Βιβλία και Ταινίες για την Κεφαλονιά

«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»

«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»

Βιβλία που γράφτηκαν για την Κεφαλονιά

1.Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι. Μπερνιέρ ντε Λουί. Εκδόσεις Ψυχογιός 1995.

Ο θυελλώδης έρωτας ενός Ιταλού αξιωματικού με μια νεαρή Κεφαλονίτισα που αναπτύσσεται στις φλόγες του πολέμου και στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης.

2.Το φάλτσο μαντολίνο του λοχαγού. Λευτέρης Ελευθεράτος. Εκδόσεις Τεκμήριο 2002.

Απάντηση του Αντιστασιακού Λευτέρη Ελευθεράτου στην παραποίηση της αλήθειας και την κατασυκοφάντηση της Εθνικής Αντίστασης από τον Λουί ντε Μπερνιέρ στο βιβλίο του Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι.

3.Βιογραφία των ένδοξων ανδρών της νήσου Κεφαλληνίας.( εν Βενετία 1843) Εκδόσεις Καραβίας 1999.

Το βιβλίο αναφέρεται στις βιογραφίες 30 σημαντικών Κεφαλονιτών, που συνέβαλαν στην ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, όπως ο Σπυρίδων Λοβέρδος, ο Αθανάσιος Σκιαδάς, ο Γεώργιος Χωραφάς κ.α

4.Ο Ασπρογέρακας του Πέτρου Μαριάτου

Η ιστορία της ζωής ενός αγοριού σε ένα χωριό της Κεφαλονιάς την πρώτη δεκαετία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.( 1943-1955)

5.Το τελευταίο αγώνισμα του Δεκάθλου. Εκδόσεις Σίσυφος 1997.

Αναμνήσεις και αναφορές από τη ζωή του Αντώνη Τρίτση, ως πολιτικού, ως αθλητή, ως επιστήμονα αλλά και ανθρώπου.

6.Κωνσταντίνος Γεράκης, ο υπουργός των Μουσώνων ( 1647-1688 ) του Κιφ Φαξ Κλαίρ σε μετάφραση Νίκου Τσάγκα. Εκδόσεις Τροχαλία 2001

Η ιστορία του Κεφαλονίτικης καταγωγής Κωνσταντίνου Γεράκη, που παιδί ταξίδεψε στις Ινδίες ως λαθρεπιβάτης σε εμπορικό πλοίο και κατόρθωσε να γίνει Κυβερνήτης του Σιάμ ( σημερινή Ταυλάνδη ).

7.Νίκος Καββαδίας-ο τελευταίος αμαρτωλός του Δ.Νικορεντζου. Εκδόσεις Εντός

Ανάλυση και κριτική του πνευματικού έργου του πνευματικού έργου, αλλά και των ανθρώπινων πτυχών του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία.

8.Το τελευταίο γράμμα. Του Τάσου Καπατσούλια.Εκδόσεις Αλφειός.

Προσωπικά βιώματα και αναφορές του συγγραφέα για την τραγωδία των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Κεφαλονιά.

9.Κεφαλονιά. Η αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης.Του Νικολάου Γ.Λιβαδά-Τουμασάτου.

Το βιβλίο αναφέρεται στην τεκμηρίωση της θεωρίας ότι η Ομηρική Ιθάκη βρίσκεται στη χερσόνησο της Παλικής της Κεφαλονιάς.

10.Ομηρική Ιθάκη. Henriette Putman- Cramer και Γεράσιμου Μεταξά Αγγελάτου.

Ανάλυση αρχαίων κειμένων σχετικά με τον Όμηρο και αξιολόγηση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στην Κεφαλονιά που ενισχύουν τη νέα θεωρία για την Ομηρική Γεωγραφία.

11.Αναφορά στους δρόμους της Κεφαλονιάς.Κοσμετάτου Ελένη .-Εκδόσεις Πίτσιλος.

Μελέτη και κοινωνικές αναγωγές στη δημιουργία των οδικών δικτύων της Κεφαλονιας.

12.Τα χρόνια της Ιταλικής-Γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Λουκάτος Σπύρος.Εκδόσεις Αλκυών.

Αναφορά στην Ιταλογερμανική κατοχή στην Κεφαλονιά στη μετέπειτα Ιταλογερμανική σύρραξη και στη συμβολή της Εθνικής Αντίστασης στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

13.Οι ηττημένοι της Κεφαλονιάς.Γκουστάβ-Σμινκ Κ.Εκδόσεις Σμίλη.

Ο συγγραφέας μεταφέρει αφηγήσεις των κατοίκων της Κεφαλονιάς για τη σφαγή των Ιταλών της Μεραρχίας Aqui από τους Γερμανούς, καθώς επίσης και του Λοχαγού Παμπαλόνι που επέζησε της σφαγής και πέρασε στην Εθνική Αντίσταση.

14.Κεφαλονιά. 1500-1571.Η συγκρότηση της κοινωνίας του νησιού. Σταματούλα Ζαπάντη. Εκδόσεις University Studio Press.1999.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η περίοδος ανάμεσα στην κατάληψη του νησιού από τους Ενετούς και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα φέρει το νέο καθεστώς θα είναι καθοριστικές για τα επόμενα χρόνια.

15.Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς.Ανδρέα Λασκαράτου.Εκδόσεις Επίκουρος.

Το βιβλίο γράφτηκε το 1856 και σατιρίζει τις προλήψεις τη δεισιδαιμονία και τη μιζέρια των συμπατριωτών του καθώς και τη διαφθορά του Ορδόδοξου Κλήρου της Κεφαλονιάς.

16.Ιδού ο άνθρωπος. Εκδόσεις Εστία 1993.

Σε μια εποχή που η ψυχαναλυτική επιστήμη δεν είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα, το βιβλίο αυτό αποτελεί αξιόλογη συμβολή στην έρευνα του ανθρώπινου ψυχισμού.

17.Λαός και λαοπλάνοι.Ανδρέα Λασκαράτου.Εκδόσεις Ροές 1998.

Διαβάζοντας τι έγραψε πριν 160 χρόνια ο Ανδρέας Λασκαράτος για τους διεφθαρμένους πολιτικούς και την εκμετάλλευση του λαού θα διαπιστώσουμε ότι μέχρι τις μέρες μας, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

18.Ήθη έθιμα και δοξασίες της Κεφαλονιάς.Ανδρέα Λασκαράτου.Εκδόσεις Ελληνική Παιδεία.

19.Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα.Ποίηση Ανδρέα Λασκαράτου.Εκκδόσεις Περίπλους 1997.

20.Ανδρέας Λασκαράτος και Μιχάλης Άβλιχος. Βαγγέλης Σακάτος.Εκδόσεις Εντός 2000.

Η ζωή και το έργο των δύο μεγάλων σατιρικών ποιητών της Κεφαλονιάς

21.  ¨Λευκή Σημαία στην Κεφαλονιά” του Μαρτσέλο Βεντούρι (εκδόσεις Καστανιώτη, 1981)

Aναφέρεται στη μεραρχία Ακουϊ με τα πραγματικά ονόματα των Γερμανών αξιωματικών, ένα βιβλίο όπως αναφέρει και στην εισαγωγή ο τότε πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σ. Περτίνι “η ιστορική και πολιτική αξία ανακατώνονται με τη λογοτεχνική ….”.

Ταινίες που γυρίστηκαν στην Κεφαλονιά

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Ο θυελλώδης έρωτας ενός Ιταλού αξιωματικού με μια νεαρή Κεφαλονίτισα που αναπτύσσεται στις φλόγες του πολέμου και στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης.

Στη ταινία πρωταγωνιστούν ο Nicolas Cage και η Penelope Crouz . Έχει γυριστεί στη Σάμη Επίσης, στην ταινία φαίνονται η παραλία του Μύρτου στην σκηνή με την υποβρύχια νάρκη, το χωριό Διχάλια, στον κόλπο της Σάμης -φαίνεται η πλατεία του χωριού με το καφενείο, η εκκλησία και το σπίτι της Πελαγίας (Penelope Cruz)- και τέλος η παραλία Αντίσαμος, πίσω από τη Σάμη, όπου κατασκήνωναν τα ιταλικά στρατεύματα.

email
Πηγή άρθρου: travelearth.gr