Μαθήματα σοφίας από τον Όσκαρ Ουάϊλντ

 Όσκαρ Ουάϊλντ

Όσκαρ Ουάϊλντ

Τα ξεχωριστά λόγια ενός ξεχωριστού συγγραφέα, αμφισβητία της βικτωριανής εποχής, ανατρεπτικού της καθημερινότητας, ενός ανθρώπου που ζούσε για τις απολαύσεις, κυκλοφορούν σε ένα βιβλίο 231 σελίδων με τίτλο “Όσκαρ Ουάϊλντ, 99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα”, του Άλλαν Πέρσυ, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας του παγκοσμίως ευπώλητου “Νίτσε, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας” συγκέντρωσε τα επιγράμματα του Ιρλανδού συγγραφέα, αναλύοντας το καθένα με αναφορά στη σημερινή εποχή, έχοντας στόχο να διδάξει πώς να απολαμβάνουμε την ύπαρξη μας στη γη.

Πρόκειται για ένα απάνθισμα από τα γραπτά ενός γεννημένου… προβοκάτορα της ζωής, που μετέτρεψε τον κυνισμό σε life style, κόντρα στην υποκρισία και το ψέμα.

Ιδού μια επιλογή από το έργο του μυθιστοριογράφου, ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και κριτικού:

– Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν.

– Όλοι είμαστε στο λούκι, μερικοί από μας όμως κοιτάζουν τ’ άστρα.
– Η καθαρή και απλή αλήθεια σπάνια είναι καθαρή και ποτέ δεν είναι απλή.
– Όποιος ασχολείται με το παρελθόν του, δεν αξίζει να έχει μέλλον.
– Δε θέλω να πάω στον παράδεισο, κανένας από τους φίλους μου δεν είναι εκεί.
– Δεν ήταν μεγαλοφυΐα κι έτσι δεν είχε εχθρούς.
– Δεν είμαι τόσο νέος ώστε να ξέρω τα πάντα.
– Ονειροπόλος είναι αυτός που βρίσκει τον δρόμο του μόνο κάτω από το φεγγαρόφωτο και η τιμωρία του είναι να αντικρίζει την αυγή πριν από τους άλλους.
– Το χρήμα είναι σαν την κοπριά: όταν το στοιβάζεις, μυρίζει.
– Η καρδιά είναι φτιαγμένη για να ραγίζει.
– Το παρελθόν θα μπορούσε να εκμηδενιστεί. Αυτό μπορούν να το πετύχουν οι τύψεις, η άρνηση ή η λησμονιά. Το μέλλον όμως είναι αναπόφευκτο.
– Με συγχωρείτε, δε σας γνώρισα: έχω αλλάξει πολύ.
– Κανείς δεν είναι αρκετά πλούσιος για να εξαγοράσει το παρελθόν του.
– Τα πάντα στον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ, με εξαίρεση το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία.
– Είναι παράλογο να χωρίζεις τους ανθρώπους σε καλούς και σε κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί είτε βαρετοί.
– Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι, αυτό που έχει αξία είναι να κάνει τον κόσμο να πιστέψει πως το έκανε.
– Αν θέλεις να πεις στους άλλους την αλήθεια, κάνε τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν.
– Τα βράδια, όταν σκέφτομαι τα ελαττώματα μου, πέφτω αμέσως για ύπνο.
– Λατρεύω τις απλές απολαύσεις, είναι το τελευταίο καταφύγιο των περίπλοκων ανθρώπων.

– Πρέπει να εναρμονιζόμαστε με το χρώμα, την ομορφιά, τη χαρά της ζωής. Όσο λιγότερο μιλάμε για τα βάσανα, τόσο το καλύτερο.

Ο Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’ Φλάχερτι Ουίλλς Ουάιλντ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 16 Οκτωβρίου του 1854 από προτεστάντες γονείς.

Φοίτησε στο Port Royal School. Μελέτησε τους αρχαίους έλληνες κλασσικούς. Το 1881 επισκέφτηκε την Ελλάδα. Ως φοιτητής στην Οξφόρδη ξεχώρισε για την εκκεντρική του εμφάνιση, ντυνόταν με βελούδινα παντελόνια ιππασίας και είχε μακριά μαλλιά. Οι τρόποι του ήταν πότε προκλητικοί πότε λεπτοί. Ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας 140 διαλέξεις για το κίνημα του αισθητισμού και στη Γαλλία, όπουσυνδέθηκε με τον ποιητή Πολ Βερλέν. Παντρεύτηκε την Κόνστανς, πλούσια κόρη συμβούλου της βασίλισσας, με την οποία απέκτησαν δύο γιους. Το πλέον γνωστό του έργο ήταν -και είναι- “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι”.

Σε αυτό το μυθιστόρημα εκθειάζει την ομορφιά και τις απολαύσεις πέρα από την αμαρτία … Πολιτικά, ήταν οπαδός ενός αντιεξουσιαστικού σοσιαλισμού, όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του “Η ψυχή του ανθρώπου στο Σοσιαλισμό”.

Η προσωπική του σχέση με τον Λόρδο Άλφρεντ Ντάγλας ανάγκασε την γυναίκα του να αλλάξει επώνυμο και ο ίδιος υποχρεώθηκε να αποποιηθεί την κηδεμονία των παιδιών του. Καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία σε 2 χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Στο βιβλίο του “Εκ βαθέων” εξιστόρησε τα βιώματά του στην φυλακή. Όταν αποφυλακίστηκε, μετακόμισε στο Παρίσι και άλλαξε το όνομά του σε Σεμπάστιαν Μέλμοθ προσχωρώντας στο Καθολικισμό.

Πέθανε τις 30 Νοεμβρίου του 1900. Λέγεται πώς το τέλος του ήταν ανάλογο του παλιού Όσκαρ Ουάιλντ. Στο κρεβάτι του θανάτου έπινε σαμπάνια λέγοντας ότι δεν του αρέσει η ταπετσαρία του δωματίου του

Πηγή άρθρου: kerdos.gr