Επίσημα πρωτεύουσα το Αργοστόλι – Το έγγραφο ορισμού του (20.4.1757)

Παλιό Αργοστόλι

Παλιό Αργοστόλι

Η Κεφαλληνία από το 1500 έως το 1797 ήταν υπό Βενετική κατοχή... Στις 20 Απριλίου 1757 ορίσθηκε από τον Δόγη Franciscus Lauredano η μετάθεση της πρωτεύουσας από το οχυρωμένο Κάστρο του Αη-Γιώργη στο παραθαλάσσιο Αργοστόλι. Οι πιο σημαντικοί λόγοι που στήριξε τη θέση του ήταν οι εξής: α) η μεγάλη εξάπλωση του λαθρεμπορίου, β) η ανεπαρκής φύλαξη του λιμανιού του Αργοστολιού, γ) οι παραβάσεις των υγειονομικών κανονισμών, δ) η καλύτερη επικοινωνία –λόγω γεωγραφικής θέσης- με όλο το νησί και ε) το παραθαλάσσιο του μέρους. Συνόψισε μάλιστα τους λόγους σε «φιλανθρωπικούς, οικονομικούς και καλής διοίκησης» και ξεκίνησε τη μεταφορά της διοίκησης…

Τον καιρό εκείνο οι καιροί ήταν πολύ ταραγμένοι. Οι αντίθετες και πολυάνθρωπες φατρίες του νησιού έλυναν τις όποιες διαφορές τους με αίμα και η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Λεηλασίες, ληστείες, φόνοι και αναρχία ήταν σε καθημερινή διάταξη και τα μέτρα ασφαλείας είχαν αποδειχθεί ανεπαρκή. Ο φόβος αυτός ανάγκαζε τους προύχοντες, που ήταν ασφαλισμένοι στα οχυρά τείχη του Κάστρου, να μη θέλουν να εγκαταλείψουν την παλιά πρωτεύουσα και μάλιστα, εφεύρισκαν διάφορους τρόπους για να εμποδίσουν την εγκατάλειψή της, η οποία όμως ήταν αναπόφευκτη…. Άλλωστε ήδη από το 1750-1751 είχαν αρχίσει να γίνονται κάποια συμβούλια στο Αργοστόλι…

Τα έξοδα της μετακίνησης ήταν τεράστια. Έπρεπε να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές για να δεχθούν τους στρατιώτες, τους αξιωματικούς, τους ανώτερους υπαλλήλους, τη διοίκηση. Πρώτος Προνοητής στη νέα έδρα της Κεφαλλονιάς ορίσθηκε ο Αλμπέρτο Μάγκνο. Νοίκιασε το σπίτι του Κόμη Νικολό Λοβέρδο στην Πλάκα και το μετέτρεψε σε Διοικητήριο. Η δίπλα Καθολική μονή παραχώρησε κτήματα όπου αναγέρθηκαν φυλακές, στρατώνες και αποθήκες. Συνέχισαν να κτίζονται και μεγάλα αρχοντικά από ισχυρές οικογένειες που δεν είχαν βάση στο Κάστρο, οι άρχοντες του οποίου, συνειδητοποιώντας πως δεν μπορούσαν πλέον να αλλάξουν την ανάπτυξη και την πρόοδο που ήταν συνυφασμένες με το κτίσιμο της νέας πρωτεύουσας, αποφάσισαν να κατεβούν στο παραθαλάσσιο μέρος…

Έτσι, δίπλα από το φιλόξενο, ασφαλές και ιδανικό λιμάνι του Αργοστολιού άρχισε να απλώνεται η νέα πολιτειούλα της οποίας οι Βενετοί είχαν δώσει αρκετά ονόματα όπως Πόρτο (Λιμάνι) της Κεφαλλονιάς και Πόρτο του Αρσενάλε που υποδηλώνει πως θα πρέπει να είχε ιδρυθεί τότε εκεί και ναυπηγείο….

Ακολουθεί το έγγραφο με το οποίο καθιερώθηκε ως πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Το έγγραφο αυτό, μαζί με άλλα σχετικά, φυλάσσεται στα Κρατικά Αρχεία Βενετίας.

ΔΟΥΚΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ  ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΣΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1757

clip_image001Με βάση την πρόνοια και τους κανονισμούς, με τους χαιρετισμούς του εδραιωμένου Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Ν. Κ. Agostin Sagredo που το διάστημα αυτό υποστηρίζει τις ανώτερες δημόσιες υπηρεσίες της Ανατολής, υπολογίζοντας τελικά την οφειλόμενη αρχή και τον πολιτισμό του νησιού της Κεφαλληνίας για γαλήνη και όφελος αυτού του λαού, της κοινότητας, και της δημόσιας ασφάλειας,

βρίσκω αυτό, σχεδόν στα τόσο σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα της συμβουλής στην άξια δικής του ευγνωμοσύνης (ενν. του Συμβουλίου) αναφορά για τη μεταφορά της δημόσιας Αντιπροσωπείας από εκείνο το κάστρο στο Αργοστόλι, που υποστηρίζεται από σταθερούς και πολύ αναγκαίους λόγους, επίζηλη συμβουλή…

Στις 20 Ιουλίου 1757

Franciscus Lauredano

Ελέω Θεού Δόγης Βενετών

Ευγενείς και σοφοί στο πρόσωπο του Alberto Magno, δικοί του εντολείς, πιστοί του Προβλεπτή Κεφαλληνίας, ακριβοί και εκλεγμένοι,

Αποφάσισε η Γερουσία με σκοπό τη δημοσιονομία και την οικονομία και την καλή διοίκηση να συνδράμει στη μεταφορά αυτής της Αντιπροσωπείας από το Φρούριο, στη γη του Αργοστολίου …

Τέτοια ας είναι η θέλησή μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι εκεί θα γίνουν και θα πραγματοποιηθούν με την πρέπουσα αξιοπρέπεια.

Δόθηκε στο Δογικό Ανάκτορο στις 11 Ιουνίου, 5 Ινδικτίωνος 1757

Υλικό ειλημμένο από το «Αργοστόλι» Η ιστορία της πόλης, Αργοστόλι, 2000, Ευρυδίκη Λειβαδά

Mετάφραση: Ευρυδίκη Λειβαδά

Αντίγραφο: Αρχείο ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Από την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων