H Eλλάδα, ο τουρισμός & η λιτότητα στον ξένο Τύπο

Ελλάδα

Ελλάδα

Ένα δημοσίευμα για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, μια αναφορά στην πώληση του Σκορπιού και η αδιέξοδη πολιτική λιτότητας είναι τα θέματα της επισκόπησης.

«H Ελλάδα περιμένει και πάλι περισσότερους τουρίστες» επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της η General Anzeiger της Βόννης και σημειώνει: «Ήλιος, παραλίες, πολιτισμός: στα σημεία που η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα η κρίση δεν άλλαξε τίποτα. Παρόλα αυτά τον περασμένο χρόνο οι τουρίστες δεν πήγαν, κυρίως οι Γερμανοί. Οι Έλληνες άλλαξαν μερικά πράγματα. Η στρατηγική τους φαίνεται να αποδίδει».

Αναμένονται και πάλι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα

Λίγο παρακάτω η General Anzeiger γράφει: «Πολλοί Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες συμμερίζονται τις αισιόδοξες προγνώσεις των τοπικών παραγόντων του τουρισμού και των πολιτικών – ένας από τους λόγους είναι οι χαμηλές τιμές. ‘Το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 40%’ δηλώνει ο Βίλι Βερχούφεν, πρόεδρος της Alltours και συμπληρώνει πως στο τέλος του 2013 θα δούμε και πάλι τα νούμερα των επισκεπτών που σημειώνονταν πριν από την κρίση. Η TUI, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, υποστηρίζει πως σε σχέση με το 2012 θα σημειωθεί μια αύξηση γύρω στο 9%. Το ταξιδιωτικό πρακτορείο δηλώνει πως η επιφυλακτικότητα των Γερμανών επισκεπτών έχει περάσει και πως η Κως και η Κρήτη παραμένουν στην τρίτη θέση ανάμεσα στους προορισμούς προτίμησης των πελατών τους. Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι, εκτιμά το συγκεκριμένο πρακτορείο, είναι σταθερές.»

Μια σύντομη αναφορά στην πώληση του Σκορπιού σε Ρώσο μεγιστάνα και στην ανάμειξη του ελληνικού κράτους για να διαπιστώσει εάν με την πώληση αυτή θίγονται συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου κάνει η Welt. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με τον τίτλο «Βοήθεια δισεκατομμυρίων από το Βερολίνο», αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.

Αδιέξοδη η πολιτική λιτότητας

Το ρεπορτάζ στην Handelsblatt ξεκινάει με έναν Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος δηλώνει ότι «’η κατάσταση στα δάνεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολη. Οι τράπεζες ολοένα και μειώνουν το πλαίσιο χορήγησης δανείων’ λέει ο Αθανάσιος Συριανός από την Ένωση Ελλήνων Ζυθοποιών στην Αταλάντη. Η συνέπεια είναι ότι σταματάει η ‘αιμοδοσία’ και (οι επιχειρήσεις) οδηγούνται στη χρεοκοπία. Ό,τι συμβαίνει όμως με την Ελλάδα, συμβαίνει και με πολλές άλλες επιχειρήσεις σε άλλες χώρες του Νότου, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Το άρθρο αναφέρεται στην πρωτοβουλία Σόιμπλε για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταλήγει πως σαν πρώτο βήμα η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει ισπανικές εταιρείες με μέχρι και ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ποσό που όπως σημειώνει η εφημερίδα δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό.

Τέλος, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει για την πολιτική λιτότητας της EE. «Εδώ και καιρό τα πράγματα ησύχασαν γύρω από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας. Σύντομα όμως αυτό θα τελειώσει. Η Κομισιόν προτείνει ότι μπορεί κανείς από τη μια να εφαρμόζει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, και να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να παραβιάζεται η συμπεφωνημένη πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να αντιδρά – όχι μόνο αυτή και όχι άδικα. Μείωση του χρέους, μείωση των ελλειμμάτων – αυτό ήταν εδώ και καιρό το πιστεύω της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μέχρι που οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ συνειδητοποίησαν ότι η Ευρωζώνη μόνο με τη λιτότητα δεν μπορεί να γλιτώσει από την ύφεση και την ανεργία των νέων».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή άρθρου: dw.de