Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση;

Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση;

Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση;

Το βιβλίο «Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση;» πραγματεύεται ένα ευαίσθητο και σύνθετο πρόβλημα της εποχής. Την υπαρξιακή και ψυχολογική κρίση που βιώνουμε προσωπικά και κοινωνικά μέσα σε μία κοινωνία που οικονομικά και ηθικά καταρρέει.

Το καθημερινό άγχος του μέσου Έλληνα έγινε η αναζήτηση χρήματος και η αναζήτηση τροφής. Παλινδρομούμε ξανά σε μία κατάσταση κάλυψης αρχέγονων αναγκών. Δεν παλεύουμε πια για ένα καλύτερο αύριο. Δεν στοχεύουμε στην υλοποίηση των πολυπόθητων ονείρων μας. Απλά και ταπεινά, μοχθούμε γεμάτοι αγωνία για κάτι που ήταν δεδομένο. Την επιβίωσή μας!

Μέσα σε αυτή τη σκοτεινή εποχή, λοιπόν, καλούμαστε όλοι να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας, ακόμα και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Έτσι, ίσως διακρίνουμε τις μικρές χαραμάδες φωτός απ’ όπου αντλούμε τη χαρά, την ενέργεια και τη δύναμη ώστε για λίγες στιγμές να σταματήσουμε τον χρόνο και να νιώσουμε ξανά κάτι που μας γεμίζει.

Το άγχος μας, όμως, δε μας βοηθά. Χρειάζεται να το διαχειριστούμε με έναν τρόπο, ώστε εκείνο να πάψει να ψιθυρίζει στο αυτί μας πως δεν θα τα καταφέρουμε, πως είμαστε άχρηστοι και ανεπαρκείς. Γίνεται πλέον ανάγκη να το πολεμήσουμε με όλα μας τα όπλα ώστε να καταφέρουμε να διώξουμε τα σύννεφα που μας θολώνουν και να αναζητήσουμε εκείνες τις μικρές ευκαιρίες ζωής που παρουσιάζονται στο δρόμο μας και μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και μία δυσβάσταχτη καθημερινότητα σε έναν ταπεινό, συναισθηματικό παράδεισο.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και αλλάζουμε και εμείς μαζί του. Το μόνο που μας απέμεινε είναι ένας προσωπικός μικρόκοσμος μέσα στον οποίο πρέπει να χωρέσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, ανθρώπους-νησιά όπου θα μπορούμε για λίγο να ξαποστάσουμε ώσπου η θάλασσα να ημερέψει.

Υπάρχει η χαρά μέσα στην κρίση;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Υπάρχει η χαρά! Τόσες κρίσεις, τόσοι πόλεμοι, τόσα προβλήματα, δεν κατάφεραν να μας την κλέψουν. Αρκεί να υπάρχουν οι άνθρωποι, εκείνοι που θα σταθούν δίπλα μας και θα σταθούμε κι εμείς κοντά τους. Αρκεί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας κατάματα και να του δώσουμε αυτά που έχει ανάγκη και όχι αυτά που νομίζει ότι είναι αναγκαία. Και μέσα σε όλα, χρειάζεται να χωρέσουμε την αγάπη και να αφεθούμε στις ψυχοθεραπευτικές της ιδιότητες. Να αφεθούμε, επιτέλους, σε κάτι πιο ουσιαστικό!

Ήρθε ο καιρός να βάλουμε ένα τέλος στην παλιά μας ζωή και να εγκαινιάσουμε μία καινούρια, μέσα στην οποία θα μπορέσουμε να αισθανθούμε ασφαλείς, να νιώσουμε την αγάπη να μας πλημμυρίζει, μπορώντας ξανά να κάνουμε όνειρα ώστε να χρωματίσουμε τη θλίψη που τα σβήνει λίγο-λίγο από τη ζωή μας. Ίσως ήρθε ο καιρός να βάλουμε ένα τέλος στο νόημα που έχουμε προσδώσει στα αντικείμενα, να απαρνηθούμε τον υλισμό και την επιδερμικότητα που μας χαρακτηρίζει.

Αρκεί να αλλάξουμε εμείς. Και ποιος ξέρει; Aυτή τη φορά ίσως κάνουμε εμείς τον κόσμο γύρω μας να αλλάξει μαζί μας.

Ο Παύλος Ιωαννίδης είναι ειδικός ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπευτής. Το βιβλίο του «Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr