Τα σημερινά αβγά «πιο υγιεινά σε σχέση με τη δεκαετία του 1980»

Αβγά

Αβγά

Έναν βελτιωμένο «θησαυρό» θρεπτικών στοιχείων αποτελούν τα σημερινά αβγά συγκριτικά με αυτά του παρελθόντος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Τροφίμων.

Ίδιο «περιτύλιγμα», διαφορετικό «περιεχόμενο»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σύγχρονα αβγά μεσαίου μεγέθους περιέχουν κατά 25% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά –που συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα– σε σχέση με εκείνα που έκρυβαν τα αβγά του ’80.

Συγκεκριμένα, τα σημερινά αβγά περιέχουν 1,3 γρ. κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με τα 1,7 γρ. των παλαιότερων. Βάσει των επίσημων διατροφικών οδηγιών, η ημερήσια κατανάλωση σε κορεσμένα λίπη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 γρ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι πέρα από τα κορεσμένα λιπαρά «βουτιά» στα σύγχρονα αβγά έχουν κάνει και τα επίπεδα χοληστερόλης – που συνδέονται με θρομβώσεις – τα οποία αγγίζουν τα 177 μικρογραμμάρια συγκριτικά με τα 202 μικρογραμμάρια του παρελθόντος. Επιπλέον, η θερμιδική τους αξία -πάντα για τα αβγά μεσαίου μεγέθους- έχει πέσει στις 66 από τις 78 θερμίδες.

Βελτιωμένη «έκδοση»

Τα σημερινά αβγά εμφανίζονται επίσης ενισχυμένα σε βιταμίνη D. Πρόκειται για την απαραίτητη βιταμίνη για την «θωράκιση» των οστών. Ένα μέσο αβγό μεσαίου μεγέθους περιέχει 1,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης D συγκριτικά με το μόλις 0,9 μικρογραμμάριο που περιείχε ένα αβγό του ’80.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα θετικά ευρήματα, τη στιγμή που καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση έλλειψης βιταμίνης D, κάτι το οποίο συνδέεται με μια σειρά χρόνιων ασθενειών» σχολιάζει η διατροφολόγος Δρ Καθ Μακ Ντόναλντ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πίσω από την αλλαγή της θρεπτικής αξίας των αβγών, κρύβεται η αλλαγή της διατροφής που χορηγείται στα πτηνοτροφεία η οποία αποτελείται από ένα μείγμα με σιτάρι, καλαμπόκι, φυτικά έλαια, και μια φόρμουλα υψηλής πρωτεϊνικής περιεκτικότητας.

H μελέτη για τα βρετανικά αβγά πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Διατροφής. Είναι επίσης διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr