έντονα. Σε αρκετές από αυτές, η εσωτερική φωνή τον οδηγούσε σε περαιτέρω ανεύρεση αγιογραφιών. Δεν αρκείτο σε αυτές που του έδειχναν οι ιερείς ή οι επίτροποι. «Κάτι» μέσα του τον καθοδηγούσε. «Ψάξε» του έλεγε. Και αυτός εύρισκε. Ξετρύπωνε όλο και κάποια εικόνα που βρισκόταν καταχωνιασμένη στην λήθη των γωνιών των ναών, αφιέρωμα πιστών από χρωστήρα λαϊκού ζωγράφου. Την ξεσκόνιζε με συγκίνηση, έψαχνε την κατάλληλη θέση για τον σωστό φωτισμό και την φωτογράφιζε ξαναβάζοντάς την μετά στην πρότερή της θέση. Και μετά, στην επόμενη εκκλησιά.

Στη συνέχεια πήγαινε στον Κώστα τις φωτογραφίες των αγιογραφιών και ο Κώστας με την σειρά του έγραφε κείμενα παρατηρώντας τις απεικονίσεις. Ακολούθησε το στήσιμο του βιβλίου που από την αρχή μέχρι και το τέλος το παρακολούθησε ο Μάκης, το τυπογραφείο, η παράδοση, η παρουσίαση.

Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα η θετικότατη συμβολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας που από την αρχή αγκάλιασε και εμχύχωσε τον Μάκη σε αυτήν του την προσπάθεια και χρηματοδότησε την έκδοση αυτή που θα κοσμήσει τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Το έργο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη.

Στο πρώτο υπάρχει φωτογραφική ανατύπωση της Ακολουθίας του Αγίου στις 20 Οκτωβρίου που τυπώθηκε στην Βενετία το 1789, το Πατριαρχικό σιγίλλιο, κείμενο εισαγωγικό του συγγραφέα-ερευνητή, συντομότατη παρουσίαση των αγιογραφιών, ενδεικτική και όχι εξαντλητική βιβλιογραφία-υμνογραφία, και σχόλια σε δυο απεικονίσεις του Αγίου σε Βενετικά έγγραφα.

Το δεύτερο μέρος -όπου – και οι αγιογραφίες- αποτελείται από επιμέρους κεφάλαια. Με μοναχική αμφίεση. Με ιερατική αμφίεση.Με άλλους Αγίους. Σκηνές βίου (κοίμησή Του κ.α.). Χαρακτικά – αργυρόγλυπτα. Ιερό Σκήνωμα. Πανόραμα. Τοιχογραφίες.

Στις παραπάνω ενότητες βρίσκονται ταξινομημένες όλες οι απεικονίσεις του Αγίου μας”.

Εισήγηση της Ευρυδίκης Λειβαδά κατά την παρουσίαση του λευκώματος

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ (1797-1940) Β΄ Τόμος ΓEΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ,

Ο νέος ολοκληρωμένος τόμος της Ιστορίας της Κεφαλλονιάς του καθηγητή Πανεπιστημίου στη Νεώτερη Ιστορία Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου, συμπληρωμένος και με την ύλη του εξαντλημένου Β΄ τόμου, κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, αξιοποιώντας νέα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει πολλαπλά αποτελέσματα, ιδίως μέσα από το έργο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.

Οι επιδόσεις του Γ. Μοσχόπουλου στην τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του είναι προ πολλών ετών γνωστές και αναγνωρισμένες. Ωστόσο, πρέπει ευθύς εξαρχής να τονιστεί η πληρότητα και η επιστημονικότητα, με τις οποίες εξετάζει τα θέματά του πολλά χρόνια πριν η θεραπεία της τοπικής ιστορίας γίνει του συρμού, και ιδιαίτερα να επιτονισθεί η τοποθέτηση και συσχέτιση εκ μέρους του της κεφαλληνιακής ιστορίας στον ευρύτερο και σύνθετο χώρο της επτανησιακής, της νεότερης ελληνικής και της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Και περαιτέρω, όμως, πρέπει να επισημάνουμε την έμφαση που έδωσε στον ολοκληρωμένο αυτόν τόμο στο εποικοδόμημα, αφιερώνοντας πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες στον πολιτισμό –η παιδεία, η λογοτεχνία, τα γράμματα και οι τέχνες εν γένει, στις οποίες αναφέρεται διά μακρών, δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις στο ιστορικό υλικό του, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αποτέλεσαν την ώριμη εκδήλωση των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στην Κεφαλλονιά. Αρκεί να αναφερθεί η περίπτωση του Ανδρέα Λασκαράτου, ο οποίος εξέφρασε με τον δικό του τρόπο τις αγωνίες και την παθογένεια του κεφαλληνιακού χώρου και να επισημανθεί η πανελλήνια δικαίωση και αποδοχή που είχε το αντιρρητικό έργο του.

Η όλη αυτή εργασία αρχίζει από το 1797, έτος της έλευσης και της επαναστατικής πρότασης των Γάλλων Δημοκρατικών στα Επτάνησα, εποχή ανατροπής του status quo αιώνων βενετοκρατίας, και λήγει το 1940, πριν από την έκρηξη του πολέμου και τις τεράστιες αλλαγές που επέφερε αυτός και η μετεμφυλιακή περιπέτεια στη νοοτροπία και στην πολιτική συμπεριφορά του λαού.

Όπως ήδη αφέθηκε να εννοηθεί, το γεγονοτολογικό υλικό αποτελεί τη βάση της ιστορικής θεώρησης του συγγραφέα, ο οποίος με αντικειμενικό και τεκμηριωμένο τρόπο παραθέτει πράγματα και πρόσωπα, δημιουργώντας το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο εκτυλίσσει τις κρίσεις και τα συμπεράσματά του, κυρίως όμως δείχνοντας, με τη διακριτική αξιοποίηση της σχέσης αιτίου και αιτιατού, τις πολιτικές διεργασίες και τις επιπτώσεις τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είτε στη θεσμική μορφή του, είτε στην πρακτική ζωή, είτε στις ευρύτερες αλλαγές του κοινωνικού ιστού του νησιού. Και αυτά σε άμεση νομοτελειακή –και όχι αποκομμένα ή σπασμωδικά– και οργανική εξάρτηση από τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα των ευρύτερων περιοχών, κυρίως δε του ελληνικού χώρου. Και πέρα όμως από αυτά και εν είδει επιβεβαίωσής τους, η ιστορική πραγματικότητα με τις αντιθέσεις και αντιφάσεις της αναδεικνύεται, εφαρμοζόμενη στη διακίνηση των πνευματικών ιδεών, όχι αφηρημένα αλλά με αληθινές αποτυπώσεις και νέο ερευνητικό υλικό από τον χώρο της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών (υλικό σχετικό κυρίως με τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον χώρο των εικαστικών τεχνών), που αντικατοπτρίζουν τη μετουσίωση των γεγονότων και των συμβάντων σε πνευματική πράξη. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την αξιοποίηση, από τον συγγραφέα, του Διαφωτισμού και του κινήματος του ριζοσπαστισμού για την κατάδειξη των ποικίλων αλλαγών στον Κεφαλλονίτικο χώρο, κατεξοχήν δε στη διαμόρφωση του μοναδικού χαρακτήρα του Κεφαλλήνα.

Οι πρωταγωνιστές Γάλλοι Δημοκρατικοί, Ρωσότουρκοι, Επτάνησος Πολιτεία, Γάλλοι Αυτοκρατορικοί, Άγγλοι, αντιδράσεις και επαναστατικά κινήματα, Κριμαϊκός πόλεμος, ριζοσπαστικό κίνημα με επίκεντρο την Κεφαλλονιά, Ένωση, απαρτίζουν το υλικό του πρώτου μέρους και ως κατακλείδα και επιστέγασμα εκάστου τμήματος ακολουθεί η παρακολούθηση της οικονομικής, της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής του τόπου.

Αφομοίωση, σχέσεις της τοπικής ιστορίας σε σχέση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, συνέχεια ριζοσπαστικής δράσης με τις μεταλλαγές της και αλλαγές του πολιτικού πνεύματος, πρωτοσοσιαλισμός και σοσιαλισμός, ελληνική Βουλή και Κεφαλλήνες, βενιζελισμός και Ιωάννης Μεταξάς αποτελούν αδρά τα από το 1864 έως το 1940 αναφερόμενα αντικείμενα στο δεύτερο μέρος του εξεταζόμενου τόμου. Και πάλι η κορύφωση του τμήματος αυτού συντελείται με την αναφορά στην κοινωνική κατάσταση και την πνευματική ζωή για την ίδια περίοδο.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια προτυπική δουλειά που πρέπει να βρει μιμητές και συνεχιστές για τις άλλες ελληνικές περιοχές, ώστε να συγγραφεί κάποτε η συνθετική ιστορία του τόπου μας κατά τον κρίσιμο για την εθνική αυτοσυνειδησία 19ο και τον ταραχώδη 20ό αιώνα.

Του Θεοδόση Πυλαρινού

Να μη λείψει από καμιά θιακο-Κεφαλλονίτικη βιβλιοθήκη. Θα το βρείτε στα τοπικά βιβλιοπωλεία και πρακτορεία εφημερίδων.

Το βρήκαμε στην Εφημερίδα των Κεφαλλήνων

email
Πηγή άρθρου: odusseia.gr