Χάθηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος της AirAsia

AirAsia

AirAsia

Αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε ενώ πετούσε μεταξύ της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης. Ο πιλότος είχε ζητήσει να «αποκλίνει» από την πορεία πτήσης για να αποφύγει τις κακές καιρικές συνθήκες.

Στο αεροσκάφος A320-200 της AirΑsia που εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ινδονησίας επέβαιναν 162 άνθρωποι, επταμελές πλήρωμα και 155 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Συγκεκριμένα το αεροπλάνο βρισκόταν μεταξύ του λιμανιού Ταντζούνγκ Παντάν της Ινδονησίας και της πόλης Ποντιανάκ, στο Δυτικό Καλιμαντάν στο νησί Μπόρνεο όταν χάθηκε κάθε επαφή με το κέντρο ελέγχου, διευκρίνισε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

Όσον αφορά στην εθνικότητα των επιβατών, πρόκειται για 149 πολίτες της Ινδονησίας, 3 Κορεάτες, έναν πολίτη από τη Σιγκαπούρη, έναν Βρετανό και έναν υπήκοο από τη Μαλαισία. Οι τελευταίες πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο και για έναν Γάλλο.

Την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ επιβεβαίωσε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία. Όπως έγινε γνωστό από την έδρα της AirAsia στη Μαλαισία, είναι ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία μετέχει και η υπηρεσία πολιτικής αεροπλοΐας της Σιγκαπούρης.

Νωρίτερα το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανέφερε ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση QZ8501 έχασε την επαφή της με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας στις 6.17 π.μ. τοπική ώρα. (01:17 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας). Το αεροσκάφος έπρεπε να προσγειωθεί στις 08:00 π.μ. τοπική ώρα στη Σιγκαπούρη.
Χάθηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος της AirAsia

Είχε ζητήσει να ακολουθήσει ασυνήθιστη διαδρομή

Η αεροπορική εταιρία AirAsia δήλωσε σήμερα ότι «ο πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» που επικρατούσαν, σε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook. «Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε η AirAsia.

Νωρίτερα, το στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών Χάντι Μουστοφά δήλωσε ότι το αεροσκάφος πριν χάσει την επαφή του με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας είχε ζητήσει να ακολουθήσει μια ασυνήθιστη εναέρια διαδρομή.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 32.000 ποδών όταν ο πιλότος ζήτησε να «αποκλίνει»από την πορεία πτήσης ώστε το αεροπλάνο να πετάξει σε ύψος 38.000 ποδών για να αποφύγει τα σύννεφα και τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία.

Μαύρη χρονιά για την αεροπορία της Μαλαισίας

Το 2014 θα μείνει μια μαύρη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας της Μαλαισίας με την απώλεια δύο αεροσκαφών των εθνικών αερογραμμών Malaysia Airlines.

Στις 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε λίγο μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Η εξαφάνισή της παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα. Το αεροπλάνο φέρεται να συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, όταν πλέον τα καύσιμά του είχαν εξαντληθεί.

Στις 17 Ιουλίου, ένα άλλο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, εξερράγη εν πτήσει, κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, ανάμεσα τους 193 Ολλανδοί.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές για τις συνδέσεις ανάμεσα στα 17.000 νησιά της, παρουσιάζει -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της- μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας.

email