Ρώμη για να την ερωτεύεσαι ξανά & ξανά

Ρώμη: Αυτή τη φορά ανακαλύψτε τις γειτονιές της

Ρώμη: Αυτή τη φορά ανακαλύψτε τις γειτονιές της.

Mπορεί την πρώτη φορά να είδες όλα τα Must. Αναβίωση των μονομαχιών στο Kολοσσαίο, περιπλάνηση στις αίθουσες του Βατικανού, να έριξες κέρμα στη Fontana di Trevi, να θαύμασες την πόλη από τον Άγιο Πέτρο, να είδες το Πάνθεον και την Piazza di Spagna. Όμως δεν πρόλαβες να χαρείς τις γειτονιές, τις βόλτες, τον espresso και τις καθημερινές στιγμές της πόλης.

Οι ομορφιές της Ρώμης δεν εξαντλούνται σε μία επίσκεψη. Πάντα η δεύτερη φορά είναι αυτή που θα σε οδηγήσει να ανακαλύψεις γεύσεις, μυρωδιές, προορισμούς τέχνης και ανερχόμενα στέκια που θα σε κάνουν ακόμα πιο φανατικό θαυμαστή της Αιώνιας Πόλης.

Το πέρασμα στην απέναντι μεριά του Τίβερη, νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου είναι συνώνυμο με μια βόλτα στην πιο όμορφη και γραφική γειτονιά της Ρώμης. Ένας πεζοδρομημένος λαβύρινθος στο χρώμα της τερακότας που «σπάει» με πολύχρωμες γλάστρες στα μπαλκόνια, κρεμασμένες μπουγάδες, ταλαιπωρημένες προσόψεις, καλλιτέχνες στις vinerie και πλατείες γεμάτες ζωή, ειδικά την Κυριακή το μεσημέρι. Προσπέρασε τη γοτθική εκκλησία του 12ου αι. Santa Maria in Trastevere και τη Villa Farnesinaμε τα μαγικά frescoes του Ραφαήλ και ανακάλυψε την gallery Ex elettro fonica από αρχιτέκτονες που μαθήτευσαν κοντά στη στη διάσημη αρχιτέκτονα Zaha Hadid. Εδώ θα δεις τη δυναμική νέα γενιά καλλιτεχνών να εκθέτει installations και προχωρημένα projects με ελεύθερη είσοδο. (Vicolo di Sant’ Onofrio10-11, www.exelettrofonica.com).

Επίσης το Trastevere είναι το place to be για να παρατηρήσεις έμπειρουςpizzaiolo να κάνουν… φρίσμπι την ολόφρεσκη ζύμη, πετώντας τη στον αέρα, και να τη στολίζουν μεcarcioffe (αγγινάρες), salumi (αλλαντικά), oολόφρεσκο βασιλικό και μυρωδάτη mozzarella. H Pizzeria AiMarmi με ατμόσφαιρα ’40s (τότε άνοιξε) και με μαρμάρινη επένδυση από πάνω ως κάτω είναι καθιερωμένη επιλογή για τους Ρωμαίους με τιμές €10-15 το άτομο για πολύ καλή πίτσα σε ξυλόφουρνο.

Δεν δέχεται κρατήσεις, αλλά αξίζει η αναμονή. Φήμες λένε ότι εδώ έτρωγε τις θρυλικές γεμιστές ελιές τους, ο Pasolini μετά τα γυρίσματα. Η πίτσα με ανθούς κολοκυθιού είναι must (Viale Trastevere 53-59, tel.+39 065 800 919). Τέλος, για να δεις οικογενειακά τραπέζια Ιταλών με… άφθονο θόρυβο, χύμα κρασί καιoriginal ιταλικά ορεκτικά, όπως trippa alla romana, κάτι σαν τον δικό μας πατσά αλλά κοκκινιστός, αναζήτησε την Da Lucia (μόνο με χάρτη στο χέρι…) σε ένα κινηματογραφικό στενάκι που ίσα χωράει μιαVespa. (Καθημερινά εκτός Δευτ. από τις 12:00-15:00 & 19:00-23:00 Vicolo del Mattonato, tel. +39 06 58 036 01)

Tip: Ένα πέρασμα από το ιστορικό Bar San Callisto επιβάλλεται ακόμα και για μια ματιά (Piazza SanCallisto 3-5). Εδώ οι Ιταλοί παππούδες που παίζουν πρέφα, «δένουν» με τους punk εκπροσώπους της νεολαίας με τα ξυρισμένα κεφάλια και τους arty φοιτητές που εκθειάζουν τη θεϊκή σοκολάτα – ρόφημα με σαντιγί το χειμώνα, σαν gelato το καλοκαίρι!

Μust sees

Villa Farnesina: Είσοδος: €5. Ανοιχτά: Δευτ.-Σάβ. από τις 09:00-01:00.

(Via della Lungara 230, tel. +39 06 68 02 72 68)

Πηγή άρθρου: travelstyle.gr