Την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α ζητούν οι Φοροτεχνικοί Κεφαλονιάς

Ένωση Φοροτεχνικών Κεφ/νίας-Ιθάκης

Ένωση Φοροτεχνικών Κεφ/νίας-Ιθάκης

ΠΡΟΣ:

Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1)ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ

2) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Κα ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝ.Φ.Ι.Α

Κύριε Υπουργέ,

έχοντας βιώσει και βιώνοντας καθημερινά τα επακόλουθα των καταστρεπτικών σεισμών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 στα νησιά μας θέσαμε πρώτη προτεραιότητα μας να ζητήσουμε την απαλλαγή καταβολής ΕΝ. Φ.Ι.Α στα νησιά μας, εν μέρει αποδεκτό όμως από εσάς εξαιρώντας την Κεφαλλονιά (όχι και την Ιθάκη κατά την άποψή μας εσφαλμένα) μόνο για το 2014 λες και η οικονομική άνοδος των νησιών μας θα είναι δεδομένη από το 2015, παρ΄όλα αυτά εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την άμεση ανταπόκριση σας.

Ως γνωρίζεται η προχειρότητα του Νόμου δημιούργησε ακραίες περιπτώσεις επιβολής εξοντωτικού φόρου στους πολίτες κυρίως σε ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με συνέπεια μπαλώματα και διορθώσεις οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι 20 Οκτωβρίου (κατά την δική σας εκτίμηση)

Επειδή θεωρούμε  ότι:

1)Η επιβολή του μνημονίου πέραν των άλλων σαφέστατα δημιούργησε κατακόρυφη πτώση της εμπορικής αξίας των ακινήτων με συνέπεια να επιβάλλεται φόρος στις διαμορφωθείσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

2)Ο Νόμος 4172/2013 στα εισοδήματα που προκύπτουν από εκμίσθωση ακινήτων προβλέπει αυτοτελή φορολόγηση (11%  μέχρι 12000€ εισόδημα, 33% για άνω των 12000€) η επιβολή και δεύτερου φόρου (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο επιβάλλει διπλή φορολόγηση καταργώντας ουσία και πνεύμα του Ν.4172/2013 (εξάντληση φορολογικής υποχρέωσης)

3)Η Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, πρέπει να ανταποκρίνεται στην φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, συνεπώς η επιβολή φόρου δεν πρέπει να εξαρτάται από την κατοχή ακίνητης περιουσίας αλλά από το εάν παρέχει στους φορολογούμενους εισόδημα και πολλώ δε μάλλον εάν το εισόδημα αυτό παρέχει στον φορολογούμενο την κάλυψη των φορολογικών επιβαρύνσεων.

4)Σαφέστατα προκύπτει από τον Νόμο περί ΕΝ.Φ.Ι.Α. ότι δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα για κάλυψη έκτακτων αναγκών αλλά θα επιβαρύνει κάθε ακίνητο στο διηνεκές και ως εκ τούτου  παραβαίνει τα συνταγματικά όρια.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε την πλήρη κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ.ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.ΚΟΡΣΙΑΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΡΙΑΤΣΙΛΙΜΙΔΟΥ

ΤΑΜΙΑΣ Σ.ΜΑΡΚΑΤΟΣ