Αποδείξεις με ονοματεπώνυμο

Αποδείξεις

Αποδείξεις(Πηγή φωτογραφίας:nooz.gr)

Φρένο στην ελεύθερη διακίνηση αποδείξεων λιανικής πώλησης, αγαθών ή υπηρεσιών, μεταξύ των φορολογουμένων βάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των ενεργειών που κάνει για να “θωρακίσει” την κάρτα αποδείξεων, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει ταυτόχρονα τα έσοδα του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν κατά τις συναλλαγές τους φοροκάρτα θα είναι σφραγισμένες και προσωποποιημένες ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους φορολογούμενους, που έχουν στόχο να αποφύγουν το “πέναλτι” της εφορίας εάν δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων με βάση το εισόδημα που θα δηλώσουν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά μόνο φορποινή αν λείπουν αποδείξεις.

Ο νόμος ορίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλουν με τη δήλωσή τους αποδείξεις δαπάνης του ενός τετάρτου του εισοδήματός τους (25%) με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 5.000 ευρώ, στις 40.000 ευρώ αποδείξεις 10.000 ευρώ, ενώ στις 70.000 ευρώ περιορίζονται σε 15.000 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει περισσότερες αποδείξεις, δεν κερδίζει κάποια έκπτωση, όμως αν δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις, επιβάλλεται στη διαφορά ποινή φόρου 10%.

Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 2.500 ευρώ, αν υποβληθούν αποδείξεις 3.000 ευρώ, δεν έχει κανένα κέρδος, αν υποβληθούν αποδείξεις 2.000 ευρώ θα προκύψει έξτρα φόρος 50 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εφορία περνούν όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα), δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο, σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Πηγή άρθρου: nooz.gr